Mnohé ženy nedajú na botox dopustiť: Ale vážne si ho dávajú aj sem? Nový trend valcuje internet

Mnohé ženy nedajú na botox dopustiť: Ale vážne si ho dávajú aj sem? Nový trend valcuje internet

Existuje niečo, čo by botox nedokázal? Používa sa na vrásky a ich minimalizáciu, ako aj na vyhladenie jemných liniek na tvári. Je účinný aj pri nadmernom potení v podpazuší a dokonca sa hovorí, že sa používa aj na zmiernenie migrény a jej prejavov.

Zachytili ste už aj nové šialenstvo, akým je trapézový botox? Informácie o ňom sa šíria naprieč celým internetom a dokonca z neho ľudia šalejú aj na sociálnej sieti TikTok.

Táto populárna liečba spočíva v injekčnom podaní botoxu do trapézových svalov s cieľom vytvoriť dlhší, štíhlejší krk a lepšie definované ramená. To však je len zlomok toho, čo aplikácia botoxu do tohto miesta dokáže a aké výsledky prináša.

Farmakologický účinok a liečba botoxom

Botox je v podstate toxín, avšak pri správnom použití a hlavne v malých dávkach, dokáže byť účinný pri mnohých problémoch - či už zdravotných alebo estetických. Aby sme boli presnejší, tak botox je pomenovanie pre onobotulinumtoxin A - proteín vyrobený z botulotoxínu, ktorý produkuje baktéria Clostridium botulinum.

Botulotoxín blokuje signál idúci z nervu do svalu, čo bráni svalu aby sa stiahol. A práve vďaka tomuto princípu fungovania je aplikácia botoxu vhodná nielen na vyhladenie vrások, ale aj na liečbu migrén.

Pozri aj: Jaskyne na Slovensku – 15 sprístupnených jaskýň, ktoré sa oplatí navštíviť

Výsledok liečby botoxom poteší každého, kto bojuje s vráskami. Z toho dôvodu sa botox najčastejšie aplikuje:

  • na vrásky na čele (tzv. harmonika na čele),
  • na vrásky hnevu (mračenia sa),
  • vrásky v okolí očí,
  • vrásky na krku,
  • vrásky na brade a pod.

Trapézový sval a botox - čo majú spoločné?

Na prvý pohľad možno hovoríme o niečom trendovom, čo ovládlo sociálne siete, no pravdou je, že botox sa využíva už roky na uvoľnenie nadmerne používaných svalov. Trapézové svaly sú nevyhnutné pre každodenný pohyb, stabilizujú krk a ramená pre správne držanie tela. Problém však nastáva, keď sa svaly natiahnu, a to hlavne pri cvičení. Napríklad pri dvíhaní činiek nad hlavu.

Avšak, k problémom s trapézovým svalom môže dôjsť aj v dôsledku nesprávnej polohy pri spánku, pri zlom držaní tela, nesprávnom sedení (tzv. zhrbené sedenie). V tomto prípade sa trapézový botox využíva na ošetrenie tapézových svalov a hlavne na zmiernenie bolesti.

Trapézový botox má však aj iné liečivé účinky. Takáto liečba botoxom sa využíva na uvoľnenie svalov, na zmiernenie bolesti chrbta, mnohí však odporúčajú a nedajú dopustiť aj na účinky botoxu proti migréne. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na fakt, že sa botox, resp. botulotoxín používa aj na neinvazívne kozmetické účely - hlavne na vyhladenie vrások.

Zaujme ťa aj: Ako aplikovať parfum, aby voňal čo najlepšie? TOP tipy aj na výber parfumu

Výhody trapézového botoxu

  • Uvoľňuje trapézové svaly
  • Znižuje bolesť a stuhnutosť
  • Zmierňuje nadmernú svalovú kontrakciu
  • Vytvára predĺžený a štíhly vzhľad krku a ramien

Úľava od bolesti je najvýznamnejším prínosom ošetrenia. Mnoho ľudí udržiava napätie v trapézových svaloch, čo spôsobuje bolesť a stuhnutosť ramien. Vpichnutie injekcie botoxu (použitie injekčného roztoku) do veľkej skupiny trapézových svalov uvoľní napätie v tejto oblasti a zmierni opakujúce sa tenzné bolesti hlavy a krku.

Z estetického hľadiska môže aplikácia botulotoxínu vytvoriť predĺžený krk a štíhlejšie vyzerajúce ramená. Dokonca sa uvádza, že aplikácia botoxu do tejto oblasti pomáha zlepšiť držanie tela.

Svalová asymetria a trapézový botox

Štíhle ramená a krk v kombinácii s jasne viditeľnými kľúčnymi kosťami sa všeobecne považujú za jeden z najkrajších a najžiadanejších ženských znakov. Na druhej strane, príliš vyvinuté trapézové svaly sa považujú za vyslovene mužskú črtu a u žien sú nežiaduce.

Trapéz je významný sval, ktorý ohraničuje zadnú časť hlavy, krku a ramien. Keď sú tieto svaly abnormálne proporcionálne, spôsobujú, že ramená vyzerajú neprirodzene veľké a ťažkopádne. Dokonca môže dôjsť aj k svalovej asymetrii v dôsledku nesprávneho držania tela.

Avšak, ak máte pocit, že sú vaše trapézové svaly padnuté a vy nevyzeráte dostatočne žensky, môžete to napraviť, a to botoxom. Botox pomáha tieto svaly uvoľniť, vďaka čomu sa krk a ramená zmenšia a tým sa vytvorí ženskejší vzhľad. A práve vďaka tomu sa začala šíriť popularita tohto ošetrenia.

Migréna a botulotoxín (botox proti migréne)

Ak ste aspoň raz zažili bolesť hlavy pri migréne, určite nám dáte za pravdu, že nejde o nič príjemné. Mnohí pacienti, hlavne pri chronickej migréne, okrem neznesiteľnej bolesti hlavy pociťujú aj bolesť očí, častokrát nevoľnosť až zvracanie a jediné čo im pomáha je ticho a tma.

A práve pri chronickej migréne dokáže byť nápomocný botox. Avšak, botox nie je žiadnym úplným zázrakom, ktorý by pacienta dokázal zbaviť migrény raz a navždy. Farmakologický účinok botoxu je zväčša len dočasný.

Tiež neplatí, že botox vás úplne zbaví migrény. Migrény sa u vás môžu vyskytovať aj naďalej, ale zvyčajne sú menej časté a menej intenzívne. Botulotoxín teda zmierňuje bolesť hlavy a príznaky migrény, čím výrazne zlepšuje kvalitu života pacienta.

Neprehliadni: Prečo si doma vyrobiť rozmarínový ocot? Možnosti jeho využitia ťa dostanú!

Aplikácia botulotoxínu pri migréne (premyslený botox)

Existuje niekoľko možných miest aplikácie botulotoxínu a trapézový sval je len jednou z nich. Pri migréne môže byť botox aplikovaný do rôznych oblastní na ramenách, krku, ale aj tvári.

Podobne ako pri kozmetickom botoxe môže odborník aplikovať injekcie do svalov frontalis, procerus a corrugator. Ak sa presuniete na bočnú stranu hlavy, pozdĺž spánkového svalu je viac miest, kam môže byť látka aplikovaná.

Odborníci uvádzajú, že existuje až 31 miest, kam môže byť botulotoxín aplikovaný pre zmiernenie migrény. Neznamená to však, že je nutné aplikovať botox na všetky tieto miesta. Ku každému pacientovi sa pristupuje individuálne a liečba je nastavená pre každého podľa jeho potrieb!

Botox na migrénu - trvanie účinku botoxu

V tomto prípade je potrebné podotknúť, že každý organizmus je iný a inak reaguje na podané liečivá. Farmakologické účinky botoxu sa líšia od človeka k človeku, a v závislosti od ošetrovanej oblasti. Vo všeobecnosti však platí, že účinky trapézového botoxu budete pozorovať po dobu približne 3 mesiacov.

Tiež si treba uvedomiť, že výsledok liečby botoxom nepocítite ihneď po aplikácii. Môže trvať 1 až 3 týždne, kým spozorujete očakávané výsledky - úľava od bolesti hlavy, krku či chrbta.

Komplikácie pri ošetrení botulotoxínom a nežiaduce účinky botulotoxínu

Trapézový botox je relatívne nekomplikovaný zákrok a potenciálne vedľajšie účinky (kontraindikácie botulotoxínu) sú zriedkavé. Môžeme však povedať, že sú porovnateľné s vedľajšími účinkami injekcií botoxu na vrásky a jemné linky. Po injekcii je bežné začervenanie, mierny opuch a modriny.

Trapézový botox sa najčastejšie používa na uvoľnenie svalov. Avšak, v prípade, že nie je aplikovaný správne, môže sa dostaviť slabosť či iné príznaky porovnateľné s chrípkou (napr. únava či bolesť svalov). Nemusíte sa však obávať, že by vedľajšie účinky botoxu v tomto prípade boli dlhodobé alebo nezvratné. Akonáhle začne botox účinkovať, bolesť zmizne a pohyb svalov sa obnoví.

Starostlivosť po ošetrení botulotoxínom

Po aplikácii trapézového botoxu sa neodporúča vykonávať žiadnu fyzicky náročnú aktivitu. To znamená, že by ste sa mali vyhnúť cvičeniu, odporúča sa odpočívať. Po dobu 24 hodín by ste sa mali vyhýbať alkoholu, saunám a horúcim kúpeľom. To by totižto mohlo ovplyvniť výsledky, no negatívnym spôsobom.

Mierne začervenanie a bolestivosť sú typické po ošetrení. Ak sa tieto vedľajšie účinky botoxu u vás prejavia, odporúča sa zmierniť ich priložením ľadu zabaleného v uteráku.

Za zmienku stojí aj to, že je dôležité sedieť a chodiť rovno bez hrbenia sa.

Zaujme ťa aj: Ako sa zbaviť múch v byte alebo dome? Vďaka tomuto triku sa k vám domov ani nedostanú!

Aplikácia botoxu na migrénu - pre koho nie je ošetrenie vhodné?

Aj keď sa možno zdá, že ide o neškodný zákrok a terapia botulotoxínom má minimálne vedľajšie účinky, nie každý môže toto ošetrenie podstúpiť.

To platí hlavne pre tehotné a dojčiace ženy, pacientov trpiacich nervovo-svalovými ochoreniami či pre pacientov s aktívnou kožnou infekciou.

Terapiu botulotoxínom sa neodporúča podstúpiť ani tým:

  • ktorým počas posledných 12 týždňov boli podané botoxové injekcie,
  • ktorí v minulosti utrpeli úraz alebo podstúpili chirurgický zákrok v oblasti krku či ramien,
  • ktorí majú alergiu na botulotoxín.

Nielen vyhladenie vrások, ale aj zdravotné účinky!

Botox, resp. botulotoxín je účinný pri liečbe migrény. Samozrejme, jeho najznámejším účinkom je vyhladenie vrások, avšak len málokto vie, že je účinný aj pri rôznych zdravotných problémoch. Používa sa aj na zdravotné stavy, ako je:

  • škúlenie,
  • svalové spazmy,
  • hyperhidróza,
  • inkontinencia moču.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní