Jaskyne na Slovensku – 15 sprístupnených jaskýň, ktoré sa oplatí navštíviť

Jaskyne na Slovensku – 15 sprístupnených jaskýň, ktoré sa oplatí navštíviť

Jaskyne sú vskutku dych berúcim a unikátnym dielom prírody, to nemožno poprieť alebo vyvrátiť. Už ste niekedy stáli s údivom vo vnútri jaskyne a pýtali sa sami seba, ako takéto niečo dokázalo vzniknúť? Možno ste o tom ani nevedeli, no v stredoeurópskom meradle patrí Slovensko ku krajinám s najväčším počtom týchto úchvatných krasových javov. 

Naša krajina sa môže pýšiť vyše 7000 jaskyňami, medzi ktoré radíme rozľahlé jaskyne aj malé krajové javy. Dokonca sa na Slovensku nachádza aj taký unikát, ako je aragonitová jaskyňa. Jaskyne tohto typu, ktoré si môže verejnosť prezrieť, môžeme spočítať na celom svete len na jednej ruke.

 Samozrejme, nie všetky jaskyne sú sprístupnené verejnosti. Aktuálne máme do 20 verejne prístupných jaskýň, z toho 13 je pod Správou slovenských jaskýň (SSJ), ostatné sú pod správou iných organizácií. Na vstup do niekoľkých desiatok slovenských jaskýň je potrebné povolenie a do mnohých môžu zavítať len jaskyniari a odborníci. 

Ak ale hľadáte tip na výlet po Slovensku počas leta, určite odporúčame navštíviť niektorú z jaskýň, ktorej krásy môžu objavovať aj turisti. Pozrime sa spolu na to, ktoré to sú. 

Sprístupnené jaskyne na Slovensku (patriace pod SSJ):

TIP: Nezabúdajte na to, že uvedené jaskyne sú v pondelok ZATVORENÉ. Ostatné dni sa počas leta robí v priebehu dňa asi 6 až 8 vstupov. Do niektorých jaskýň, mimo tých pod správou SSJ, môže byť potrebné sa vopred telefonicky objednať. Okrem toho myslite na to, že v mnohých jaskyniach nie je možné platiť kartou, preto nezabúdajte mať pri sebe hotovosť. 

1. Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa patrí medzi najnavštevovanejšie jaskyne na Slovensku. Ide o najväčšiu a rovnako jedinú sprístupnenú vysokohorskú kvapľovú jaskyňu v Tatranskom národnom parku. Nájdeme ju v Prešovskom kraji v najvýchodnejšej časti Belianských Tatier, neďaleko obce Tatranská Kotlina.

Je typická bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Belianska jaskyňa je dlhá cez 3600 m a sprístupnená je asi tretina. Súčasťou prehliadky je hudobná ukážka s cieľom predviesť akustické vlastnosti niektorých priestorov. Táto jaskyňa je domovom viacerých druhov netopierov či plcha obyčajného, v jazierkach dokonca prebýva bezpancierovec slepý. 

Odporúčame: ​Čarovné Nízke Tatry: Výhľady, doliny a trasy, ktoré stoja za to!

Brestovská jaskyňa

Zdroj: instagram.com/rodinkanavylete

2. Brestovská jaskyňa

Brestovská jaskyňa je puklinovoriečna jaskyňa, ktorá je prvou sprístupnenou jaskyňou Oravy a Západných Tatier. Spadá do Žilinského kraja a katastrálneho územia obce Zuberec. Je dlhá asi 1890 m, prehliadková trasa má dĺžku cez 400 m. V roku 1979 bola vyhlásená za národnú prírodnú pamiatku. 

Súčasťou sintrovej výzdoby sú mrkvovité stalaktity, sintrové náteky a povlaky, ale aj menšie sintrové jazierka. Typická je vzácna jaskynná fauna. Nájdených tu bolo až 9 druhov netopierov. 

3. Bystrianska jaskyňa

Bystrianska jaskyňa predstavuje najväčšiu jaskyňu v južnej oblasti Nízkych Tatier. Nájdeme ju v Banskobystrickom kraji pri obci Bystrá. Objavená bola pred 100 rokmi. Má dĺžku cez 3,5 km, návštevníci si môžu prehliadnuť necelých 600 m. Prekvapí vás pozoruhodnými skalnými tvarmi a sintrovou výplňou. 

Táto jaskyňa je známa aj tým, že má veľmi priaznivé podmienky pre speleoterapeutickú liečbu. Od roku 1971 sa Spodná partizánska sieň Bystrianskej jaskyne využíva na speleoterapiu. Táto liečebná metóda je zameraná hlavne na liečbu chronických a alergických ochorení dýchacieho ústrojenstva. 

4. Demänovská jaskyňa Slobody

Demänovská jaskyňa Slobody predstavuje krasovú jaskyňu Nízkych Tatier, ktorú nájdeme v Demänovskej doline v Žilinskom kraji. Ide o jednu z Demänovských jaskýň, ktoré sú najdlhším jaskynným systémom na Slovensku. Zo všetkých Demänovských jaskýň je práve Demänovská jaskyňa Slobody najbohatšia na kvapľovú výzdobu. 

Je dlhá cez 11 km, pričom dlhý turistický okruh má cez 2 km. Demänovská jaskyňa Slobody patrí k najnavštevovanejším jaskyniam, no počas leta 2023 sa do nej nedostanete. Od konca minulého roka v nej prebiehajú rekonštrukčné práce, ktoré boli naplánované na celý rok. 

Pozri aj: ​Banskobystrický kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo všetko objaviť?

5. Demänovská ľadová jaskyňa

Demänovská ľadová jaskyňa patrí bez pochýb k najznámejším slovenským jaskyniam. Je rovnako súčasťou Demänovských jaskýň (predstavuje konkrétne severnú časť) v Demänovskej doline v Žilinskom kraji. Táto zaľadnená jaskyňa v Nízkych Tatrách bola už roku 1299 doložená ako jedna z najstarších známych európskych jaskýň. 

Bola známa svojou trvalou ľadovou výplňou, ktorá však v posledných rokoch výrazne ubúda. Okrem toho je jaskyňa pozoruhodná bizarnými a mohutnými tvarmi podzemných priestorov, ako aj vzácnou jaskynnou faunou. Zaujímavosťou jaskyne je, že na jednej z jej stien sa nachádza akási kniha návštev s podpismi historicky významných osôb. 

6. Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete. Nájdeme ju v Stratenskej hornatine neďaleko mestečka Dobšiná v Košickom kraji. Je súčasťou Národného parku Slovenský raj. Do jej spodných častí ako prvý prenikol kráľovský banský rad Eugen Ruffínyi v roku 1870. Verejnosti bola sprístupnená rok na to. 

V roku 1887 sa stala prvou elektricky osvetlenou jaskyňou v Európe. Je dlhá takmer 1500 m, turisti si pri prehliadku pozrú asi 500 m. V súčasnosti je Dobšinská ľadová jaskyňa z väčšej časti vyplnená ľadom, ktorý miestami siaha až po strop. Táto jaskyňa predstavuje najvýznamnejšie zimovisko netopiera fúzatého aj netopiera Brandtovho v strednej Európe. 

7. Domica

Domica je najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras. Patrí medzi jaskyne svetového významu. Nachádza sa v južnom svahu Silickej planiny pri obci Keočvo (okrem Rožňava) v Košickom kraji. Ide o typ riečnej jaskyne v zrelom až staršom štádiu vývoja. Má dĺžku cez 5300 m, dlhý návštevnícky okruh má cez 900 m. 

Charakterizujú ju vzácne archeologické nálezy, bohatý výskyt sintrových štítov a taktiež početné zastúpenie netopierov. Zaradiť ju môžeme medzi naše najkrajšie jaskyne. Jej súčasťou je podzemná riečka s dĺžkou 140 m, po ktorej sa môžu návštevníci plaviť, čo je vskutku unikátny zážitok. 

Odporúčame: ​Dovolenka na Liptove: Ktoré zaujímavé miesta by ste nemali vynechať?

Jaskyňa Driny

Zdroj: instagram.com/srdcomposlovensku

8. Driny

Jaskyňa Driny predstavuje jedinú sprístupnenú jaskyňu na západe Slovenska. Je súčasťou Malých Karpát, nájdeme ju pri Smoleniciach v Trnavskom kraji. Má dĺžku len 680 m, z ktorých je turistom sprístupnených 450 m. Ide o puklinovú kvapľovú jaskyňu, ktorá je charakteristická sústavou užších puklinových chodieb a krásnou kvapľovou výzdobou. Návštevníkov uchvátia aj drobné vyzdobené jazierka. 

9. Gombasecká jaskyňa

Gombasecká jaskyňa je kvapľová jaskyňa a patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras. Nájdeme ju pri obci Slavec v rožňavskom okrese Košického kraja. Jej dĺžka je približne 3000 m, pre turistov je pripravená približne pol kilometrová trasa (sprístupnených je okolo 285 m, ale okruh vedie tam a späť po tej istej trase). 

Túto riečnu výverovú jaskyňu možno charakterizovať výskytom sintrových bŕk, čo sú tenké trubicové stalaktitové útvary. Niektoré dosahujú dĺžku až 3 m. Zaujímavosťou je, že v tejto jaskyni bola nájdená mnohonôžka rodu Typhloiulus sp. s dĺžkou 26 mm, čo je doteraz najväčší troglobiont slovenských jaskýň (pravý jaskynný živočích). 

10. Harmanecká jaskyňa (Izbica)

Harmanecká jaskyňa, ľudovo nazývaná aj Izbica, je kvapľová jaskyňa v Kremnických a Starohorských vrchoch v obci Dolný Harmanec v Banskobystrickom kraji. Má dĺžku cez 3100 m, z toho pre verejnosť je sprístupnená trasa s dĺžkou asi 1 km. Harmanecká jaskyňa má puklinovo-rútivý charakter, jej podzemné chodby a siene sú vytvorené v druhohorných vápencoch stredného triasu. 

Pozornosť si získava svojimi mohutnými rútivými dómami, bohatým výskytom mäkkého sintra, sintrovými jazierkami, nástennými vodopádmi, ružovkastými záclonovitými závesmi aj výskytom zimujúcich netopierov. 

11. Jasovská jaskyňa

Jasovská jaskyňa je najstaršia sprístupnená jaskyňa na Slovensku, v roku 1846 bola do istej miery sprístupnená mníchom z jasovského kláštora. Je súčasťou Slovenského krasu, nájdeme ju pri obci Jasov v Košickom kraji. Je dlhá približne 2800 m, dĺžka trasy pre návštevníkov je 720 m. 

Jasovskú jaskyňu vytvorili ponorné toky rieky Bodvy v druhohorných triasových vápencoch. Je charakteristická bohatou sintrovou výplňou. Pri jej návšteve môžeme obdivovať stalagmity, stalagnáty, kamenné vodopády. Jasovská jaskyňa má bohatú históriu s mnohými archeologickými nálezmi a jej priestory obývajú mnohé druhy netopierov. 

Odporúčame: Kam na výlet s deťmi? Tieto miesta na Slovensku rozhodne neobíď!

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Zdroj: instagram.com/barbelia.s

12. Ochtinská aragonitová jaskyňa

Ochtinská aragonitová jaskyňa je unikátnym prírodným fenoménom s celosvetovým významom. V Európe ide o jedinú aragonitovú jaskyňu takéhoto rozsahu a druhu, ďalšie nájdeme v Argentíne a Mexiku. Nájdeme ju v Košickom kraji, a to v Slovenskom rudohorí na území Ochtinej neďaleko Rožňavy. Je dlhá 585 m a návštevníci si v nej prezrú asi 300 m dlhý úsek. 

Jej prekrásna aragonitová výplň vznikla vďaka špecifickým hydrochemickým a klimatickým pomerom v uzavretých podzemných dutinách. V jaskyni sa zistili tri generácie aragonitu. Objavená bola v roku 1954 a sprístupnená v 70. rokoch minulého storočia. 

13. Važecká jaskyňa

Važecká jaskyňa je poslednou trinástou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku, ktorá spadá pod Správu slovenských krajín. Ide o kvapľovú jaskyňu v Liptovskej kotline pri Važci v Žilinskom kraji. Je dlhá 530 m a verejnosti je sprístupnený asi 235 m úsek. V roku 1922 ju objavil študent Ondrej Húska.

Táto jaskyňa je charakteristická bohatou kvapľovou výzdobou. Pri návšteve si prezriete 2 m vysoký a 80 cm široký kvapľový stĺp, Biele záclony v Húskovej sieni aj Koralové jazierko v Jazierkovej sieni. V jaskyni boli nájdené kosti jaskynných medveďou a typická je pre ňu aj vzácna jaskynná fauna. 

14. Krásnohorská jaskyňa

Ako sme spomenuli v úvode, na Slovensku sú návštevníkom sprístupnené aj ďalšie jaskyne, ktoré nespadajú pod SSJ. Spomenúť môžeme Krásnohorskú jaskyňu. Ide o výverovú fluviokrasovú jaskyňu, ktorú v roku 1964 objavili rožňavskí jaskyniari. Nachádza sa v obci Krásnohorská Dlhá Lúka neďaleko Rožňavy v Košickom kraji.

Známy je úsek jaskyne s dĺžkou 1556 m, návštevníci z toho môžu preskúmať asi 450 m. Jaskyňa sa zdoláva v jaskyniarskom výstroji, návštevníkov vo vnútri čakajú drevené lavičky a lanové premostenia medzi jazierkami. Táto jaskyňa je známa jedinečným unikátom – nachádza sa tu Kvapeľ rožňavských jaskyniarov s dĺžkou 33 m, ktorý patrí medzi najväčšie kvaple sveta. 

15. Malá Stanišovská jaskyňa

Nakoniec môžeme spomenúť aj Stanišovskú jaskyňu, ktorá je jedinou celoročne sprístupnenou jaskyňou na Liptove. Nachádza sa v Jánskej doline pri obci Liptovský Ján. Má dĺžku asi 870 m, verejnosti sprístupnených je 410 m. Prehliadka tejto jaskyne je strednej náročnosti, v jaskyni nie sú väčšie terénne úpravy a nie je ani osvetlená. Návštevníci ju prechádzajú s čelovou lampou na hlave. 

Ďalšie sprístupnené jaskyne mimo SSJ sú Jaskyňa mŕtvych netopierov (okres Brezno), Zlá diera (pri Prešove) a Bojnická hradná jaskyňa.

Zdroj úvodnej foto: depositphotos.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 05.08.23 00:33

karma
109.00

To je úžasné, že máme toľko jaskýň. Pár som ich navštívila aj ja.

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 01.09.23 20:00

karma
100.00

V júli som navštívila Bystriansku jaskyňu , bola pekná, pridala dom eaľsiu do mojej zbierky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní