Trenčkot na jeseň: Ako nosiť tento módny kúsok a byť chic?

Trenčkot na jeseň: Ako nosiť tento módny kúsok a byť chic?
  • 04.10.2023
  • Michaela Kožáková

Jesenné trenčkoty sú ikonickým kúskom odevu, ktorý sa stáva neoddeliteľnou súčasťou módnej scény počas chladných mesiacov. Tieto elegantné kabáty majú bohatú históriu a výnimočný štýl, ktorý dodáva vášmu outfitu šarm a moderný vzhľad. Vo svojej podstate sú jesenné trenčkoty viac ako len odevom - sú symbolom štýlu a elegancie.

Trendy jesenná móda sa neobmedzuje len na teplé pleteniny, kárované sukne či vzorované pančuchy. V jesennom šatníku sa objavujú aj rôzne typy kabátov - klasický kabát v neutrálnych farbách, dlhý kabát, nadčasový plášť do dažďa, dámske kabáty rôznych dĺžok, prechodné zvrchníky, univerzálny béžový plášť, fleecové kabáty, luxusné kabáty zvučných značiek, vlnený kabát. A čo dámske trenčkoty?

Čierny trenčkot, krémový alebo béžový trenčkot? Už ten svoj vo vašom šatníku máte? Ak nie, mali by ste to ihneď napraviť.

Neprehliadni: Svetrové šaty ako základ jesenného šatníka: Pre tento dôvod by si si ich mala zaobstarať aj ty!

Čo je to trenčkot a kde sa vzal?

Trenčkot je rad kabátov vyrobených z nepremokavej odolnej látky, pôvodne vyvinutý pre dôstojníkov britskej armády pred prvou svetovou vojnou ako náhrada k ťažkým kabátom. Vynález trenčkotu sa pripisuje dvom britským výrobcom luxusného oblečenia, Burberry a Aquascutum.

Trenčkot sa zvyčajne nosil ako vetrovka alebo ako bunda do dažďa, nie však ako ochrana pred chladom v zime. Hoci niektoré trenčkoty alebo plášte môžu mať odnímateľnú vlnenú podšívku pre dodatočné teplo, zvyčajne nie sú také teplé ako klasický kabát.

Počas druhej svetovej vojny dôstojníci Spojeného kráľovstva naďalej používali trenčkot na bojisku v nepriaznivom počasí. Iné národy tiež vyvinuli bundy v štýle trenčkotov, najmä Spojené štáty americké a Sovietsky zväz a ďalšie armády kontinentálnej Európy, ako je Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko.

Hoci ho počas druhej svetovej vojny opäť nosili dôstojníci, v štyridsiatych rokoch sa kabát začal zbavovať vojenského utilitarizmu. Hollywood nahradil imidž dôstojníka imidžom novinára, uhladeného gangstra, detektíva, temperamentnej špiónky či zvodnej femme fatale a pomohol trenčkotu vstúpiť do módnejšieho šatníka.

Trenčkoty sa objavili i v niekoľkých najikonickejších scénach filmovej histórie. Obliekli si ich Humphrey Bogart vo filme Casablanca, Audrey Hepburn vo filme Raňajky u Tiffanyho, Marlene Dietrich vo filme Zahraničná záležitosť či Meryl Streep vo filme Kramer verzus Kramer. Tento módny kabát sa stal synonymom pre neohrozených mužov a inteligentné ženy.

Zaujme Ťa: Objav trendy kabelky na jeseň a zimu 2023: Budeš štýlová ako nikdy

Kabát

Zdroj: PINTEREST/styledumonde.com

Trenčkoty a jeseň - trenčkot náš každodenný

Nadčasový trenčkot by mal byť súčasťou každého kapsulového šatníka. Ide totiž o kúsok, ktorý len tak ľahko nevyjde z módy. Vďaka nemu dokážete prečkať prechodné obdobie medzi jeseňou a zimou, a to štýlovo a elegantne.

Ako nosiť trenčkot?

  • Tento univerzálny jesenný módny kúsok môžete kombinovať s džínsami, teplým svetrom a kotníkovými čižmami. Takýto outfit sa skvele hodí do práce, na schôdzku, ale i na rande.
  • Chystáte sa na firemnú párty alebo oslavu s priateľmi? Cez malé čierne šaty si prehoďte trenčkot čiernej farby. Opasok trenčkotu si elegantne zviažte v páse a celý svoj vzhľad doplňte elegantnými lodičkami, decentnými náušnicami a clutch kabelkou.
  • Dámsky trenčkot môžete nosiť aj vtedy, keď preferujete športový štýl. Oblečte si mikinu, pohodlné nohavice, tenisky a do upršaného počasia zvoľte ležérny trenčkot.
  • Rolák, dlhšia sukňa, vysoké čižmy a menšia kabelka cez plece - ani tento outfit nebude kompletný bez jesenného trenčkotu.
  • Pohodlné legíny s dlhším teplým svetrom, štýlové chelsea čižmy a dlhý trenčkot sú ideálnou kombináciou pre večernú prechádzku.
  • Výbornou voľbou k trenčkotu je aj kardigan a krátka džínsová sukňa.

Pozri aj: Ako nosiť bootcut džínsy – najväčší trend roka 2023? TAKTO ich kombinuj a budeš štýlová!

Kabát

Zdroj: PINTEREST/Fashion - Design - Decor

Ako vybrať jesenné trenčkoty, kabáty?

Keď teploty začínajú klesať a čoraz častejšie slnko vystriedajú mraky, nastal čas vytiahnuť zo šatníkov štýlové a praktické jesenné trenčkoty. Pri ich výbere sa zamerajte najmä na to, aby vám dobre sedeli a cítili ste sa v nich pohodlne. Ak hľadáte niečo univerzálne, vyberajte z neutrálnych farieb. Ak však radi vyčnievate z radu, voľte výraznejšie farby, ako je zelená, žltá či červená.

Vyberať si môžete i z rôznych štýlov a materiálov. Ak preferujete ležérný štýl, zaobstarajte si oversized verziu trenčkotu. Páči sa vám dlhší typ kabátu? Stavte na klasický trenčkot pod kolená. Možno niektoré z vás oslovia i kratšie kabáty alebo sa zamilujete do elegantných kožených trenčkotov. Praktický jesenný módny kúsok predstavuje i trenčkot s kapucňou, ktorý sa skvele hodí do upršaného počasia.

Aké farby vládnu jeseni?

Každé ročné obdobie má svoju farebnú paletu. Pastelové farby jarných a letných tropických odtieňov sú pútavé, zatiaľ čo jeseň vyžaruje zemité neutrálne odtiene, ktoré odrážajú atmosféru a náladu prírody v tomto ročnom období. Farbou jesene je červená, avšak medzi najhorúcejšie farby pre tohtoročnú jeseň patrí aj čokoládová hnedá či farba vypálenej hliny.

Ak si netrúfate nosiť jesenné oblečenie, kabáty a plášte v týchto farbách, stavte na klasický trenčkot v béžovej, bledohnedej alebo krémovej. 

INŠPIRUJTE SA: Najobľúbenejšie jesenné trenčkoty, kabáty a plášte

Dámsky trenčkot v krásnej hnedej farbe

Kabát

Zdroj: PNTEREST/elle.com

Kabát na jeseň v podobe zeleného trenčkotu s opaskom

Kabát

Zdroj: PINTEREST/refinery29.com

Trenčkotový kabát na túto jeseň v elegantnej čiernej farbe

Kabát

Zdroj: PINTEREST/popsugar.com

Dámske trenčkoty v zaujímavých farbách a prevedeniach

Kabát

Zdroj: PINTEREST/elle.com

Dámsky béžový trenčkot

Kabát

Zdroj: PINTEREST/ledressingideal.fr

Nadčasový trenčkot

Kabát

Zdroj: PINTEREST/stylereportmagazine.com

Výrazný citrónovo žltý trenčkot

Trenčkot

Zdroj: PINTEREST/net-a-porter.com

Klasický béžový trenčkot

Trenčkot

Zdroj: PINTEREST/nylon.com

Trenčkot čiernej farby v podaní modelky Belly Hadid

Trenčkot

Zdroj: PINTEREST/iamandco.com

Pánsky béžový trenčkot

Kabát

Zdroj: PINTEREST/thetrendspotter.net

Elegantný trenčkot pre pánov

Kabát

Zdroj: PINTEREST/fashionista.com

Zdroj foto: úvodná koláž: PINTEREST/harpersbazaar.com, PINTEREST/Cat, PINTEREST/refinery29.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní