Najpôsobivejšie cintoríny na svete: Spôsobia zimomriavky, ale vzbudia i obdiv

Najpôsobivejšie cintoríny na svete: Spôsobia zimomriavky, ale vzbudia i obdiv
  • 12.07.2023
  • Michaela Kožáková

Keď sa povie slovo cintorín, každému z nás na chrbte naskočia zimomriavky. Toto pietne miesto sa väčšine z nás spája so smútkom, poslednou rozlúčkou so svojimi najbližšími a niekomu dokonca naháňa strach či hrôzu.

Či už sú to vojenské cintoríny na Slovensku, židovské, kresťanské alebo budhistické cintoríny vo svete, každý z nich nám pripomína koniec našej cesty na tomto svete.

Cintoríny a s nimi spájaná smrť sa môže zdať ako temná téma, no existuje množstvo cintorínov, ktoré predstavujú atrakcie a turistické lákadlá. Niektoré z nich sú miestami odpočinku slávnych osobností, iné vynikajú nezvyčajnými pamätníkmi, veľkosťou či sochami a ďalšie zase poskytujú prekvapivo peknú a pokojnú prechádzku. Poďte sa s nami pozrieť na tie najfascinujúcejšie cintoríny na svete.

Neprehliadni: Najchudobnejšie krajiny sveta: Tam by si žiť nechcela!

Čo je to virtuálny cintorín?

Virtuálne cintoríny predstavujú portály, na ktorých sú zverejnené hrobové miesta obcí a miest Slovenska. Na týchto stránkach jednotlivých miest a obcí môžete nájsť mapy cintorínov s vyznačenými hrobmi a údajmi o zosnulých. 

Cieľom týchto portálov je poskytovať návštevníkom informácie o zosnulých, miestach ich posledného odpočinku a informovať o službách týkajúcich sa problematiky cintorínov a pohrebníctva.

Portály poskytujú rôzne služby. Jednou z nich je virtuálna sviečka, ktorú oceníte vtedy, ak nemôžete navštíviť hrob osobne. Máte možnosť svojim zosnulým blízkym, priateľom či známym, zapáliť virtuálnu sviečku na stránke hrobového miesta.

Rumunsko

Zdroj: INSTAGRAM/trilling_laura

Cintorín Merry, Rumunsko

Zaujímavý cintorín s názvom Merry, ktorý sa nachádza v rumunskej dedine Săpânța je jedným z najneobvyklejších cintorínov na svete. Je známy farebnými náhrobnými krížmi s maľbami. Vďaka nim toto miesto vyzerá ako kreslená verzia cintorína.

Obrázky na hroboch originálnym a poetickým spôsobom zobrazujú scény zo života ľudí, ktorí sú tam pochovaní. Počiatky cintorína sú spojené s menom Stana Ioana Pătrașa, miestneho umelca, ktorý vytesal prvé náhrobné kríže. V roku 1935 Stan vyrezal prvý epitaf a od 60. rokov 20. storočia sa objavilo viac ako 800 takýchto krížov z dubového dreva.

Cintorín sa stal skanzenom a turistickou atrakciou, ktorá umožňuje nahliadnuť do rumunskej kultúry a tradícií.

Japonsko

Zdroj: INSTAGRAM/ninetabdn

Cintorín Okunoin, Japonsko

Okrem sadov a záhrad s rozkvitnutými čerešňovými kvetmi má Japonsko i niekoľko ďalších atraktívnych miest. Jedným z nich je Cintorín Okunoin, ktorý je jedným z najposvätnejších miest v Japonsku a obľúbeným pútnickým miestom s hrobmi slávnych osobností a pôsobivými sochami na hroboch. Ide o najväčší cintorín v Japonsku s viac ako 200 000 náhrobnými kameňmi lemujúcimi takmer dva kilometre dlhý chodník.

Okunoin je tiež miestom, kde sa nachádza mauzóleum Kobo Daishi, zakladateľa budhizmu Shingon a jednej z najuznávanejších osôb v náboženskej histórii Japonska.

Francúzsko

Zdroj: INSTAGRAM/les_necroromantiques

Père Lachaise, Francúzsko

Pre niekoho možno jeden z najstrašidelnejších cintorínov na svete, pre iného fascinujúce miesto. Cintorín Père Lachaise je najväčší v Paríži a s viac ako 3,5 miliónmi návštevníkov ročne je najnavštevovanejším cintorínom na svete. 

Ide tiež o jeden z troch pamätníkov a vojenských cintorínov z 1. svetovej vojny. Cintorín bol založený v roku 1804 a poskytuje večný odpočinok pre filozofov, spisovateľov, hudobníkov, politikov a ďalšie významné osobnosti a vojnových hrdinov, vrátane Jima Morrisona, Oscara Wildea či Amedea Modiglianiho.

Pozri aj: Najzvláštnejšie budovy na svete: Pozri, ako sa na nich architekti vybúrili

Praha

Zdroj: INSTAGRAM/tumova.i

Starý židovský cintorín, Praha

Starý židovský cintorín, ktorý sa rozkladá na ploche 11 000 m2, leží v Josefove v mestskej časti Staré Mesto, Praha 1. Cintorín fungoval od roku 1478 do roku 1786 a nachádza sa tu asi 12 000 náhrobných kameňov a okolo 40 000 rituálne uložených pozostatkov. Najstarší náhrobok je z r. 1439. Cintorín bol niekoľkokrát rozširovaný, napriek tomu jeho plocha nestačila a na miesto sa navážali ďalšie vrstvy zeminy.

Podľa niektorých odborníkov sa tu nachádza niekoľko pohrebných vrstiev nad sebou. Zhluky náhrobkov vznikli vyzdvihnutím starších náhrobných kameňov do horných vrstiev. Najvýznamnejšou osobou, ktorá je tu pochovaná je veľký nábožensky učenec rabi Jehuda Hwa ben Becalel, zvaný rabi Löw, s ktorého postavou je spojená povesť o vzniku Golema.

Cintorín Waverley, Austrália

Zdroj: INSTAGRAM/rupeshchaulagain879

Cintorín Waverley, Austrália

Cintorín Waverley je najstarším nepretržite fungujúcim poskytovateľom pohrebných služieb v Sydney. Od svojho otvorenia v roku 1877 bol cintorín miestom odpočinku mnohých vplyvných a významných ľudí. Navyše, Waverley poskytuje návštevníkom nielen pohľad do histórie, ale aj krásne výhľady.

Ak ste videli film The Great Gatsby s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe, mali by ste vedieť, že Gatsbyho pohreb sa natáčal práve tu. Cintorín sa tiež pravidelne nachádza v rebríčkoch najkrajších cintorínov na svete. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Barbora Kubelková 31.08.23 11:46

karma
113.00

Smutne i krásne zároveň

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní