Jesenná výmena šatníka - 9 spôsobov ako to zvádneš naozaj rýchlo!

Jesenná výmena šatníka - 9 spôsobov ako to zvádneš naozaj rýchlo!
  • 23.09.2023
  • Kristína Vait

Letný čas sa kráti ku koncu a nadchádza krásne farebné obdobie jenese. Za posledné roky mávame aj na Slovensku celkom miernu jeseň. Výmena letného šatníka za jesenný preto nebývava taká drastická. Niektoré z nás, ktoré vlastníme kapsulový šatník, ani možno nemeníte váš šatník.  No sezónne upratovanie šatníka, nikdy nie je na škodu. Hlavne, ak váš šatník stále praská vo švíkoch a na vašom zozname nevybavených vecí stále svieti - upratovanie šatníka!

Keď však chcete svoj šatník osviežiť, doplniť a zistiť, čo všetko vlastne máte doma, upratovanie letného šatníka je na to ako stvorené. Na najbližšie tri ročné obdobia a teda minimálne zopár mesiacov, niektoré veci určite nebudete potrebovať, takže je čas ich niekam upratať. A čo si budeme vravieť jesenná móda volá.

Výmena šatníka - Uskladnenie letných vecí

Je pre vás jesenné upratovanie v šatníku nočná mora? Nemusí byť. Sezónne upratovanie má svoje opodstatnenie aj čaro. Výmena letného šatníka za jesenný môže byť veľmi plynulá. Je čas aby ste letné kúsky schovali. Neviete ako uložiť letný šatník? My máme pre vás zopár rád, ako na to:

1. Vytrieďte letné veci

Určite nájdete množstvo oblečenia, ktoré ste celú sezónu nemali na sebe. Tieto veci by mali ísť bokom. Predajte ich alebo darujte. Triedenie oblečenia prispieva aj k tomu, že nemusíte vždy nakupovať všetko nanovo. Často objavíte zabudnuté kúsky, ktoré je čas prevetrať. Možno aj v jesennom šatníku. 

2. Všetko vyperte a skontrolujte

Všetko letné oblečenie pekne skontrolujte, či nemáte na oblečení diery, praskliny alebo veľké škvrny. Všetko dôkladne ošetrite alebo veľmi zničené kúsky jednoducho využite na handru alebo iným spôsobom.

3. Vyberte si správne uskladnenie

Vieme, že najjednoduchším riešením sú plastové nádoby alebo obľúbené sfúkavacie vaky, ktoré geniálne šetria priestor. Odborníci však odporúčajú svoje oblečenie uskladniť do bavlnených alebo ľanových vriec, či nádob. Oblečenie potrebuje dýchať. Dbajte teda na to, aby ste letné kúsky schovali správne.

Nastupuje jesenná móda

Neviete ako vlastne na jesennú módu? Aké jesenné trendy kraľujú tento rok a ktorý jesenný model nesmie chýbať vo vašom šatníku? Nemusíte sa teraz iba plnou parou vyrútiť do nákupného centra a nakupovať všetko nanovo.

Týchto 9 tipov vám pomôže skombinovať a najstajlovať si šik šatník aj z toho, čo máte doma. 

1. Vrstvite oblečenie

Vrstvenie je posledné roky veľmi obľúbeným trendom. Okrem toho, že je vrstvenie šatníka módne, je to aj praktické.

Môžete kombinovať kardigany a šaty alebo ľahký svetrík so šortkami. Budete tak pripravené aj na babie leto, či na studené jesenné rána, ale teplejšie dni.

Bude vás zaujímať: Inšpirácie na jesenné nechty – TOP 8 horúcich trendov jesennej manikúry 2023

2. Maxi šaty určite zostávajú aj v jesennom šatníku

Niektoré kúsky oblečenia vôbec nemusia ísť zo šatníka preč. Oblečenia dámskeho šatníka sa počas roka mení, niektoré veci však majú svoje miesto celoročne.

Letné šaty, ktoré sú veľmi príjemné počas horúcich dní asi odložte, ale maxi šaty sa vám môžu určite hodiť. Letná bunda sa k nim stále dá obliecť počas teplejších dní aj na jeseň.

3. Investujte do saka, bundy alebo kabátika

V podstate stačí, ak si kúpite jednu z týchto vecí a o jesenné outfity máte postarané. Záleží na tom, aký máte štýl obliekania. No napríklad klasická letná bunda v jesennom šatníku môže zostať, nakoľko jesenné počasie je u nás stále miernejšie a tak využijete aj ju.

Jeden drahší a jedinečný kúsok v šatníku dokáže divy. V pohode môžete bundu, či sako s letnými šatami alebo topmi. Kombinácie môžu vyzerať napríklad aj takto:

  • Army bunda, ktorá tesne prilieha, so strihom do pásu a je skvelá k čižmám a slim džínsom.
  • Kožená motorskárska bunda bude super k letným outfitom a čižmám
  • Štýlový blejzer sa hodí napríklad na večer v kombinácii s ľahkým letným oblečením
  • Tradičný trenčkot v tmavšej neutrálnej farbe, je všestranný kus oblečenia, zahraje vás v chladnom počasí a hodí sa ku všetkému.

4. Jesenné farby sa pohubujú v tmavších tónoch

Farby jesene budú všade okolo nás a tie krikľavé a neonové odtiene nahradia tmavšie hlbšie tóny, ktoré tak charakterizujú toto ročné obdobie. Nebojte sa však kombinovať.

Aj svetlejšie farby leta, môžu vyzerať skvele s tmavšími jesennými farbami. Musíte iba správne kombinovať. Skúšali ste napríklad hnedú a tyrkysovú?

Pozrite aj: Svetrové šaty ako základ jesenného šatníka: Pre tento dôvod by si si ich mala zaobstarať aj ty!

5. Výmena topánok za čižmičky a polotopánky

Je čas na zmenu topánok. Určite si doprajte aspoň jedny nové. Veď sme ženy. Topánky si zaslúžime. Avšak tie letné musia ísť preč a uvoľniť miesto. Takže "žabky", sandálky a šľapky by mali ísť do krabice.

Na rad prichádzajú tenisky, čižmičky a poltopánky. Správnymi topánkami zmeníte letný outfit na jesenný v priebehu pár sekúnd.

Odporúčame: Privítaj jeseň štýlovo! Dámske poltopánky od Mary Jane až po retro tenisky budú IN

6. Klobúky sú trendy aj na jeseň

Ak ste sa do klobúkov, najmä tých jesenných modelov ešte nezamilovali, je na čase, aby sa tak stalo.

Pokiaľ sa vám podarí nájsť dobré padnúci klobúk, ktorý môže kľudne aj vintage, vytvoríte si jedinečný štýl, v ktorom bude každý jesenný outfit potešením pre oko.

Správny klobúk je základ

Zdroj: Pinterest/ Maria Vizuete

7. Šatky a šály hlásia nárat

Nie je nič príjemnejšie, ako sa počas sychravého dňa zabaliť do mäkkučkého šálu alebo šatky. Vďaka šatkám a šálom, môžete vrstviť a použiť naozaj aj letné kúsky. Pred chladom vás má čo ochrániť.

Šatky a šály k jeseni patria

Zdroj: Pinterest/ Pouted Lifestyle Magazine

8. Kabelky musíte vymeniť tiež

Je nám ľúto, ale obľúbené, slamené, veľké kabely, by ste mali vymeniť za niečo viac distingvované a pridať tak svojmu jesennému ja, ten správny šmrnc. Vyberajte tmavšie farby, ktoré sa budú hodiť ku všetkému. 

Štýlová kabelka je vždy čerešničkou outfitu

Zdroj: Pinterest/ Fashion Jackson

9. Pravidlá sú na to, aby sa porušovali

Existuje snáď miliarda pravidiel, ako sa obliecť do chladného počasia. Vy sa na ne môžete vykašľať. Noste a kombinujte to, čo sa vám páči a v čom sa cítite najpohodlnejšie.

Základ je, aby vám nebola zima alebo príliš teplo. Zbytok je len na vás a vašej fantázii. 

Vy sa musíte cítiť čo najlepšie

Zdroj: Pinterest/ Abby Giraffe


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní