Máme sa pripraviť na horúčavy? Svetová meteorologická organizácia upozornila na možný výskyt El Niño

Máme sa pripraviť na horúčavy? Svetová meteorologická organizácia upozornila na možný výskyt El Niño

Téma globálneho otepľovania nie je rozhodne nová, odborníci na tento problém v posledných rokoch upozorňujú čoraz viac. Momentálne však bude táto téma pravdepodobne ešte aktuálnejšia. Svetová meteorologická organizácia WMO upozornila na riziko príchodu javu El Niño.

El Niño predstavuje periodicky sa opakujúcu odchýlku v systéme morského prúdenia v Tichom oceáne. Dochádza k výraznému zvýšeniu prísunu povrchovej teplej vody smerom zo západnej časti Pacifiku po západné pobrežie Južnej Ameriky. El Niño je jeden z klimatických fenoménov, ktorý dokáže ovplyvniť podnebie na nemalej časti zemegule, hlavne však v tropickom a subtropickom pásme. 

WMO informovala o možnom prechode z neutrálneho stavu ENSO, ktorému predchádzal trojročný silný cyklus La Niña s ochladzujúcim účinkom, do fenoménu El Niño. Čo to pre nás znamená?

Pozri aj: ​Britney Spears či Justin a Hailey Bieber-ovci: Visia vo vzduchu ďalšie celebritné rozvody?

Aké je riziko príchodu javu El Niňo?

Fenomén El Niño bol naposledy vo výraznej miere zaznamenaný v rokoch 2015 a 2016. Práve rok 2016 bol podľa WMO najteplejším rokom v histórii. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie je 60 % riziko príchodu javu El Niño už počas mája až júla 2023. Riziko stúpa na 70 % v období jún až august a ešte viac v období júl – september (80 %).

„Vývoj El Niňo s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k novému prudkému nárastu globálneho oteplenia a zvýši šancu na prekonanie teplotných rekordov,“ povedal generálny tajomník WMO profesor Petteri Taalas.

Nie je známe, aká môže byť intenzita spomínaného fenoménu, ani dĺžka trvania. Predpokladá sa rast teplôt, extrémne poveternostné javy, sucho a v niektorých častiach sveta naopak dažde. Vplyv tohto fenoménu na globálne teploty sa prejavuje obvykle až nasledujúci rok, výraznejšie následky predpokladaného El Niño teda môžu byť zaznamenané až v roku 2024.

Zdroj: public.wmo.int


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní