Už si skúsila prášok z červenej repy? Zisti, aké má účinky a ako ho používať

Už si skúsila prášok z červenej repy? Zisti, aké má účinky a ako ho používať

Červená repa predstavuje perfektnú potravinu pre naše zdravie. V našom jedálničku by mala mať pevné miesto. Je v prvom rade zdrojom mnohých cenných látok, vrátane vlákniny, vitamínov C aj K, draslíka, vápnika, horčíka aj mangánu. Tiež v nej nájdeme niektoré vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu listovú a riboflavín. 

Za svoje krásne sfarbenie vďačí aj rastlinným farbivám zvaným antokyány, ktoré majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Medzi účinky červenej repy môžeme zaradiť priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku, preventívne pôsobenie proti nádorovým ochoreniam aj podporu trávenia, mozgu a imunity. 

Jej charakteristická chuť, ktorá je tak trochu zemitá, však nevyhovuje úplne každému. Ako ťažiť z úžasných benefitov cvikly a nemusieť ju zároveň konzumovať? A čo tak vyskúšať prášok z červenej repy? Zistite, čo obsahuje, aké má účinky a ako ho používať. 

Poznáte prášok z červenej repy?

Prášok z červenej repy môžeme zaradiť medzi obľúbené superpotraviny. Ide o potravinový doplnok, ktorý sa vyrába niekoľkými spôsobmi. Na trhu sa môžeme stretnúť s cviklovým práškom, ktorý sa pripravuje z vylisovanej šťavy zrelej červenej repy, ktorá sa usuší a najemno pomelie. 

Tiež sa môžeme stretnúť s práškom z cvikly, ktorý sa pripravuje tak, že sa usuší koreň červenej repy a ten sa následne melie. Vďaka šetrnému spracovaniu červenej repy si hotový prášok uchováva farbu cvikly, ako aj chuť a dôležité je najmä zachovanie živín s vysokým podielom prospešných látok. 

Odporúčame: ​Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu

Čo obsahuje cviklový prášok?

Jemný prášok z červenej repy v sebe ukrýva množstvo telu prospešných látok, podobne ako samotná buľva cvikly. Keďže červená repa obsahuje betaín, nájdeme ho aj v prášku. Táto látka má priaznivý vplyv na cievy – bráni rozvoju kôrnatenia tepien a spevňuje stenu krvných vlásočníc. Okrem toho podporuje funkciu pečene. Priaznivý účinok má aj na pokožku.

Ďalej prášok z červenej repy obsahuje:

  • rôzne antioxidanty, vrátane antokyánov, karotenoidov a flavonoidov,

  • vlákninu,
  • vitamín B1, nazývaný tiamín,
  • vitamín B9, teda kyselinu listovú,
  • draslík, železo a mangán,
  • bielkoviny,
  • sacharidy,
  • vitamín C,
  • nitráty.

Prečo sa oplatí vyskúšať prášok z červenej repy?

Cviklový prášok má vďaka svojmu zloženiu rôznorodé pozitívne účinky na ľudský organizmus. V prvom rade obsiahnuté antioxidanty napomáhajú chrániť bunky tela pred oxidačným stresom a škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú ich predčasné starnutie. Voľné radikály navyše prispievajú k mnohým civilizačným ochoreniam.

Ďalšie benefity prášku z červenej repy môžeme zhrnúť aj nasledovne:

  • ako prirodzený zdroj nitrátov v organizme podporuje produkciu oxidu dusnatého, čo má pozitívny vplyv na prekrvenie (spôsobuje rozšírenie krvných ciev, vďaka čomu sa na miesto určenia dostane viac živín a kyslíka),

  • vďaka obsahu vlákniny má priaznivý vplyv na funkciu trávenia a pravidelné vyprázdňovanie,
  • vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na energetický metabolizmus,
  • znižuje vyčerpanie a únavu,
  • má protizápalové vlastnosti a preventívne protirakovinové účinky,
  • pre obsah železa prispieva k normálnej tvorbe červenených krviniek,
  • má priaznivý vplyv na nervovú sústavu (aj vďaka B vitamínom),
  • vďaka obsahu vitamínu C má priaznivý vplyv na imunitu.

Kde kúpiť prášok z červenej repy?

Prášok z červenej repy je dnes možné zohnať na internete, v obchodoch so zdravou výživou, ako aj internetových a kamenných lekárňach. Cena sa môže pohybovať približne v rozmedzí od 4 do 7 eur za 200 g, záleží však od konkrétnej značky a výrobcu. Väčšie balenia je neraz možné nájsť aj za výhodnejšiu cenu.

Ako si vybrať prášok z červenej repy?

Pri kúpe dávajte pozor na zloženie produktu. Najlepšie je voliť bio prášok z červenej repy, resp. organický prášok z červenej repy bez prísad, ako sú pridané cukry a umelé sladidlá, oxid kremičitý, farbivá či arómy. V zložení by sme v podstate mali nájsť iba sušenú šťavu z červenej repy alebo sušené a mleté korene cvikly (Beta vulgaris).

Pozri aj: ​Žena vytiahla vianočný stromček už v septembri a vytvorila z neho niečo unikátne. TO musíš vidieť!

Tipy na použitie prášku z červenej repy

Cviklový prášok nachádza v kuchyni bohaté využitie ako dochucovadlo, vynikajúce prírodné farbivo a výživný doplnok stravy. Obvykle sa pri používaní prášku z cvikly odporúča dávka 5 až 15 gramov denne, no konkrétne dávkovanie vždy skontrolujte na obale daného produktu.

Hoci sa cviklový prášok konzumuje len v malom množstve, je potrebné myslieť na to, že ide o veľmi koncentrovanú formu látok z repy červenej. Jednu čajovú lyžičku takéhoto prášku možno pokojne prirovnať k jednej čerstvej cvikle.

Tu je niekoľko tipov na to, ako používať prášok červenej repy:

  • na obohatenie jedál a nápojov – cviklový prášok je skvelým zdrojom mnohých cenných látok, preto je skvelý na zvýšenie výživovej hodnoty jedál a nápojov, obohaťte ním akékoľvek jedlo (cereálie, jogurty, kaše, varené jedlá) alebo napríklad predtréningový nápoj,

  • ako prírodné farbivo – tento červený prášok dodá rôznym pokrmom výrazné sfarbenie, môžete ním prifarbiť prakticky akékoľvek jedlá a pokrmy, vrátane nátierok, omáčok k cestovinám, dezertov, koláčov, dresingov, dipov, polievok, koktailov,
  • na osladenie zeleninových štiav a rôznych smoothie nápojov, prášok má prirodzene sladkastú chuť, 
  • stanovenú dávku prášku možno rozpustiť vo vode alebo džúse a vypiť,
  • vyskúšajte pridať červený prášok do domácej zmrzliny alebo sorbetu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní