Vegánska cuketová polievka podľa Courtney Cox

Vegánska cuketová polievka podľa Courtney Cox

Ľudia si uvedomujú, že zdravá a ekologicky udržateľná strava je nielen výhodná pre naše telo, ale aj pre našu planétu. A práve v tomto duchu sa nesie aj dnešný recept na vegánsku cuketovú polievku podľa Courtney Cox.

Či už hustá cuketová polievka, pikantná cukinová polievka, sýta krémovitá cuketová polievka, rýchla cuketová polievka alebo akákoľvek iná, počas leta by si ju mal dopriať každý. A prečo práve teraz? No minimálne preto, že je aktuálne obdobie cukiet, ktoré mnohým dozrievajú v záhradách a rovnako ju bežne zoženiete v obchode.

Jemná krémová cuketová polievka

Cuketa je jednou z najobľúbenejších prísad v rôznych vegánskych receptoch. Je ľahká, výživná a príjemne osviežujúca, čo ju robí ideálnym základom pre lahodnú polievku. Zdravá strava by mala byť základom každého jedálnička a táto polievka sa rozhodne radí medzi tie zdravšie. Poďte si ju teda pripraviť.

Mimochodom, táto polievka je chutná aj samá osebe a vôbec ju nemusíte pripravovať s krémovou textúrou, teda ju nemusíte zjemňovať smotanou. No v prípade, že preferujete krémovejšie polievky, tak ju dolaďte podľa seba. Nižšie máme pre vás tipy, ako ju dochutiť.

Vyskúšaj aj: Bulharská studená polievka Tarator: Osviežujúca, lahodná a priam dokonalá

Rýchla cuketová polievka podľa Courteney Cox

  • 4 stredne veľké cukety
  • 3 až 5 strúčikov cesnaku
  • 2 póry
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie (poprípade mleté biele korenie)
  • 8 šálok zeleninového vývaru
  • 1 1/2 šálky kešu orieškov namočených vo vode
  • čili vločky
  • soľ

Ako sa pripravuje takáto cuketová polievka?

  1. Na dno veľkého hrnca nalejeme olivový olej. Pridáme roztlačený cesnak a štipku soli. Rovnako prisypte pór nakrájaný na menšie kolieska a restujte ho približne 5 až 10 minút, kým nezmäkne.
  2. Medzitým si očistíte cuketu. Ak máte poruke staršiu, semienka cukety odstráňte a nakrájajte ju na kolieska. Keď je pór mäkký, pridáme nakrájanú cuketu. Opäť pridajte štipku soli, približne lyžičku mletého korenia a čili vločky (ak nemáte radi pikantné jedla, čili môžete vynechať).
  3. Pridajte zeleninový vývar a následne aj namočené kešu oriešky. Priveďte k varu, následne teplotu znížte a varte pod pokrievkou 45 minút.
  4. Po dovarení polievku rozmixujte ponorným mixérom a podávajte. Ak je to potrebné, na záver polievku dochutíme soľou.
  5. Courteney Cox odporúča na posypanie a dozdobenie použiť lahôdkové droždie alebo iný vegánsky syr.

Samozrejme, polievka bude chutiť aj v prípade, že do nej pridáte opečené tofu - na dozdobenie môžete použiť aj trochu údeného tofu, ktoré dodá polievke zaujímavú chuť. Polievku rozhodne nepokazíte ani v prípade, že ju dochutíte zázvorom, pridáte do nej horčičný prášok či citrónovú šťavu. Vhodnou voľbou bude aj údená soľ.

Tip: V prípade, že máte radšej jemnú krémovú cuketovú polievku, tak ju zjemnite smotanou. Na to sa skvele hodí rastlinná smotana. Jej krémová textúra osloví každého!

Vyskúšaj aj: Syrová omáčka vhodná na cestoviny i k mäsu: Najlepšie recepty!

Sýta krémovitá cuketová polievka

Máte radšej polievky, ktoré možno viacej zasýtia? Či už ste vegánom alebo nie, hustá cuketová polievka vás určite poteší. Stačí recept Courteney Cox na vegánsku cuketovú polievku obohatiť napríklad o väčšie zemiaky. Škrob v zemiakoch polievku zahustí a zároveň ju spraví sýtejšou. Poprípade ju môžete podávať s pečivom. Cuketová krémová polievka bude chutná aj s krutónmi.

Cuketová krémová polievka - ďalšie tipy na jej prípravu a iné recepty z cukety


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 05.08.23 00:27

karma
109.00

Práve fičíme na cuketách, lebo nám stále dozrievajú v záhrade. Vyskúšam aj túto polievočku :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní