Typy známok a kategórie vozidiel pre maďarskú e-známku: Kúp ju online a ušetrí čas

Typy známok a kategórie vozidiel pre maďarskú e-známku: Kúp ju online a ušetrí čas

Leto je obdobím, kedy si mnohí z nás plánujú oddych a relax. Niektorí ešte stále odratúvajú posledné dní v práci predtým, než odídu na zaslúžený oddych. Iní však svoju letnú dovolenku už majú dávno za sebou.

Mnohých lákajú exotické destinácie, avšak aj Slovensko a susedné krajiny ponúkajú nespočetné množstvo miest, ktoré stoja za objavenie a spoznanie. Ak ste si ešte stále nevybrali miesto, ktoré toto leto navštívite, či už počas svojej dovolenky alebo predĺženého víkendu, tak skúste prejsť prstom po mape a vyberte si lokalitu, ktorú ste ešte naživo nevideli, no počuli ste o nej už od mnohých známych.

Slovensko je krásne, no aj Maďarsko dokáže okúzliť

Slovensko je známe svojimi nádhernými horami, jazerami a prírodnými krásami. Ak ste milovníkom turistiky, nemali by ste vynechať Vysoké Tatry s krásnymi vrcholmi a malebnými dolinami. Pre oddych a relaxáciu si môžete vybrať zo širokej škály jazier.

Ak máte radi históriu a kultúru, môžete navštíviť historické mestá ako Bratislava, Košice alebo Banská Štiavnica. Nevynechajte ani hrady a zámky, ktorých máme na Slovensku viac než dosť.

V prípade, že vás to všetko omrzí, tak sadnite do auta a vyberte sa za oddychom k našim južným susedom.

Keď sa povie Maďarsko, mnohým ako prvé napadne Balaton. Často nazývaný aj „Maďarské more", je najväčšie sladkovodné jazero v strednej Európe. Svojou krásou a príjemnou atmosférou láka návštevníkov na plávanie, vodné športy a oddych. Okolie jazera ponúka bohaté možnosti pre turistiku a cyklistiku, a okrem toho si môžete vychutnať aj výborné maďarské víno a tradičné jedlá.

Ak ste milovníkom vína, nevynechajte návštevu maďarských vinohradov a ochutnávku slávnych maďarských vín. Maďarsko je tiež známe svojimi termálnymi kúpeľmi, kde si môžete dopriať relax a oddych po náročnom dni. Objaviť môžete akékoľvek miesto – od Maďarska cez Chorvátsko, Rumunsko, Srbsko atď. A to všetko vďaka jednoduchému cestovaniu po maďarských diaľniciach!

Zaujme ťa aj: Jaskyne na Slovensku – 15 sprístupnených jaskýň, ktoré sa oplatí navštíviť

Jednoduché cestovanie vďaka e-známke

Maďarsko je krásne, má bohatú históriu a je plné pamiatok, ktoré aspoň raz vidieť na živo je určite zážitkom. Stačí si len kúpiť maďarskú diaľničnú známku, a to aj z pohodlia domova. Avšak pozor, pri jej kúpe zvážte typ diaľničnej známky ako aj kategóriu vášho vozidla.

Základné kategórie vozidiel:

  • D1 - Osobné motorové vozidlá (až 7 osôb)
  • D2 - Nákladné vozidlá, obytné autá, mikrobusy a 8-9 miestne osobné automobily
  • B2 - Autobus (10 a viac miest na sedenie)
  • U - Príves vozidiel patriacich do kategórie D2 a B2
  • D1M - Motocykle

Základné typy e-známok:

  • 10-dňová diaľničná známka
  • mesačná diaľničná známka
  • ročná diaľničná známka
  • ročná župná - umožňuje využívať spoplatnené cestné úseky v rámci jednej župy

E-známka online je skvelým riešením, ako si ušetriť čas a peniaze za prípadné pokuty, v prípade, ak by ste sa omylom ocitli na spoplatnenom úseku. Výhodou je, že elektronickú maďarskú diaľničnú známku nemusíte mať vytlačenú – stačí len zadať evidenčné číslo vášho motorového vozidla, zaplatiť a vybrať sa na cestu. Potvrdenie o zaplatení sa však odporúča uchovať 2 roky od ukončenia platnosti oprávnenia (stačí mať odložený e-mail).

Prajeme vám príjemné cestovania a spoznávanie nových krajín! Nestresujte sa, len si užívajte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní