Nepríjemná štikútka u novorodencov: Čo znamená a dá sa vyliečiť?

Nepríjemná štikútka u novorodencov: Čo znamená a dá sa vyliečiť?

Vzápätí ako prídu na svet, musia zápasiť s mnohými strasťami. Bábätká sa hneď v prvých sekundách aj dňoch života doslova potrápia s dýchaním, s trávením prvého jedla a aj s takou nepríjemnosťou, akou je štikútka. Zatiaľ čo čkanie u dospelých je v podstate len otravná banalita, štikútka u novorodencov sa v ojedinelých prípadoch môže spájať aj s refluxom. Prečítajte si všetko o čkaní vášho bábätka na jednom mieste.

Môže za ňu bránica

Ako vzniká štikútka? Spôsobuje ju náhle sťahovanie bránice v spojitosti s rýchlym uzavretím hlasiviek. Táto kombinácia udalostí zaručí vznik známeho zvuku štikútky, ktorý dokáže po niekoľkých dlhých minútach čkania aj liezť na nervy. Štikútka väčšinou vadí dospelým a môžeme teda predpokladať, že nie je príjemná ani bábätkám. V skutočnosti je však veľmi pravdepodobné, že väčšina novorodencov ju nevníma, nevadí im a ani nič neznamená. Možno len to, že má dieťatko v brušku priveľa vzduchu, ktorý potrebuje dostať z tela von. Niektoré bábätka dokonca so štikútkou dokážu aj spokojne spinkať.

Zaujme ťa aj: Mamičky, pozor! Viete, v akom veku nechať dieťa samé doma?

štikútanie u bábätiek

Zdroj: Shutterstock®

Dá sa štikútka liečiť?

Podobne ako pri dospelých, tak ani u novorodencov štikútka väčšinou neznamená žiadny zdravotný problém, preto nie je dôvod liečiť ju. Môžete jej len predchádzať pomocou osvedčených taktík. Odborníci odporúčajú bábätká nakŕmiť ešte predtým, ako začnú hlad prejavovať hlasným plačom. Ten dostáva do ich organizmu ešte viac vzduchu, čo môže viesť ku štikútke. Ak vaše bábätko sužuje časté čkanie, skúste ho počas kŕmenia dať do zvislej polohy a umožnite mu odgrgnúť si. Po odgrgnutí opäť pokračujte v kŕmení. Tento trik platí aj v prípade, keď bábätko dojčíte. Vhodné je odgrgnutie v čase, keď meníte prsníky. Štikútanie môže odvrátiť aj celkom obyčajný cumlík, vďaka ktorému dôjde k uvoľneniu bránice.

ako zahnať novorodeneckú štikútku

Zdroj: Shutterstock®

Kedy navštíviť lekára?

Ako sme už naznačili vyššie, v drvivej väčšine prípadov prejde novorodenecká štikútka, ktorá môže byť do ukončenia prvého roka života pomerne častá, sama. Ak sa však štikútka často opakuje aj po prvých narodeninách vašej ratolesti, poraďte sa s lekárom. S pediatrom sa o čkaní vášho novorodenca porozprávajte aj vtedy, ak ho viditeľne rozrušuje, ak ho sprevádza nezastaviteľný plač či nadmerné slinenie – vtedy sa môže spájať s refluxom, ktorý je tiež u novorodencov pomerne bežný.

Inšpiruj sa: TOP inšpirácia: Jarné dekorácie do domácnosti podľa meadowflowers


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní