Modré zóny - poznáme ich 9 tipov na dhovekosť! Takto sa dožijete 100 rokov v dobrej kondícii.

Modré zóny - poznáme ich 9 tipov na dhovekosť! Takto sa dožijete 100 rokov v dobrej kondícii.
  • 20.09.2023
  • Michaela Kožáková

Dlhovekosť a pevné zdravie vo vyššom veku sú želaním všetkých z nás. Vedci a odborníci sa už desaťročia snažia nájsť spôsob, ako ľuďom predĺžiť život. To sa im síce za pomoci liekov a medicínskeho pokroku aj podarilo, kvalita života je však často už od mladého veku nižšia, ako by si mnohí priali. Príčinou je nedostatok pohybu, obezita, metabolické poruchy, slabá imunita, stres, alergie, psychické problémy a ďalšie zdravotné ťažkosti, ktoré nám nedovolia skutočne žiť, ale niekedy skôr len prežívať

Počuli ste už o Modrých zónach? Modré zóny patria medzi zaujímavý fenomén, ktorý sa vyznačuje dlhovekosťou. Možno ste ich už počas svojej letnej dovolenky aj navštívili. Dve z nich sa totiž nachádzajú v Európe.

Aké je tajomstvo modrých zón? Kde sa nachádzajú a prečo sa obyvatelia Modrých zón dožívajú v zdraví vysokého veku? 

Neprehliadni: Neodolateľná ponuka! Tieto európske miesta ti zaplatia za presťahovanie

Kde ležia modré zóny?

Výraz Modré zóny nie sú žiadnou novinkou. Objavil sa prvýkrát už v roku 2005 v magazíne National Geographic. Za Modré zóny boli označené oblasti, kde žijú ľudia dlhšie a zdravšie ako kdekoľvek inde na svete.

Článok týkajúci sa týchto oblastí napísal bádateľ Dan Buettner, ktorý sa zameral na výskum Modrých zón.

Buettner a jeho tím navštívili modré zóny a skúmali ich

Buettner a jeho tím vedcov a demografov cestovali po svete a hľadali komunity, kde ľudia nielenže žili dlhšie, ale aj v starobe si užívali vysokú kvalitu života. Po analýze demografických údajov a rozhovoroch s mnohými storočnými ľuďmi identifikovali päť regiónov, ktoré sa vyznačovali mimoriadnou dlhovekosťou a vitalitou, a to: ostrov Ikaria v Grécku, región Barbagia na Sardínii, japonský ostrov Okinawa, polostrov Nicoya v Kostarike a malé mestečko Loma Linda v Kalifornii v USA. 

Kniha Modré zóny

Buettner dokonca svoje poznatky zhrnul vo svojej knihe s názvom Modré zóny, ktorá sa stala bestsellerom. Zovšeobecnením toho, ako najdlhšie žijúci obyvatelia planéty žijú, čo jedia, pijú, robia, aké vyznávajú hodnoty a aký majú postoj k životu a Bohu, sa autor knihy snaží poskytnúť recept na dlhovekosť. Kniha Modré zóny sa stala aj námetom pre seriál s názvom Tajomstvá modrých zón, ktorý si môžete pozrieť na Netlixe

Modré zóny dlhovekosti

Dožívajú sa úctyhodného veku a aj v deväťdesiatke majú svižnú myseľ a s ľahkosťou vybehnú i na vyšší kopec. Obyvatelia modrých zón majú nízky výskyt chronických chorôb a aktívne žijú do výnimočne vysokého veku.

Spoločné znaky Modrých zón sú nasledovné: zdravá strava a stravovacie návyky, viera a hodnoty, zmysel života, fyzická aktivita, sociálne väzby, ale aj genetika a životný štýl zahrňujúci menej stresu.

Kde sa ľudia dožívajú dlhšie a prečo?

1. Nicoya, Kostarika

V tomto regióne Strednej Ameriky majú obyvatelia najnižšiu mieru úmrtnosti v strednom veku na svete a druhú najvyššiu koncentráciu storočných mužov. Tajomstvo dlhovekosti Kostaričanov spočíva čiastočne v ich silnej viere, bohatých sociálnych vzťahoch a pravidelnej fyzickej aktivite. Sedavý život je im cudzí.

Za recept na dlhovekosť je považovaná i zdravá strava. K výdatným raňajkám si doprajú aj šálku kvalitnej kávy. Väčšinou si potraviny dopestujú sami a nejedia veľa spracovaných potravín.

Nicoya, Kostarika

Zdroj: INSTAGRAM/strandfamilie.de

2. Sardínia, Taliansko

Hornaté vysočiny tohto talianskeho ostrova sa pýšia najvyššou koncentráciou storočných mužov na svete. Populácia v regióne Barbagia konzumuje jedlá s nízkym obsahom bielkovín, čo je príčinou nižšieho výskytu cukrovky, rakoviny a úmrtí u ľudí mladších ako 65 rokov. Dôvodom prečo majú Sardínčania dlhý a zdravý život je stredomorská strava, vlastné mlieko a syry, zelenina a ovocie, spôsob života, pohybové aktivity a vonkajší život spojený s prírodou.

Pozri aj: Najbezpečnejšie európske mestá - týchto 7 si určite pripíš na svoj cestovateľský zoznam

Sardinia

Zdroj: INSTAGRAM/mariovaxphoto

3. Okinawa, Japonsko

Okinawa, najväčší ostrov v subtropickom súostroví kontrolovanom Japonskom, je miestom, kde žije najväčší počet storočných žien na svete. Ako to, že majú taký dlhý život? Čo je ich tajomstvom dlhovekosti? Nie sú za tým žiadne kúzla ani zázračné elixíry. Jedným z kľúčových faktorov je strava a zdravý životný štýl. Základné potraviny ako okinawské sladké zemiaky, sójové bôby, palina, ryby, kurkuma a goya (horký melón) sú dôvodom, prečo sa Okinawčanky dožívajú vysokého veku.

Ďalšími faktormi môže byť bohatý sociálny a rodinný život, pravidelná fyzická aktivita, duchovný život, meditácie, hodnoty a postoj k životu.

Japonsko

Zdroj: INSTAGRAM/carrolain

4. Ostrov Ikaria, Grécko

Tento ostrov ležiaci 13 kilometrov od pobrežia Turecka v Egejskom mori má jedny z najnižších mier úmrtnosti a demencie v strednom veku na svete. Výskum spája ich vyššiu dlhovekosť s ich tradičnou stredomorskou stravou, ktorá je bohatá na zeleninu a zdravé tuky a obsahuje menšie množstvo mliečnych a mäsových výrobkov.

Najľahšie sa sem dostanete trajektom z ostrova Mykonos, na ktorý lieta mnoho leteckých spoločností. Aktívny životný štýl, fyzická aktivita, práca vonku a prechádzky je to, čo spája obyvateľov tejto Modrej zóny. 

Grécko

Zdroj: INSTAGRAM/katarzynapugowska

5. Loma Linda, Kalifornia, USA

Komunita žijúca v Loma Linda v Kalifornii má najvyššiu koncentráciu adventistov siedmeho dňa v Spojených štátoch a niektorí obyvatelia žijú o 10 rokov zdravšie ako priemerní Američania. Hlavnými dôvodmi dlhovekosti v tejto cirkvi je striedmy a zdravý životný štýl. Dĺžku života týchto veriacich ovplyvňuje vegetariánska strava. Zeleninu si zväčša pestujú sami a mäso jedia iba výnimočne. Alkoholu a cigaretám holduje len malé percento z nich.

Adventisti sa tiež každý týždeň na 24 hodín v sobotu sústredia iba na svoju rodinu a na ostatné starosti úplne zabudnú. Takže nie je to len zdravá strava, ale aj silné rodinné a komunitné väzby, vďaka ktorým sa veriaci dožívajú veľmi vysokého veku.

Kalifornia

Zdroj: INSTAGRAM/excellent_universe

Životný štýl obyvateľov v Modrých zónach - 9 tipov na dlhovekosť:

1. Každodenný pohyb

Práca v záhrade, prechádzky, bicykel – pohyb vo všeobecnosti je jedným z kľúčov k dlhovekosti.

2. Životný zmysel

Okinawčania ho nazývajú ikigai, na Kostarike je to plan de vida. Vedieť to, čo vás robí šťastnými a prečo každé ráno máte dôvod vstať a radovať sa dokáže predĺžiť život.

3. Pravidelný oddych

Obyvatelia Modrých zón si doprajú relax a venujú sa aktivitám, ktoré redukujú stres. V Loma Linda sa modlia a trávia čas s rodinou, Ikarčania si radi zdriemnu, Sardínčania majú poobednú siestu. Aj takto vedie úplne vypnúť a odstrániť zo svojich životov na chvíľku stres. Čo je veľmi dôležitě pre naše zdravie.

4. Pravidlo 80 % 

Ľudia žijúci v oblastiach Modrých zón prestanú jesť, keď majú žalúdok plný na 80%.

5. Rastlinná strava 

Rastlinná strava je v Modrých zónach základom zravého životného štýlu. Mäso sa konzumuje v malom množstve. Potvrdilo sa že ľudia v modrých zónach preferujú vegetariánsku stravu alebo sú dokonca vegáni.

6. Konzumácia vína

pravidelná, ale umiernená konzumácia kvalitného vína s priateľmi alebo s jedlom je doslova ritálom v Modrých zónach. No konzumujú kvalitné domáce víno, ktoré je pripravované podľa receptúr ich dávnych predkov.

7. Komunita a viera

Vedeli ste, že byť súčasťou viery určitej komunity zvyšuje dĺžku života o 4 až 14 rokov?

8. Rodina na prvom mieste 

Úzke a silné rodinné vzťahy podľa vedcov tiež podporujú pevné zdravie.

9. Priateľstvá

Najdlhšie žijúci ľudia na svete majú vo svojom okolí blízkych priateľov, silné sociálne siete a vzájomné putá.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anežka Turčiková 20.12.23 21:44

karma
-1.00

Len nech hlava funguje,telo moze sklamat no ak je chora hlava, je to horsie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní