Prečo si doma vyrobiť rozmarínový ocot? Možnosti jeho využitia ťa dostanú!

Prečo si doma vyrobiť rozmarínový ocot? Možnosti jeho využitia ťa dostanú!

Klasický kuchynský ocot nájdeme pravdepodobne v každej domácnosti. Z chemického hľadiska ide o vodný roztok 5 až 10 % kyseliny octovej. Táto tekutina je charakteristická kyslou chuťou a nezameniteľným zápachom. Ocot nachádza rôznorodé využitie, počnúc v kuchyni. Mnohé jedlá dochucujeme práve octom. Pridáva sa napríklad do mliečnych polievok a prívarkov, zálievok, dresingov a marinád, šalátov či nakladanej zeleniny. 

Ocot sa však hojne využíva aj ako prírodný čistiaci prostriedok. Má prirodzene dezinfekčné vlastnosti, bojuje proti vodnému kameňu a dobre čistí rôzne povrchy. Okrem toho sa využíva aj ako repelentný prípravok a spomenúť by sme mohli ešte viacero jeho využití. 

Už ste však niekedy skúšali pridať do octu rozmarín? Zistite s nami, ako vyrobiť rozmarínový ocot a na čo všetko je dobrý!

Čo ste možno nevedeli o rozmaríne lekárskom?

Najskôr pár slov k spomenutému rozmarínu, ktorý poznáme najmä ako koreninu. Ide o stredomorskú bylinu z čeľade hluchavkovité, ktorá je charakteristická svojimi aromatickými úzkymi listami kopijovitého tvaru. Je neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne, no hojne sa využíva aj vo francúzskej. Je bežnou súčasťou provensálskej zmesi korenia. Samozrejme, zabudnúť nemožno ani na to, že rozmarín má viaceré blahodarné účinky na zdravie a využíva sa aj v tradičnej medicíne. 

Rozmarín lekársky, latinsky Salvia rosmarinus, je teplomilný ker, ktorý možno pestovať aj u nás. Nie je náročný na živiny ani častú zálievku. Stačí mu zabezpečiť priepustný substrát, primeranú zálievku bez premokrenia pôdy a slnečné stanovište. Pri pestovaní v exteriéri je vhodné zvoliť kvetináče. Rozmarín totiž nie je mrazuvzdorný, preto si vyžaduje prezimovanie. 

Zberať sa odporúča hlavne mladé výhonky bez zdrevnatených častí rastliny. Nazbieraný rozmarín možno použiť aj v čerstvom stave, no rovnako možno vetvičky vysušiť a uskladniť do zásoby. Dobre sa suší a uchováva si arómu. Vetvičky rozprestrite v tenkej vrstve a nechajte dôkladne vysušiť na teplom a dobre vetranom mieste. 

Účinky rozmarínu lekárskeho:

  • má priaznivý vplyv na proces trávenia,
  • zmierňuje problémy s nadúvaním a plynatosťou,
  • vďaka obsahu antioxidantov chráni bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi,
  • posilňuje kognitívne funkcie a pamäť,
  • má priaznivý vplyv na imunitný systém,
  • pôsobí protizápalovo a močopudne,
  • má analgetické účinky,
  • stimuluje krvný obeh – zlepšuje prekrvenie končatín,
  • uvoľňuje svalstvo, 
  • zmierňuje stres, úzkosti a napätie. 

Odporúčame: ​Očianka Rostkovova: Pomôže tvojim očiam, ale aj zdraviu! Čo dokáže?

Ako si vyrobiť rozmarínový ocot?

Výroba domáceho rozmarínového octu nie je nič náročné. Proces vlastne spočíva len v naložení byliniek v octe a následnej macerácii. Postačí asi 10 vetvičiek, rozmarínu, záleží od ich veľkosti. Z vetvičiek otrháme lístky a nasypeme ich do čistej sklenenej nádobky. Následne ich zalejeme 500 ml kuchynského octu. Rozmarín musí byť úplne ponorený.

Nádobu dôkladne uzavrieme a umiestnime na slnečné miesto, napríklad na okenný parapet. Tu necháme rozmarín v octe macerovať asi 4 až 6 týždňov. Z času na čas môžeme obsah nádoby pretrepať. Po stanovenej dobe macerácie ocot scedíme cez sitko alebo plátno do čistej nádoby a uskladníme na chladnom a tmavom mieste. 

Použitie rozmarínového octu v domácnosti

Ako využiť takto pripravený rozmarínový ocot. Pripravený macerát má vďaka svojmu zloženiu skvelé dezinfekčné a antimikrobiálne účinky. Poradí si s baktériami a ďalšími patogénmi v domácnosti, vrátane plesní. Osvedčí sa ako čistič na rôzne povrchy. Ide o prírodný čistič bez škodlivej chémie a negatívneho dopadu na ľudské zdravie či životné prostredie. 

Najlepšie urobíte, ak si macerát prelejete do nádobky s rozprašovačom, bude sa vám takto ľahšie aplikovať na potrebné miesto. Rozmarínový ocot môžete použiť ako dezinfekčný prípravok na kuchynskú linku či stôl a rovnako na čistenie chladničky a kuchynského drezu. Pretrieť ním môžete aj sklokeramickú varnú dosku, dobre si tiež poradí s vodným kameňom v kúpeľni. 

Rozmarínový ocot však naopak nepoužívajte na pravé drevo, mramor ani prírodný kameň. Poumývať ním ale môžete napríklad aj potravinové skrinky a poličky v špajze, vďaka čomu tiež predídete problému s mravcami, pavúkmi, muchami. A ak sa mravce v kuchyni už objavili, rovnako na ne môžete vytiahnuť účinnú zbraň v podobe rozmarínového octu. 

Rozmarínový ocot na kúpeľ nôh

Rozmarínový ocot môžete využiť aj inak, ako len na čistenie domácnosti. Je výborný napríklad na kúpeľ nôh. Pridajte ho do lavóra s vlažnou vodou a nohám doprajte kúpeľ. Zmes octu a rozmarínu má antibakteriálne aj protiplesňové účinky.

Vďaka ničeniu baktérií a plesní môže byť rozmarínový ocot dobrým pomocníkom pri plesňových ochoreniach nôh alebo nadmernom zápachu. Takýto kúpeľ však môžete vyskúšať aj pri pocitom ťažkých nôh a opuchoch na uvoľnenie. 

Odporúčame: ​Slúži otvor v doske na krájanie len na zavesenie alebo uchytenie? Tento spôsob využitia ťa prekvapí!

Rozmarínový ocot na varenie

Ocot, ako aj rozmarín, sa bežne využívajú pri varení. Tak prečo pri varení nepoužiť práve rozmarínový ocot? V tomto prípade ale postupujte pri výrobe trochu inak. Odporúča sa použiť jablčný alebo vínny ocot a okrem toho budeme potrebovať, samozrejme, rozmarín.

Postup: 

  1. Vetvičky rozmarínu si trochu nasekáme. 

  2. Pripravíme si sklenenú nádobu, ktorú vypláchneme horúcou vodou a naplníme do nej rozmarín (cca 1 diel rozmarínu na 2 diely octu). 
  3. Následne si v hrnci zohrejeme jablčný alebo vínny ocot (nie až do bodu varu).
  4. Ocot odstavíme a necháme chvíľu ochladnúť.
  5. Ešte teplým octom zalejeme rozmarín až po vrch. 
  6. Nádobu uzavrieme a dáme na svetlé miesto macerovať na 2 až 3 týždne. Občas pretrepeme. 
  7. Potom macerát scedíme a uskladníme v uzatvorenej sklenej nádobe. V chlade vydrží pokojne aj celý rok. 

Takto si domáci bylinkový ocot môžete pripraviť aj s použitím iných byliniek. Rozmarínový ocot je skvelý na ochutenie šalátov, do omáčok, zálievok i marinád. 

Rozmarínový ocot na vlasy

A vyskúšať môžete aj rozmarínový ocot na vlasy. Rozmarín prečistí pokožku hlavy a bojuje proti nadmernému padaniu vlasov. Je dobrým pomocníkom aj proti lupinám a celkovo posilňuje vlasy.

Aj v tomto prípade je vhodné použiť jablčný ocot, ktorý rovnako čistí vlasovú pokožku, zmierňuje nadmernú tvorbu mazu, potláča nepríjemné svrbenie, bráni šíreniu kvasiniek vo vlasovej pokožke, podporuje rast vlasov a vlasom dodáva krásny lesk. 

Ako postupovať: 500 ml octu zohrejeme, ale nie až do bodu varu. Pridáme 2 až 3 PL nasekaného rozmarínu a necháme lúhovať aspoň pol hodinu. Potom scedíme. Výluh možno v uzatvorenej nádobe v chlade skladovať asi 6 týždňov.

Na vlasy používame zriedený rozmarínový ocot. Pred oplachovaním vlasov zriedime ocot s vodou v pomere 1:4 (napr. 50 ml octu a 200 ml vody) a použijeme na konečné spláchnutie vlasov po ich umytí. Ďalej už neoplachujeme. Vhodné je vlasom takúto kúru dopriať raz týždenne v priebehu jedného až dvoch mesiacov. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní