Najväčšie lži a mýty o ADHD: Môžu za poruchu pozornosti rodičia?

Najväčšie lži a mýty o ADHD: Môžu za poruchu pozornosti rodičia?

Postihuje približne 9 % detí (a 4 % dospelých) a môže spôsobiť problémy v škole, ale aj v rodine. Príznaky ADHD (attention deficit hyperactivity desorder), teda poruchy pozornosti, sa však líšia a niekedy je ich ťažké rozoznať. Medzi symptómy patrí prehnaná pozornosť na seba samého, s tým spojené prerušovanie v reči iných ľudí a neschopnosť vydržať, kým pacient príde na rad doslova v hocičom.

Ďalej sa u dieťaťa s ADHD vyskytujú časté emocionálne výlevy, neschopnosť obsedieť, zábudlivosť, neporiadnosť v spĺňaní úloh, časté robenie chýb a ďalšie. O poruche pozornosti sa toho už popísalo mnoho, no niektoré informácie sú veľmi ďaleko od pravdy. Aké sú najväčšie mýty o ADHD?

Za ADHD môžu rodičia

Často sa vina pri deťoch s ADHD hádže surovo na rodičov, ktorí podľa niektorých mali urobiť viac – viac sa snažiť vo výchove, viac kontrolovať svoju ratolesť a jeho hyperaktivitu. Je to nezmysel a zároveň najväčší mýtus o poruche pozornosti, aký existuje. V skutočnosti časté napomínanie dieťaťa s touto poruchou pri jej prejavoch môže na dlhú trať viesť ešte k horšiemu výsledku, horšej diagnóze.  Faktom však je, že okolie rodičov dieťaťa s ADHD často odsudzuje s tým, že jednoducho nezvládli výchovu.

Zaujme ťa: Ako naučiť dieťa udržať poriadok: Tipy, ktoré zaručene pomôžu

ako poraziť ADHD

Zdroj: Shutterstock®

ADHD nie je vážne

Ďalšou nepravdou, ktorá sa šíri o ADHD, je tá, že táto porucha vlastne ani nie je skutočná diagnóza a napokon ani nie je až taká vážna. Opäť ide o nezmysly. Mozog s ADHD funguje inak a tie časti, ktoré sú zodpovedné za veľmi dôležité úlohy v bežnom živote, napríklad za schopnosť plánovať, organizovať a napokon aj úlohy vykonávať, pracujú úplne inak, ako by mali.

Aj keď sa nedá tvrdiť, že porucha pozornosti je životu nebezpečná, určite sa dá konštatovať, že môže výrazne ovplyvniť život človeka – či už profesionálny, alebo osobný. Ľudia s ADHD sú oveľa náchylnejší na úzkosti a depresie, často nedokážu držať krok v práci a vykonávať si poriadne pracovné povinnosti. Často im všetko trvá dlhšie a žijú v neustálom strachu zo zlyhania.

lži o ADHD

Zdroj: Shutterstock®

ADHD majú leniví a muži

Príznakom poruchy pozornosti je jednoznačne demotivácia a tiež, ako bolo spomenuté vyššie, neschopnosť dokončiť úlohy do konca. Tieto symptómy sú často zamieňané za lenivosť, čo je vlastnosť, ktorá je pacientom s ADHD často neprávom pripisovaná. To ich však demotivuje ešte viac a tlak okolia často spôsobuje, že sa ľudia s poruchou pozornosti cítia ešte viac vinní za to, čo nedokážu spraviť.

Posledným mýtom o ADHD je, že ho majú len chlapci, a to z pochopiteľných dôvodov. Aj chlapci bez tejto poruchy bývajú živší a hyperaktívnejší, dievčatá zasa bývajú pokojnejšie. Ani ADHD sa nezvykne u dievčat prejavovať s rovnakou intenzitou, preto u nich nebýva spozorované a diagnostikované. To je však nebezpečný začarovaný kruh. Ak dievčatá s ADHD (alebo hocijaký človek) nedostane vhodnú liečbu, môžu sa príznaky časom zhoršovať a ovplyvňovať život jedinca ešte viac.

Inšpiruj sa: Gazdinky, pozor! Viete, čo v domácnosti čistiť každý deň?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní