Dovolenka autom do Slovinska: Takto sa tam dostaneš najpohodlnejšie

Dovolenka autom do Slovinska: Takto sa tam dostaneš najpohodlnejšie
  • 08.08.2023
  • Michaela Kožáková

Nádherné Slovinsko obmývané čírymi vodami Jadranského mora a chránené majestátnymi Alpami je pre mnohých Slovákov len tranzitnou krajinou do obľubeného Chorvátska. V posledných rokoch však táto krajina známa prírodnými krásami, tajomným jazerom Bled, smaragdovou riekou Soča, krasovou jaskyňou Postojna, čarovným hlavným mestom Ľubľana či lahodnými syrmi a vínami láka čoraz viac zvedavých dovolenkárov. Rozmanitosť Slovinska vám umožní obdivovať zelené kopce s pasúcim sa stádom kráv, kúpať sa v mori, zažiť príjemnú cykloturistiku a spoznávať starobylé centrá miest.

Chcete aj vy zažiť nezabudnuteľnú dovolenku v Slovinsku? Spravte z nej vašu cieľovú destináciu a vyberte sa do Slovinska autom. Ktoré miesta by ste nemali vynechať a ako sa pohybujú ceny pohonných hmôt a diaľničných známok?

Neprehliadni: Najobľúbenejšie pláže v Bulharsku, ktoré ponúkajú všetko pre dokonalú letnú dovolenku

Vstup do Slovinska

Slovinsko vstúpilo do Európskej únie 1. mája 2004. Súčasťou Schengenského priestoru sa stalo 21. decembra 2007. Prechod cez hranice je bez kontrol. 

​Na pobyt v krajine sa nevyžadujú žiadne víza. Na vstup do krajiny a pobyt v nej je potrebný platný občiansky preukaz alebo cestovný pas. Doklad musí byť platný počas celého vášho pobytu. Minimálna platnosť dokladu sa nevyžaduje.

Ako sa dostať do Slovinska autom?

Pre tých dovolenkárov, ktorí bývajú na západnom Slovensku je najpohodlnejšou možnosťou vybrať sa po rakúskej Južnej diaľnici A2 na Graz. Táto trasa je rýchla, bezpečná a pohodlná vďaka kvalitnej diaľničnej sieti. Na juh Slovinska sa dostanete približne za 6 hodín. Treba však počítať i s prestávkami.

Rakúska diaľničná známka musí byť správne nalepená na určenom mieste (samolepiaca známka) alebo musí byť včas zakúpená a už platná (digitálna známka). Za 10- dňovú známku zaplatíte od 19,97 €, za dvojmesačnú od 37,40 € a za ročnú od 109,40 €. Na Slovensku kúpite rakúsku diaľničnú známku na slovenských čerpacích staniciach v blízkosti hraníc.

Tí, ktorí žijú na strednom a východnom Slovensku využívajú trasu cez Maďarsko. I po tejto trase sa za približne 6 hodín dostanete na juh Slovinska. 10-dňová maďarská diaľničná známka stojí od 19,74 €, mesačná od 31,95 €, ročná od 176,58 € a župná od 20,53 €, v závislosti od vozidla. Maďarskú diaľničnú známku si môžete zakúpiť online.

Diaľničná známka Slovinsko

Slovinská diaľničná známka je od februára minulého roka už len v elektronickej podobe. Už nemusíte lepiť nálepku na čelné sklo, ale môžete si pohodlne zaregistrovať svoje evidenčné číslo online. Vybrať si môžete z nasledujucích diaľničných známok podľa dĺžky vášho pobytu:

  • 7-dňová diaľničná známka od 22.90 €.
  • Mesačná diaľničná známka od 40.90 €. 
  • 6-mesačná diaľničná známka od 36.90 €.
  • 12-mesačná diaľničná známka od 127.50 €. 

Koľko zaplatíte za pohonné hmoty v Slovinsku?

Aktuálne (k 2.8. 2023) za pohonné hmoty zaplatíte v Slovinsku nasledovne:

  • Max 95 1.511 €/L
  • Max 100 1.774 €/L
  • Diesel 1.558 €/L

Pozri aj: Pláž nie je trhovisko! TOTO sú najväčšie chyby, ktorým by si sa mala vyhnúť pri relaxe na pláži

Dovolenka pri mori v Slovinsku

Ak sa vám už zunuje večne preplnené Chorvátsko, ale máte radi atmosféru tejto krásnej krajiny, Slovinsko je určite dobrá voľba. Počas vašej dovolenky v Slovinsku nevynechajte kúzelné mesto Piran ležiace na pobreží Jadranského mora. Rybárske lode hojdajúce sa v rytme vĺn a vinárske ulice Starého mesta lemované kamennými domami vás dostanú na prvý pohľad. 

Napriek tomu, že má slovinské pobrežie dĺžku len 46 kilometrov, ponúka niekoľko skutočne pekných pláži. Tou najvyhľadávanejšou je Portorož. Rovnomenné letovisko je pýchou Slovinska s palmami, luxusnými hotelmi a rušným nočným životom. 

Ak si chcete užiť slovinské more a dokonalú letnú dovolenku, navštívte i pláže v meste Izola, ktoré bolo pôvodne ostrovom. Pláž Izola ponúka úchvatný výhľad na slovinskú riviéru a nezabudnuteľné západy slnka. Vychutnať si môžete tiež čerstvé morské plody a vynikajúce vína v miestnych reštauráciách. 

Dovolenka v Slovinsku s cestovnou kanceláriou

Ak nie ste veľmi dobrodružný typ a neradi cestujete na vlastnú päsť, bez pomoci cestovnej kancelárie, zarezervujte si dovolenku v Slovinsku a vyberte si z ponuky pobytov s vlastnou dopravou. Cestovná kancelária vám zabezpečí ubytovanie, stravu v podobe raňajok alebo polpenzie. Stačí, ak sa do vašej destinácie dopravíte svojim autom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 09.08.23 09:14

MS
karma
100.00

Teraz tam ide moja dcéra so snúbencom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní