7 tipov na fantastický domáci tekvicový nápoj – skúsiš tekvicové smoothies alebo tekvicové latte?

7 tipov na fantastický domáci tekvicový nápoj – skúsiš tekvicové smoothies alebo tekvicové latte?

K jeseni neodmysliteľne patrí aj zdravá tekvica, ktorá je zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, betakaroténu aj minerálov a stopových prvkov. Z tekvice sa dá pripraviť napríklad chutná polievka, ktorá zahreje aj zasýti. 

Rovnako možno rôzne druhy tekvíc použiť napríklad do zapekaných pokrmov, placiek alebo ako prílohu a taktiež do koláčov. A čo tak pripraviť si nejaký chutný tekvicový nápoj? Možno aj vy patríte k milovníkom známeho pumpkin spice latte. Aj tento nápoj sa dá poľahky pripraviť doma, ako aj rôzne tekvicové smoothies. 

Skúsite teplé tekvicové nápoje s kvapôčkou kávy alebo alkoholu, ktoré sú skvelou voľbou na príjemné zahriatie do chladnejších dní? Alebo si pochutnáte na zdravom smoothie nápoji z tekvice hokaido? Prinášame hneď niekoľko tipov na lahodné tekvicové nápoje, ktoré stoja za vyskúšanie. 

1. Jesenný hit – pumpkin spice latte

Ingrediencie:

  • 3 PL tekvicového pyré

  • zmes korenia (1 ČL muškátového orieška, 1 ČL mletého zázvoru, 3 ČL mletej škorice, mleté klinčeky)
  • 1 šálka espressa
  • 250 ml mlieka
  • 1 PL medu
  • 1 ČL vanilkovej arómy
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 ČL mletej škorice

Postup: Najskôr si pripravíme tekvicové pyré, a to buď z maslovej alebo hokaido tekvice – tekvicu ošúpeme, nakrájame na kocky a upečieme domäkka pri teplote 180 °C, následne rozmixujeme na jemné pyré. Potom si pripravíme espresso.

V hrnci si zohrejeme 3 PL tekvicového pyré a pridáme zmes korenín. Premiešame a následne pridáme aj kávu, mlieko, med a vanilkovú arómu. Zmes následne poriadne rozmixujeme a prelejeme do pohárov. Podávame s vyšľahanou smotanou a posypané mletou škoricou. 

Odporúčame: ​TOP potraviny pre žlčník – ktoré sú dobré na problémy so žlčníkom a ktorým sa vyhýbať?

2. Jednoduché tekvicové latte

Ingrediencie:

  • 2x espresso

  • 150 ml mlieka
  • tekvicový sirup (asi 3 PL)
  • vyšľahaná šľahačka
  • mletá škorica na ozdobenie

Postup: V menšom hrnci si zohrejeme mlieko. Pripravíme si dve espressá. Do pohára nalejeme sirup a pridáme mlieko. Potom prilejme kávu a dozdobíme šľahačkou a škoricou. Pre vegánske tekvicové latte použite miesto kravského mlieka sójové alebo ovsené a rastlinnú šľahačku.

Ako pripraviť tekvicový sirup: Pripravíme si 150 ml javorového sirupu, 3 PL tekvicového pyré, čerstvý zázvor (asi 2 cm), 2 škorice, 2 klinčeky a muškátový oriešok. V hrnci zmiešame javorový sirup, koreniny a tekvicové pyré. Zalejeme vodou a privedieme k varu. Potom na miernom ohni povaríme asi 10 minút. Hotový sirup scedíme cez jemné sito a uskladníme v nádobe v chlade.

3. Recept na tekvicové smoothie s banánom

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky tekvicového pyré
  • 1/2 šálky mandľového mlieka
  • 1 banán
  • čerstvý zázvor
  • štipka škorice a šľahačka na ozdobenie

Postup: Do mixéra dáme tekvicové pyré (pripravené z upečenej a rozmixovanej tekvice), banán a mandľové mlieko. Taktiež pridáme lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru a dobre rozmixujeme. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou a mletou škoricou.

4. Tekvicový smoothie nápoj s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 1 šálku tekvicového pyré (asi z 1/2 menšej hokaido tekvice)

  • 2 banány
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 ČL mletej škorice
  • čerstvý zázvor (asi 1 cm)
  • perníkové korenie 

Postup: Pripravíme si pyré upečením a rozmixovaním tekvice. Pyré dáme do mixéra a pridáme aj banány, kokosové mlieko, zázvor a perníkové korenie. Pomixujeme, aby nám vznikla hladká konzistencia. 

Odporúčame: ​Objav zlaté mlieko – zlepšuje trávenie a podporuje imunitu. Ako ho pripraviť?

5. Tekvicové smoothie s kurkumou

Ingrediencie:

  • 150 g tekvicového pyré

  • 1 ČL kurkumy
  • 100 g smotany 14 %
  • 1 zrelý banán
  • 2 PL medu
  • tekvicové semienka na ozdobenie

Postup: Tekvicové pyré si pripravíme povarením tekvice vo vode a rozmixovaním dohladka. K tekvicovému pyré pridáme kurkumu, sladký banán, smotanu a med. Dobre rozmixujeme a pred podávaním posypeme tekvicovými semienkami.

6. Hrejivá pochúťka z tekvice s likérom

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky tekvicového pyré

  • 1/2 šálka mandľového mlieka
  • štipka škorice
  • vanilkový extrakt
  • írsky likér

Postup: Do hrnca nalejeme mandľové mlieko a privedieme k varu. Pridáme aj trošku likéru. Keď nám zmes vrie, plameň stíšime a pridáme tekvicové pyré so škoricou a vanilkovým extraktom. Dobre premiešame a necháme prehriať. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou a mletou škoricou.

7. Teplý kokteil z tekvice na zahriatie

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky tekvicového džúsu

  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/3 muškátového orieška
  • malá hŕstka mletej škorice, klinčekov a korenie do perníka
  • 4 cl írskeho likéru
  • 2 cl vodky 

Postup: Tekvicu narežeme na kocky a dáme do odšťavovača. Pripravenú šťavu dáme do hrnca a pridáme smotanu, cukor a voňavé koreniny. Privedieme k varom a necháme chvíľu prevrieť. Pripravíme si poháre, do ktorých dáme vodku s likérom a zalejeme tekvicovou zmesou. Môžeme podávať. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní