Neodolateľná ponuka! Tieto európske miesta ti zaplatia za presťahovanie

Neodolateľná ponuka! Tieto európske miesta ti zaplatia za presťahovanie
  • 30.08.2023
  • Michaela Kožáková

Európa je nádherný kontinent plný zaujímavých miest. Či už sú to Faerské ostrovy, hlavné mesto Francúzska s pamiatkami UNESCO, Tallinn, Estónsko, nezabudnuteľný Reykjavík, Benátky, Bordeaux, mestečko Cognac, náladový Londýn, elegantná Viedeň či iné atmosferické mestá a malebné dedinky, každý kút Európy má svoje jedinečné čaro. 

Mnohé mestá, obce a dediny v Európe sa tak veľmi obávajú zmenšujúceho sa počtu obyvateľov, že ponúkajú prisťahovalcom, vrátane cudzincov, lacné nájomné či slušné sumy za to, že sa tam presťahujú. Ich iniciatíva nie je žiadnou novinkou a mestá, ktoré už zaviedli do praxe financovanie a iné stimuly pre schémy premiestňovania, si získali veľkú pozornosť svetových médií.

Plánujete sa presťahovať? Túžite žiť niekde na pobreží mora alebo v horskej dedinke? Poďte sa s nami pozrieť na zopár mestečiek a miest, ktoré vám zaplatia za to, že sa do nich presťahujete a budete tam žiť. Kam by ste sa presťahovali?

Neprehliadni: Najnebezpečnejšie európske mestá: Sem radšej necestuj!

Finančné odmeny za presťahovanie sa

Finančné odmeny sa však netýkajú dovolenkových destinácií či stredísk alebo veľkých miest v Európe. Nejde ani o veľmi známe európske mestá. Ide skôr o menšie mestá, obce a miesta, dokonca sú medzi nimi i najkrajšie mestečká Európy. Myšlienkou takýchto finančných stimulov je to, aby sa ľudia presťahovali do obcí a miest, a tak sa zabránilo úbytku ich populácie. 

Ponuky sú samozrejme spojené s podmienkami. Mnohí napríklad uprednostňujú rodiny s deťmi alebo ľudí, ktorí plánujú mať deti, keď sa usadia. Požadujú tiež záruku, že v danom meste alebo obci plánujú žiť dlhodobo. Hlavným cieľom je teda prilákať najmä mladých ľudí a rodiny do miest, ktoré čelia starnutiu obyvateľstva.

Sardínia

Zdroj: INSTAGRAM/sardegna_space

1. Sardínia, Taliansko

Ostrov Sardínia ponúka 15 000 eur ľuďom pripraveným presťahovať na toto čarovné miesto v snahe napraviť trend klesajúceho počtu vidieckeho obyvateľstva.

Stredomorská idyla, známa svojimi piesočnatými plážami, modrou oblohou a tyrkysovými vodami, chce bojovať proti úbytku obyvateľstva a vláda vyčlenila 45 miliónov eur na plán premiestnenia. Na získanie grantu sa ľudia musia presťahovať do obce na Sardínii s počtom obyvateľov menej ako 3000 ľudí a peniaze musia byť použité na kúpu alebo renováciu domu.

Noví obyvatelia miest na Sardínií tam musia žiť a prihlásiť sa na trvalý pobyt na Sardínii do 18 mesiacov od príchodu.

Pozri tiež: Najpôsobivejšie cintoríny na svete: Spôsobia zimomriavky, ale vzbudia i obdiv

Albinen

Zdroj: INSTAGRAM/petit_angelus

2. Albinen, Švajčiarsko

Albinen vo švajčiarskych Alpách s menej ako 250 obyvateľmi ponúka rodinám za presťahovanie viac ako 50 000 eur. Malebná dedina, posadená na úbočí hory v kantóne Valais, je len niečo vyše hodiny jazdy od známeho lyžiarskeho strediska Verbier. Úchvatná príroda, rozmanitosť stavieb a príjemné prostredie je to, čím toto miesto očarí všetkých prisťahovalcov.

