Ako optimalizovať starostlivosť o pleť? Nauč sa správne vrstviť kozmetické produkty!

Ako optimalizovať starostlivosť o pleť? Nauč sa správne vrstviť kozmetické produkty!

Čo je podľa vás pri starostlivosti o pleť najdôležitejšie? Jedným z najdôležitejších pilierov účinnej starostlivosti o pokožku tváre, krku a dekoltu je v prvom rade pravidelnosť a konzistentnosť. To je prvou a základnou podmienkou pre dosiahnutie požadovaných účinkov. Občasné používanie kozmetických prípravkov prakticky nikdy nezabezpečí želaný efekt.

Nemenej dôležitý je aj výber vhodných prípravkov na starostlivosť o pleť. Takže má význam nielen to, že prípravky používame pravidelne, ale aj to, že používame tie správne. Ich výber je možné podriadiť viacerým kritériám, vždy by však mali v prvom rade napĺňať potreby konkrétneho typu pleti. To, čo vyhovuje našej známej, rozhodne nemusí vyhovovať našej pleti.

A na čo ďalšie je ešte vhodné myslieť pri starostlivosti o pleť, ak už máme vybrané vhodné prípravky a aj ich pravidelne používame? Rozhodne by sme mali vedieť, ako vybrané kozmetické produkty vrstviť, respektíve v akom poradí ich na pokožku aplikovať. I to pomôže k optimalizovaniu starostlivosti o našu pleť. Prečo a ako na to?

Prečo je poradie kozmetických produktov dôležité?

Možno vás to prekvapí, no aj poradie pri používaní a aplikácii jednotlivých kozmetických produktov môže mať vplyv na celkový výsledok našej kozmetickej rutiny. Samozrejme, pri vrstvení kozmetiky sú nám mnohé zásady prirodzene zrejmé – najskôr pleť očistíme a potom hydratujeme a regenerujeme, ale nie naopak.

Asi nikomu nenapadne najskôr naniesť nočný krém a potom si pleť vyčistiť peelingom. Ale kedy počas kozmetickej rutiny konkrétne siahnuť po toniku, sére, očnom kréme alebo SPF ochrane? Vrstvenie kozmetických prípravkov by sa malo riadiť istými pravidlami, na ktoré sa bližšie pozrieme nižšie. Prečo je to však také dôležité?

Jednoduchá odpoveď by mohla znieť – aby z použitej kozmetiky pri správnom navrstvení mohla naša pleť vyťažiť čo najviac. Prenikanie účinných látok z kozmetiky do pokožky nie je vždy také jednoduché, pretože pokožka sa prirodzene sama bráni prenikaniu elementov z vonkajšieho prostredia.

Nesprávne poradie kozmetických produktov môže viesť v podstate až k anulovaniu účinkov produktov. Ak produkty nanášame v správnom poradí s ohľadom na ich účel, konzistenciu a ďalšie faktory, uľahčíme pleti získanie všetkých výhod, ktoré kozmetika ponúka. 

Odporúčame: ​Začervenanie, podráždenie a svrbenie tváre nemá šancu. Tieto 2 produkty ťa zachránia!

Základné pravidlá vrstvenia kozmetických produktov

  • Poradie produktov volíme v prvom rade na základe ich dôležitosti a funkcie – v rutine majú prednosť prípravky čistiace, potom nasledujú produkty na starostlivosť o pleť. 
  • Kozmetické produkty, ktoré vrstvíme po vyčistení pleti (séra, krémy, esencie), sa vrstvia vždy od tých s najľahšou konzistenciou po produkty s hustou konzistenciou. Prednosť majú produkty na vodnej báze, až potom produkty na báze olejov. Prvé sú vodové prípravky, potom gély, emulzie, oleje a nakoniec tuhé balzamy, maslá a vosky. 
  • Ak používate pleťový olej, rutina by sa mala končiť práve prípravkom s podielom olejov, pretože takýto prípravok vytvára ochrannú vrstvu a všetko, takpovediac, uzamkne. Zabraňuje strate hydratácie. Pleťový olej však možno kvapnúť aj do pleťového krému a použiť súčasne. 
  • Pri vrstvení kozmetických prípravkov, najmä sér, esencií, krémov a olejov sa netreba ponáhľať. Medzi aplikáciou jednotlivých vrstiev je vhodné počkať aspoň dve minútky. Počas toho sa prípravok do pleti vstrebe. Rýchle nanášanie všetkých prípravkov na seba môže viesť k nepríjemnému pocitu lepkavosti, pri rannej rutine to môže sťažiť následnú aplikáciu krycieho krému. 
  • Pri vrstvení prípravkov na pleť nezabúdame ani na pokožku krku a dekoltu!
  • Kozmetické produkty možno vrstviť aj s ohľadom na pH – ako prvé by mali ísť produkty s nižším pH a následne prípravky s vyšším pH. Toto pravidlo sa však uplatňuje len pri vrstvení produktov rovnakého charakteru, napríklad troch sér s inými účinkami. 

Všeobecné poradie aplikácie kozmetických produktov:

  1. ​Odličovač
  2. Čistiaci prípravok
  3. Peeling
  4. Maska
  5. Tonikum
  6. Esencia
  7. Sérum
  8. Ampula
  9. Očný krém
  10. Pleťový krém
  11. Pleťový olej 
  12. Prípravok s SPF
  13. Dekoratívna kozmetika

Samozrejme, naša ranná a večerná rutina v starostlivosti o pleť nemusí ani zďaleka vždy pozostávať zo všetkých vyššie uvedených krokov. Nemusíme používať zároveň esenciu, sérum, ampulky, taktiež každodenne nepoužívame pleťové masky a peelingy. Svoju rutinu možno prispôsobiť viacerým faktorom, ako sú v prvom rade požiadavky našej pleti i vlastné preferencie.

To, aké produkty zaradíme do rutiny, tiež môže ovplyvniť časť dňa – iné používame ráno a iné večer. Počas pracovného týždňa obvykle nedáme dopustiť na rutinu z pár krokov, ktorá nezaberie veľa času, cez víkend máme spravidla čas svoju rutinu rozšíriť aj o špeciálnu starostlivosť. Prispôsobiť ju môžeme aj ročnému obdobiu – napríklad počas zimy do nej dobre zapadne pleťový olej, v lete sa hodia skôr ľahké séra a esencie. 

Avšak, nech si už svoju rutinu upravíme akokoľvek, myslieť by sme mali vždy aspoň na 3 základné kroky pri každodennej starostlivosti o pleť:

  1. ranné a večerné čistenie pleti
  2. ranná a večerná hydratácia krémom
  3. ranná ochrana pleti SPF

K tomu možno 1 až 2 razy týždenne pridať peelingový prípravok alebo pleťovú masku. Ak ide o zmývaciu masku, používame ju bežne pred tonikom. Dostupné sú však aj nezmývateľné masky, obvykle určené na večerné použitie, ktoré možno aplikovať pred nočným krémom alebo namiesto nočného krému. 

Prípravok s SPF sa po dennom kréme odporúča používať bez ohľadu na ročné obdobie. Pred slnkom treba pleť chrániť aj iné než letné mesiace. Výrazne tým znížite riziko skorých vrások, ako aj rakoviny kože

Odporúčame: ​Suchá pleť – aké sú jej hlavné znaky a ako sa o ňu správne starať?

Poradie produktov pri každodennej rannej a večernej rutine

Ako sme spomenuli vyššie, naša rutina môže závisieť aj od toho, či hovoríme o rannej alebo naopak večernej starostlivosti o pleť. Napríklad odličovanie je krok, ktorý robíme iba večer, keďže ráno nemáme na pleti make-up, preto je možné prejsť hneď na čistenie. Pri večernej starostlivosti sa zase nepoužíva SPF, preto končíme rutinu pleťovým krémom, prípadne pleťovým olejom.

Vrstvenie produktov v rámci rannej rutiny:

  1. čistiaci prípravok

  2. tonikum

  3. pleťové sérum (voliteľné)
  4. očný krém
  5. pleťový krém
  6. SPF
  7. krycí krém (a následne ďalšia dekoratívna kozmetika)

Vrstvenie prípravkov v rámci večernej rutiny:

  1. odličovač

  2. čistiaci prípravok
  3. tonikum
  4. pleťové sérum (voliteľné)
  5. očný krém
  6. pleťový krém

Ako vrstviť rôzne pleťové séra?

V súvislosti s vrstvením a poradím aplikácie kozmetických produktov ešte môžeme spomenúť, že na seba nemusíme vrstviť len jednotlivé kozmetické prípravky, ale aj rôzne druhy toho istého produktu. Takéto vrstvenie často pozorujeme napríklad pri pleťových sérach. Rôznorodé pleťové séra môžu mať s ohľadom na svoje zloženie aj iné účinky. Ak chceme pleti dopriať viacero benefitov, pokojne môžeme na seba navrstviť aj viac sér. 

Ako pri vrstvení postupovať? Určite je vhodné držať sa vyššie spomínaných pravidiel pri vrstvení, a to hlavne pravidla týkajúceho sa aplikácie prípravkov s rôznou konzistenciou. Najskôr nanášame ľahšie séra na báze vody, potom tie s obsahom olejových zložiek.

Čo však, ak majú séra podobné textúry? V tom prípade môžeme postupovať takto:

  • prvé na pleť aplikujeme séra proti starnutiu, pretože majú obvykle menšie molekuly prenikajúce hlbšie do pokožky,

  • potom nasledujú rozjasňujúce séra, ktoré pôsobia aj hlbšie, aj na povrchovej úrovni,
  • nakoniec sa aplikujú hydratačné séra, ktoré zvyčajne obsahujú zvlhčujúce látky s väčšími molekulami pôsobiacimi na povrchu pokožky. 

Pri aplikácii viacerých pleťových sér rovnako nezabúdajte na to, že každému prípravku treba dať čas na vstrebanie. 

Vrstvenie pleťových masiek

Kombinovať môžeme nielen viacero pleťových sér, ale aj viacero pleťových masiek. I masky na tvár ponúkajú rôzne účinky, sú vhodné pre iné typy pleti a pomáhajú pri iných problémoch. Niektoré masky sú prečisťujúce, iné hydratačné, ďalšie bojujú so známkami starnutia pleti.

Ak chcete použiť viacero masiek naraz, môžete ich použiť súčasne, teda každú masku podľa druhu naniesť na problematické miesto (napr. hydratačná maska na suchšie líca a čelo, prečisťujúca maska na nos s čiernymi bodkami).

Alebo môžete aplikovať masky po sebe. V tom prípade odporúčame najskôr použiť masky s prečisťujúcimi zložkami alebo napríklad s peelingovými čiastočkami a následne hydratačné, regeneračné alebo vyživujúce pleťové masky. 

Vrstvenie aktívnych látok

Nakoniec sa môžeme pozrieť aj na vrstvenie a kombinovanie aktívnych látok v kozmetike. Vo všeobecnosti sa kombinovanie produktu s vysokým obsahom konkrétnej účinnej látky neodporúča v rámci jednej rutiny, pretože môže hroziť nadmerná exfoliácia alebo zaťaženie pleti.

Napríklad vitamín C a renitol sú skvelou dvojkou, ale céčko je vhodné pridať do rannej rutiny a retinol naopak do večernej. Vitamín C funguje dobre aj s AHA/BHA kyselinami, opäť ale vitamín C používame ráno a kyseliny vo večernej rutine. 

  • Do rannej rutiny je vhodný vitamín C a iné antioxidanty, niacínamid, peptidy a, samozrejme, aj SPF, kyselina hyalurónová.
  • Vo večernej rutine sa obvykle uplatňujú AHA, BHA a PHA kyseliny, vitamíny A (retinoidy) aj peptidy, kyselina hyalurónová

Ak chcete vrstviť aktívne látky v jednej rutine, najskôr sa odporúča sérum s vitamínom C, pretože má obvykle nižšie pH. Potom možno aplikovať na pleť BHA kyseliny rozpustné v oleji pôsobiace hlbšie a následne AHA kyseliny rozpustné vo vode pôsobiace povrchovo. PHA kyseliny majú väčšie molekuly, preto by mali ísť ako posledné. Nakoniec sa používa retinol nezávislý od pH, ale len opatrne a na dostatočne odolnej pleti. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marianna Rajniaková 18.05.23 15:45

MR
karma
109.00

tak z týchto produktou používam asi tak polovicu

  • 1
Odpovedať

Alena Cabakova 05.06.23 11:18

karma
86.00

Tak to je výborné :) A čo je vaše najobľúbenejšie? Aký produkty a prečo?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní