Nevieš, ako zužitkovať zvyšok ryže? Sprav si z nej tieto chutné ryžové koláčiky!

Nevieš, ako zužitkovať zvyšok ryže? Sprav si z nej tieto chutné ryžové koláčiky!

Ryža patrí k najvýznamnejším obilninám. Je konzumovaná naprieč celým svetom, pričom v mnohých kútoch našej zemegule tvorí základnú časť jedálnička tunajšieho obyvateľstva. Ryža predstavuje veľmi výživnú potravinu, ktorá telu doplní bielkoviny, sacharidy, ale aj mnohé vitamíny a minerálne látky. Zároveň je univerzálna a dá sa podávať a pripravovať na rôzne spôsoby. 

Najčastejšie sa ryža podáva ako príloha, no rovnako môže tvoriť základ hlavného jedla, ako je to napríklad v prípade známeho rizota. Rôzne druhy ryže tiež tvoria základ jedál, ako je koložvárska kapusta, paella, pilaf, smažená ryža či sushi, čo sú všetko jedlá z rôznych zákutí sveta. A zabudnúť nemožno ani na to, že pripraviť sa dá aj na sladko. Spomenúť môžeme ryžový nákyp či mliečnu ryžu.

Čo však, ak sme ryžu pripravovali ako prílohu, no uvarili sme jej trošku viac a v chladničke na nás smutno hľadia jej zvyšky? Ak bola ryža po uvarení správne uskladnená, nemal by byť problém ju ešte nejak využiť.

Nám sa v redakcii zapáčil aj tento jednoduchý recept na ryžovo-kelové buchtičky alebo koláčiky, ktoré sú hotové raz-dva a sú hlavne veľmi chutné. Vďaka nim môžete predísť vyhadzovaniu jedla. Čo poviete, vyskúšate ich?

Na chutné ryžové koláčiky zo zvyškov budeme potrebovať:

  • zvyšok ryže (cca malá miska)
  • veľká hrsť kučeravého kelu (alebo špenátu)
  • malá hrsť petržlenovej vňate
  • koreniny (soľ, mleté čierne korenie, sušené bylinky podľa chuti)
  • 1 ČL octu
  • 1 ČL oleja

Postup: Pripravíme si výkonný mixér a dáme doň všetky suroviny, čiže ryžu, listovú zeleninu, koreniny, ocot a olej. Následne dôkladne rozmixujeme na jednotnú zmes. Hmotou naplníme cukrárske vrecko a na plech s papierom na pečenie robíme kopčeky. Pečieme pri teplote 220 °C asi 15 až 20 minút. Po upečení by mali mať koláčiky mierne zlatistú kôrku, ktorá bude krásne chrumkať. Po miernom ochladnutí môžeme podávať. 

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/veganabitofal


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní