Jar a leto sú ideálnymi obdobiami, kedy do jedálnička zaradiť viac ovocia a zeleniny. Naše záhrady či obchody a trhy sú predsa plné chutných a zdravých plodov, respektíve darov prírody, ktoré nám pomôžu udržiavať naše telo zdravé a plné energie. Ako však ľudský organizmus dokážu pri pravidelnej konzumácii ovplyvniť napríklad také uhorky? Mohlo by sa zdať, že tento tekvicovitý plod s nie príliš špecifickou či výraznou chuťou nemá nášmu telu veľmi čo ponúknuť. No zdanie môže klamať! V nasledujúcom článku vám prezradíme hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo jesť uhorky čo najčastejšie.
Kde sa vzali uhorky?
Uhorku siatu, latinsky Cucumis sativus, radíme do čeľade tekvicovité. Táto jednoročná rastlina je charakteristická svojimi plazivými úponkami nesúcimi valcovité podlhovasté plody zelenej či žltozelenej farby. Kvety sú žlté a objavujú sa prevažne od mája do augusta. Plody je možné zbierať v letných mesiacoch. Domovinou uhorky siatej je ďaleká India. Po príchode do Európy sa jej pestovaniu hojne venovali najmä Gréci i Rimania. Dnes patrí medzi veľmi obľúbené a často pestované druhy zeleniny. Uhorky sú vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Obsahujú viacero dôležitých látok a pozitívne ovplyvňujú srdcovocievny či tráviaci systém človeka.
Pozri aj: Moderné chodenie naboso: Táto zábavka môže byť pre teba nebezpečná!