Obec ponúka 25 000 švajčiarskych frankov (25 300 eur) dospelým do 45 rokov na presťahovanie sa a 10 000 švajčiarskych frankov (10 120 eur) na dieťa. Program je otvorený najskôr pre švajčiarskych občanov alebo oprávnených cudzincov, ktorí žili vo Švajčiarsku dostatočne dlho na to, aby získali povolenie na pobyt. Žiadatelia sú tiež povinní žiť v dome v hodnote najmenej 200 000 švajčiarskych frankov (202 310 eur) a musia sa zaviazať, že budú žiť v Albinene 10 rokov.

Presicce-Acquarica

Zdroj: INSTAGRAM/ggicquel

3. Presicce-Acquarica, Taliansko

Nie je to síce hlavné mesto Talianska, ktoré dýcha fascinujúcou históriou, ale obec s názvom Presicce-Acquarica v provincii Lecce v juhotalianskom regióne Puglia vás uchváti svojimi starobylými uličkami a olivovými hájmi. Novým obyvateľom zaplatí až 30 000 eur za presťahovanie sa a ďalších 1000 eur za každé tam narodené dieťa. Peniaze sa musia použiť na kúpu a renováciu neobývanej nehnuteľnosti z obdobia pred rokom 1991 v tejto oblasti.

Pozri aj: Najslnečnejšie európske destinácie, ktorým jednoducho neodoláš

Ostrov Antikythera

Zdroj: INSTAGRAM/moustakis.gr

4. Ostrov Antikythera, Grécko

Na jednom z najkrajších gréckych ostrovov, nachádzajúcom sa južne od pevninského Grécka a severozápadne od Kréty, zaviedla grécka pravoslávna cirkev plán zaplatiť rodinám, ktoré sa sem presťahujú.

Noví obyvatelia dostanú príbytok a pozemok a bude im vyplácané 500 eur každý mesiac počas prvých troch rokov, čo tam žijú. Ostrov sľubuje pokojný vidiecky život s nádhernými plážami a nezameniteľnou gréckou klímou.

Ponga

Zdroj: INSTAGRAM/lasfotosdebele

5. Ponga, Španielsko

Mestečko Ponga sa nachádza v Kantabrijských horách v Španielsku, čo z neho robí ideálne miesto pre dôchodcov, ktorí majú radi prírodu. Leží len hodinu jazdy autom od severného pobrežia Španielska. Mesto zaplatí približne 3000 eur na osobu za presťahovanie sa. Ak chcete zarobiť peniaze navyše, musíte sa zaviazať, že budete v tejto oblasti žiť päť rokov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Janka Komadova 30.08.23 20:26

karma
-1.00

Lákavá ponúka no na Slovensku je krásne nikam by som sa nasťahovala

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 31.08.23 07:23

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá ponuka.

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 31.08.23 11:44

karma
113.00

Moj sen je odísť do Talianska tesne pred dôchodkom. Len nech našetrím na ten dôchodok. Ceny v Taliansku za nehnuteľnosti sú viac než lákavé už dlhu dobu.

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 31.08.23 11:51

MS
karma
100.00

Naozaj zaujímavá ponuka.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 01.09.23 07:05

karma
108.00

Lákavá ponuka veru,hneď by som sa presťahovala...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.09.23 13:23

SK
karma
114.00

Nadherne miesta, urcite je velkym zazitkom ich vidiet...

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 06.09.23 09:05

HP
karma
107.00

Nové poznanie ohľadom sťahovania sa.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.09.23 06:19

karma
107.00

Hoci by mi zaplatili za presťahovanie, aj tak by som sa nepresťahovala. Neviem reč, vždy by som bola len cudzinec. Doma je len doma a to vo svojom meste.

  • 2
Odpovedať

Dominika Molnárová 10.09.23 20:51

DM
karma
-1.00

Ponga vyzera neskutočne, ale slovensko je slovensko :))

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 14.09.23 16:13

DB
karma
114.00

škoda, že niečo také nebolo v ponuke za mojich mladých rokov.

  • 2
Odpovedať

Andrea Hazuchová 13.12.23 13:37

AH
karma
-1.00

Krásne miesta rada by som ich navštívila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní