Najbezpečnejšie európske mestá - týchto 7 si určite pripíš na svoj cestovateľský zoznam

Najbezpečnejšie európske mestá - týchto 7 si určite pripíš na svoj cestovateľský zoznam
  • 28.08.2023
  • Michaela Kožáková

Európa predstavuje zmes bohatej histórie, nádherných prírodných krás, nezameniteľných prímorských letovísk, ostrých končiarov majestátnych hôr a lákavých miest. Krajiny tohto kontinentu ponúkajú skvelé podmienky pre všetkých milovníkov dobrého jedla, pamiatok, oddychu a zberateľov nezabudnuteľných zážitkov. 

Samozrejme pri cestovaní je potrebné byť obozretní, vždy pripravení a ostražití. Avšak vďaka vysokej bezpečnosti mesta a nízkej úrovne kriminality môžete spoznávať krásy a poklady Európy bez akýchkoľvek obáv. Z rebríčka európskych miest, ktoré patria medzi tie najbezpečnejšie sme pre vás vybrali prvých sedem. Ktoré z nich sú to?

Neprehliadni: TOTO sú najtrápnejšie veci, ktoré robia cestujúci v lietadle a robíš ich aj ty!

Čo robí mesto bezpečným?

Čo je to index bezpečnosti miest? Ide o globálny nástroj na porovnávanie politík vyvinutý na meranie bezpečnosti v mestách. Správa je založená na hodnotení 60 miest v rámci 76 ukazovateľov, ako je bezpečnosť, zdravie či infraštruktúra.

  • Nízka miera kriminality – mestá s nižšou kriminalitou sú bezpečnejšie. Pod výrazom kriminalita sa rozumejú násilné trestné činy, ako je vražda a napadnutie, ako aj majetkové trestné činy, ako sú krádeže a vlámania.
  • Efektívne presadzovanie práva - dobre vyškolený policajný zbor robí mesto bezpečnejším. Časy odozvy, používanie technológií a komunitná polícia prispievajú k bezpečnosti mesta.
  • Silná infraštruktúra – dobré osvetlenie, spoľahlivá doprava a bezpečné cesty a chodníky sú nevyhnutné.
  • Prístup k zdravotnej starostlivosti – nemocnice, kliniky a pohotovostné služby zohrávajú úlohu v prístupe k lekárskej starostlivosti.
  • Sociálna stabilita – bezpečné mestá majú nízke sociálne nepokoje, nízku nerovnosť príjmov, silné záchranné siete a vysokokvalitné vzdelanie.
Rejkjavík

Zdroj: INSTAGRAM/lancecastro__

1. Reykjavík, Island

Island patrí medzi najkrajšie a zároveň najbezpečnejšie krajiny sveta. Reykjavík je hlavné mesto Islandu, ktoré je známe svojou živou kultúrnou scénou, geotermálnymi kúpeľmi a ohromujúcou prírodnou krásou, ale čo je dôležitejšie, vysokou úrovňou bezpečnosti. Reykjavík má veľmi nízku kriminalitu a silný zmysel pre komunitu.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je Reykjavík taký bezpečný, je vysoká miera dôvery v islandskej spoločnosti. Táto dôvera je čiastočne spôsobená malou veľkosťou a homogénnou populáciou Islandu, ako aj jeho systémom sociálneho zabezpečenia a dôrazom na rovnosť a individuálne práva. Pre tieto dôvody bol Reykjavík výhlasený za najbezpečnejšie a najlepšie mesto v Európe za rok 2023.

Okrem toho má mesto dobre financovanú políciu, kamery na verejných priestranstvách a nízku toleranciu násilia. Táto kombinácia faktorov pomohla vytvoriť bezpečné a príjemné prostredie pre miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov.

Helsinky

Zdroj: INSTAGRAM/malika_isan_

2. Helsinki, Fínsko

Fínsko patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. Helsinki, hlavné a najväčšie mesto Fínska, sú známe svojou úžasnou architektúrou, zaujímavou kultúrou, krásnou krajinou a povesťou jedného z najbezpečnejších miest v Európe. Mesto sa môže pochváliť nízkou kriminalitou, vysokou životnou úrovňou, čistými ulicami a výbornou verejnou dopravou.

Jedným z kľúčových dôvodov bezpečnosti Helsínk je dobre zavedený systém sociálnej starostlivosti v krajine, ktorý zabezpečuje, že ľudia majú prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelávaniu a ďalším sociálnym službám. Okrem toho má Fínsko silný zmysel pre sociálnu rovnosť a mestský policajný prístup podporuje interakciu a spoluprácu medzi obyvateľmi a políciou.

Správne využívanie technológií a inovácií tiež pomohlo urobiť z Helsínk bezpečné mesto pre život, s CCTV kamerami, senzormi a inteligentnými dopravnými systémami, ktoré monitorujú ulice. 

Śvajčiarsko

Zdroj: INSTAGRAM/zurichinside

3. Zürich, Švajčiarsko

Podľa hodnotenia európskych miest, Zürich, známy svojou úchvatnou scenériou Álp a bohatou kultúrou, sa umiestnil na treťom mieste najbezpečnejších miest Európy. Švajčiarsko sa neustále umiestňuje na popredných miestach v globálnom indexe bezpečnosti vďaka svojej miere kriminality a vysokej životnej úrovni.

Robustný policajný a justičný systém v meste výrazne prispieva k bezpečnosti Zürichu. Okrem toho má Švajčiarsko prísne zákony na kontrolu zbraní a kultúru občianskej zodpovednosti, ktorá zabezpečuje, že jednotlivci prevezmú zodpovednosť za svoje činy. Silná ekonomika mesta, systém sociálneho zabezpečenia a vysoká životná úroveň umožňujú obyvateľom prístup ku všetkým základným službám, vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti.

Pozri aj: Dovolenka autom do Slovinska: Takto sa tam dostaneš najpohodlnejšie

Bern

Zdroj: INSTAGRAM/hanna_redhead_fox

4. Bern, Švajčiarsko

Švajčiarske hlavné mesto Bern, známe svojou stredovekou architektúrou a fascinujúco bohatou históriou, patrí medzi najbezpečnejšie európske mestá.

S nízkou mierou kriminality, komunitnou políciou, vnútornou stabilitou, aktívnym zapojením verejnosti do prevencie kriminality a prísnymi zákonmi na kontrolu zbraní, Bern zaručuje bezpečné prostredie pre obyvateľov aj návštevníkov. Vyspelé policajné zložky navyše využívajú metódy nenásilného riešenia konfliktov, čím sa minimalizuje riziko násilia.

Ako v mnohých iných bezpečných európskych mestách, vysoká životná úroveň a systém sociálneho zabezpečenia v Berne poskytuje obyvateľom prístup k základným službám a vzdelaniu, a tým prispieva k pocitu bezpečia v meste.

Oslo

Zdroj: INSTAGRAM/ancia.saman

5. Oslo, Nórsko

Nórsko patrí medzi najbezpečnejšie štáty a zároveň najlepšie miesta na život. Oslo, hlavné mesto Nórska, je známe svojimi úžasnými fjordmi a povesťou jedného z najbezpečnejších miest v Európe. Mesto s nízkou mierou kriminality vyniká svojim progresívnym policajným prístupom s úzkou spoluprácou medzi políciou, obyvateľmi a miestnymi organizáciami s cieľom predchádzať kriminalite a budovať dôveru.

Pod bezpečnosť Osla sa pripisuje jeho systému sociálneho zabezpečenia a vysokej životnej úrovni, ktorá všetkým obyvateľom poskytuje prístup k základným službám, ako je zdravotná starostlivosť a vzdelanie. Okrem toho nórska kultúra zdvorilosti a rešpektu tiež zohráva významnú úlohu pri znižovaní rizika násilia.

Kodaň

Zdroj: INSTAGRAM/olik12m

6. Kodaň, Dánsko

Kodanské bezpečnostné opatrenia sú v Európe vysoko uznávané, pretože mesto sa aktívne zapája do komunitnej polície s cieľom vytvoriť dôveru a spoluprácu medzi orgánmi činnými v trestnom konaní a jej občanmi.

Nízka miera kriminality v Kodani sa opäť pripisuje efektívnemu systému sociálneho zabezpečenia, dobre udržiavaným verejným priestranstvám a prísnym zákonom o kontrole zbraní.

Mesto kladie dôraz na inkluzívnosť a podporuje vzťahy medzi komunitnými skupinami, aby sa vytvoril pocit spolupatričnosti. Kodanská cyklistická infraštruktúra a ekologický životný étos navyše prispievajú k zdravému a pokojnému mestskému prostrediu.

Viedeň

Zdroj: INSTAGRAM/viennatouristboard

7. Viedeň, Rakúsko

Rebríček najlepších miest a najbezpečnejších európskych miest uzatvára hlavné mesto Rakúska. Viedeň sa dostala aj do zoznamu najbezpečnejších hlavných miest Európy. Nízka miera kriminality v meste vyplýva z jeho efektívnych policajných stratégií. Policajné oddelenie mesta pracuje ruka v ruke s občanmi a komunitnými skupinami na budovaní dôvery a spolupráce, vytváraní pocitu bezpečia a inkluzívnosti.

Mesto tiež uprednostňuje sociálnu starostlivosť a vzdelávanie, ktoré obyvateľom dláždia cestu k ľahkému prístupu k základným sociálnym službám a tým aj k vysokej kvalite života.

Okrem efektívnej polície a pozitívneho vplyvu systému sociálneho zabezpečenia robí mesto príťažlivým aj očarujúca architektúra Viedne, historické budovy a umelecké galérie. Ulicami Viedne sa chodci môžu bezpečne pohybovať alebo využívať verejnú dopravu, vďaka čomu je mesto prístupnejšie a bezpečnejšie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Andrea Hazuchová 30.08.23 09:55

AH
karma
-1.00

Nádherné mestá uz som z nich niektoré aj navštívila a naozaj len odporúčam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní