TOP potraviny pre žlčník – ktoré sú dobré na problémy so žlčníkom a ktorým sa vyhýbať?

TOP potraviny pre žlčník – ktoré sú dobré na problémy so žlčníkom a ktorým sa vyhýbať?

Aký je význam žlčníka? Mnohí si myslia, že žlčník slúži na tvorbu žlče, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie tukov. Avšak, žlčník žlč vyprodukovanú v pečeni len uskladňuje a rovnako zabezpečuje zahusťovanie žlče. Zo žlčníka pri trávení následne cez žlčové cesty žlč odteká do tenkého čreva.

Žlčník je pomerne malý orgán nachádzajúci sa pod pravým pečeňovým lalokom, no človeku môže narobiť nemalé ťažkosti. Žlčníkové bolesti, ktoré sú spravidla prítomné pod pravým rebrom, patria podľa mnohých medzi najhoršie bolesti, ktoré v súvislosti s ochorením vnútorných orgánov môže človek zažiť. Ak niekto už zažil žlčníkový záchvat, veľmi dobre vie, o čom je reč.

Rôzne ochorenia žlčníka si vyžadujú špeciálne nastavenú liečbu, no v mnohých prípadoch pomáha aj úprava stravy. V nasledujúcom článku sa pozrieme na vhodné potraviny pre žlčník a spomenieme aj niektoré bylinky na žlčník. Ktoré zdravé pochúťky pre žlčník pridať do jedálnička a ktorým potravinám a jedlám sa naopak vyhýbať?

Riešenie problémov so žlčníkom pomocou stravy

Trápi vás podráždený žlčník, máte vyoperovaný žlčník alebo máte diagnostikované žlčníkové kamene? V tom prípade vám možno lekár odporučil dodržiavanie žlčníkovej diéty. Čo je žlčníková diéta? Ide v podstate o súbor opatrení, ktoré sa odporúčajú pri výskyte ťažkostí so žlčníkom a rôznych ochorení žlčníka. Je to spravidla nízkotučná diéta – princíp žlčníkovej diéty spočíva primárne v obmedzení tukov.

Bežne sa však z jedálnička vyraďujú rôzne potraviny zaťažujúce žlčník. Pri niektorých ochoreniach a výrazných zdravotných ťažkostiach sa môže odporúčať naozaj prísna žlčníková diéta a jej dlhodobé dodržiavanie.

Úprava stravy pri problémoch so žlčníkom je spravidla potrebná a nápomocná, ak človek prekonal akútny žlčníkový záchvat alebo ak má chronické ťažkosti so žlčníkom. Vhodná je pri žlčníkových kameňoch, zápaloch žlčníka, po operácii žlčníka alebo pri zníženej funkcii a iných problémoch so žlčníkom.

Odporúčame: ​Glukozamín a glukozamín sulfát – ako pomáhajú kĺbom? Kde tieto látky nájdeme?

TOP potraviny pri žlčníkovej diéte

1. Chudé mäso

Ako sme spomenuli vyššie, žlčníková diéta je nízkotučná diéta, pri ktorej sa odporúča znížiť príjem tukov, a to v prvom rade tých živočíšnych, čo môže významne zmierniť žlčníkové ťažkosti. Do jedálnička sa odporúča zaradiť kuracie alebo morčacie mäso, taktiež v primeranom množstve chudé bravčové a chudé hovädzie mäso.

Do stravy možno zahrnúť aj králičie mäso alebo chudé druhy rýb (napr. pstruh). Treba si dávať pozor nielen na výber vhodného mäsa, ale následne aj na spôsob jeho prípravy. Vhodné je varenie, dusenie, príprava na pare, prípadne pečenie v teplovzdušnej rúre alebo príprava v teplovzdušnej fritéze, a to všetko bez tuku alebo len s malým množstvom pridaného tuku.

2. Ovocie a nenadúvajúca zelenina

Pre žlčník sú prospešné mnohé druhy ovocia a zeleniny, ktoré sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov, avšak, niektoré druhy môžu predstavovať naopak záťaž. Spomedzi rôznych druhov zeleniny sa odporúčajú v prvom rade druhy, ktoré nespôsobujú nafukovanie a nadúvanie.

Vhodná je väčšina koreňovej a listovej zeleniny, ideálne upravená do mäkka. Do jedálnička možno zaradiť mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb, karfiol, ľadový šalát, čakanku. Tie možno konzumovať paradajky, avšak, pri prísnej žlčníkovej diéte je vhodné ich olúpať a zbaviť zrniečok.

Z ovocia sú vhodné napríklad jablká, mandarínky, sladké pomaranče, marhule, broskyne či banány i avokádo. Vhodné je ovocie šúpať a zbavovať jadierok. Najvhodnejšie je dostatočne vyzreté ovocie, ako aj tepelne spracované ovocie. Žlčník spravidla nezaťažujú marmelády či ovocné šťavy.

3. Zdroje rastlinných tukov

Pri problémoch so žlčníkom sa síce odporúča znížiť príjem tukov, no to neznamená, že ich treba z jedálnička úplne vyradiť. Je dôležité prijímať napríklad cenné omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na kvalitu žlče a jej vypudzovanie.

Ich zdrojom môžu byť napríklad rastlinné oleje, vrátane olivového. Dobrým zdrojom zdravých tukov je tiež ľanový olej. Taktiež ich nájdeme napríklad v olejnatých semenách. Do jedálnička možno v primeranej miere pridať napríklad aj olejnaté semená, ako chia alebo ľanové semienka.

4. Zdroje rastlinných bielkovín

Miesto v jedálničku pri žlčníkovej diéte majú rozhodne aj zdroje rastlinných bielkovín. Vysoký podiel strukovín majú napríklad strukoviny, no ide o nafukujúce potraviny, ktoré pri ťažkostiach so žlčníkom nemusia byť najvhodnejšie.

Pri konkrétnom zdravotnom probléme je vhodné ich zaradenie do stravy konzultovať s lekárom. Menej zaťažujúca je napríklad lúpaná červená šošovica, ktorá nenafukuje. Dobrým zdrojom rastlinných bielkovín je však napríklad aj tofu alebo tempeh.

5. Káva

Čo sa konzumácie kávy pri žlčníkových problémoch týka, stretnúť sa môžeme s rozporuplnými názormi a tvrdeniami. Platí, že nadmerná konzumácia kávy a hlavne klasickej zalievanej kávy, po ktorej zostáva usadenina, sa skôr neodporúča. Káve sa treba vyhýbať najmä v prípade aktuálneho výskytu žlčníkových ťažkostí.

Obsiahnutý kofeín totižto zvyšuje vylučovanie žlče a podporuje sťahovanie žlčníka, čo v momente, ak človeka trápia akútne ťažkosti, je nežiaduce. Avšak, podpora vylučovania žlče je žiaduca v rámci prevencie vzniku žlčových kameňov.

U pravidelných konzumentov kávy je sledované nižšie riziko tvorby žlčových kameňov. Mimo akútnych ťažkostí je preto šálku kvalitnej kávy vhodné zaradiť do jedálnička pre podporu žlčníka. Nezabúdajte však ani na dostatočný pitný režim.

Ďalšie vhodné potraviny na žlčník:

  • nízkotučné mliečne výrobky s nižším obsahom tuku do 1,5 %,
  • tvrdé syry s obsahom tuku do 30 %,
  • chudá šunka, jemné kuracie párky,
  • vajcia v menšom množstve,
  • ryža,
  • cestoviny,
  • zemiaky,
  • vodové netučné pečivo,
  • ovsené vločky,
  • pšeničná krupica,
  • piškótové cesto,
  • bylinné čaje (najlepšie bylinky pre podráždený žlčník – repík lekársky, listy ostružiny malinovej, koreň čakanky obyčajnej, púpava lekárska, horec žltý, rumanček kamilkový, mäta pieporná),
  • ovocné šťavy,
  • minerálne vody,
  • jemný kečup,
  • korenina – zelené vňate, červená sladká paprika, bobkový list,
  • nealkoholické pivo.

Odporúčame: ​Už si skúsila prášok z červenej repy? Zisti, aké má účinky a ako ho používať

Ktoré potraviny zaťažujú žlčník?

1. Tučné mäso

Kým chudé mäso splňuje zásady žlčníkovej diéty, tučné druhy mäsa a rôzne spracované mäsové výrobky s vysokým obsahom tukov sú absolútnym tabu, o to viac v prípade výskytu akútnych žlčníkových ťažkostí. Nevhodné je tučné bravčové a hovädzie mäso, iné druhy červeného mäsa, divina, živočíšne vnútornosti aj tučné ryby (losos, makrela, sardinky).

Rovnako sa odporúča obmedziť konzumáciu údeného mäsa a údených mäsových výrobkov, mäsových a rybacích konzerv, tlačenky aj darov mora (krab, ustrice) a tiež kaviáru. Mastné a tučné pokrmy majú výrazne negatívny vplyv na fungovanie žlčníka a ich konzumácia zvyšuje riziko výskytu bolestivých žlčníkových záchvatov.

2. Strukoviny

Na žlčník môžu pôsobiť dráždivo aj strukoviny, ktoré sú síce veľmi zdravé a plné cenných živín, no v niektorých prípadoch je vhodné ich príjem obmedziť. Napríklad fazuľa, cícer a hrach môžu spôsobovať osobám so žlčníkovými problémami nemalé ťažkosti.

Ako sme spomenuli vyššie, lepšie tolerovaná býva spravidla červená šošovica. Najlepšie je odsledovať si, ako telo reaguje na rôzne druhy strukovín a v akej miere je ich vhodné do jedálnička zahrnúť a či vôbec.

3. Nadúvajúca zelenina

Aj v prípade zeleniny platí, že je veľmi zdravá a mala by mať pevné miesto v našich jedálničkoch. Avšak, jedinca s problémovým žlčníkom si musia dávať na niektoré druhy zeleniny pozor, pretože ich konzumácia môže vyústiť do nepríjemných ťažkostí.

Neodporúča sa v prvom rade nadúvajúca zelenina, ako napríklad kapusta alebo kel. Obvykle sa neodporúča ani cesnak alebo cibuľa, tiež paprika, pór a reďkovky. Problematická môže byť zelenina naložená v octe a taktiež huby.

4. Pikantné jedlá a ostré koreniny

Pozor si treba dávať aj na pikantné jedlá, ktoré rovnako mnohým osobám so žlčníkovými ťažkosťami spôsobujú nemalé problémy. Konzumácia takýchto pokrmov sa môže človeku veľmi vypomstiť.

Pri príprave jedál sa neodporúča používať ani rôzne ostré koreniny a dochucovadlá, ako napríklad polievkové korenie, sójovú omáčku, worcestrovú omáčku, nové korenie, škoricu, mleté chilli.

5. Alkohol

A úplnú stopku by pri ťažkostiach so žlčníkom mal dostať alkohol, a to vrátane rôznych destilátov, vína, ako aj alkoholického piva. Príjem alkoholických nápojov môže významne zhoršiť priebeh už vzniknutých žlčníkových ťažkostí, napríklad zápalu žlčníka. Minimálne pri akútnych ťažkostiach je potrebné alkohol úplne vylúčiť.

Ďalšie nevhodné potraviny pre žlčník:

  • vaječné žĺtky vo väčšom množstve,
  • plnotučné mlieko,
  • smotanové jogurty,
  • smotana a šľahačka,
  • plesňové a zrejúce syry,
  • ovocie s kôstkami – maliny, černice, ríbezle, egreše,
  • vyprážané pokrmy,
  • margaríny,
  • čerstvé pečivo (ešte teplé),
  • lístkové a kysnuté cesto,
  • orechy (najmä vo väčšom množstve),
  • celozrnný chlieb,
  • kakao a čokoláda,
  • tatárska omáčka,
  • bujóny,
  • fast food a instantné pokrmy.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní