Obľúbená izbová rastlina s nízkymi nárokmi: Ako sa starať o svokrin jazyk?

Obľúbená izbová rastlina s nízkymi nárokmi: Ako sa starať o svokrin jazyk?

K veľmi obľúbeným a pomerne i nenáročným izbovým rastlinám môžeme zaradiť napríklad zamiokulkas či lopatkovec, rovnako je čoraz častejšie pestovaná najmä v moderných interiéroch monstera skvelá. Dnes si niečo prezradíme o ďalšej veľmi peknej izbovej rastline, ktorá rovnako skrášli každú izbu a zároveň sú jej požiadavky na starostlivosť skutočne nízke. Reč je o sansevierii trojpásej, latinsky Sansevieria trifasciata, ktorá je známejšia pod ľudovým pomenovaním svokrin jazyk či svokrine jazyky. V zahraničí sa jej ešte často hovorí snake plant, čiže hadia rastlina, pričom toto pomenovanie vzniklo na základe vzhľadu rastlinky.

Sansevieria je charakteristická hrubším krátkym podzemkom, z ktorého vyrastajú dlhé mečovité listy. Sú tuhé až kožovité a podľa konkrétneho kultivaru môžu mať rozličné sfarbenie. Bežná a často pestovaná je najmä sansevieria so sýtozelenými listami, ktoré majú priečne tmavozelené pásiky a po okraji sú ešte lemované žltkastými a niekedy až bielymi pásmi. V článku sa pozrieme na to, čo vlastne táto izbová rastlina potrebuje k životu a ako sa o ňu starať.

Odporúčame: Poznáš mačací pazúr? Objav účinky tejto posvätnej amazonskej rastliny!

kam umiestniť svokrin jazyk

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa jej bude dariť?

Sansevierii sa bude dariť v podstate takmer úplne všade. Najlepšie bude, ak ju umiestnite na nie úplne slnečné stanovište. Môže ísť o miesto s dostatkom rozptýleného svetla, miesto s prístupom priamych slnečných lúčov však nie je najvhodnejšie. Svokrin jazyk taktiež veľmi dobre znáša aj polotieň a môžeme ho prakticky zaradiť aj medzi rastliny do tmavších miestností. Ak však chcete, aby mala rastlina pekne vyfarbené listy, predsa len zvoľte primerane svetlé stanovište. Čo sa týka teploty, rastlina obľubuje teplotu okolo 20 °C až 25 °C, v zime by teplota v miestnosti nemala klesať pod 15 °C. Benefitom tejto rastliny je, že vám v miestnosti prečistí vzduch. Je však toxická, preto ju umiestnite mimo dosahu domácich miláčikov či detí.

Pozri aj: TOP mäsožravé rastliny: Ktoré z nich by si privítala u seba doma?

polievanie sansevierie

Zdroj: Shutterstock®

S vodou to netreba preháňať

Ak svokrin jazyk umiestnime na vhodné stanovište, už s ním veľa starostí mať nebudeme, a to ani s jeho polievaním. Sansevieria obľubuje skôr suchší substrát. Neustále vlhká pôda až preliatie môže rastline uškodiť. Skôr zvládne nedostatok vody, ako jej prebytok. Počas jari a jesene môžeme rastlinu primerane zalievať približne raz za týždeň, medzi jednotlivými zálievkami však vždy čakáme, kým vrchná časť pôdy dostatočne preschne. V zimnom období postačí aj polievanie raz za dva či tri týždne. Sansevierii neprekáža ani suchší vzduch v miestnosti. Z času na čas môžeme jej listy utrieť od prachu jemnou vlhkou handričkou. S hnojením to taktiež nie je potrebné preháňať. Počas rastu na jar a v lete postačí prihnojovať raz za mesiac. Používa sa spravidla hnojivo na kaktusy a sukulenty.

sansevieria trojpása

Zdroj: Shutterstock®

Čo môže sansevierii uškodiť?

Svokrine jazyky sú skutočne nenáročné na pestovanie a zvládnu ich aj úplní začiatočníci. Je to odolná rastlina, ktorá zvyčajne ani nemá problém s nejakými škodcami. Uškodiť jej však môže hlavne nadmerné zalievanie, v dôsledku ktorého ľahko dôjde k hnitiu koreňov a vo vážnych prípadoch aj k úhynu rastliny. Na nadbytok vlahy upozornia samotné listy, začnú totiž žltnúť a opadávať. Priame ostré slnečné lúče môžu spôsobiť hnedé škvrny na listoch. Pri potrebe väčšej výživy môže rastlina rovnako vädnúť a celkovo chradnúť. Iné problémy so sansevieriou sa spravidla nevyskytujú.

rozmnožovanie rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Ako rastlinu rozmnožiť?

Rozmnožovanie svokriných jazykov rovnako nie je nijako zvlášť náročné. Rastlina postupne vytvára samostatné koreňové odnože, ktoré je pri presádzaní možné jednoducho oddeliť a zasadiť do ďalších kvetináčov. Taktiež je možné rastlinu množiť pomocou odrezaných listov. Tie sa buď nechajú zakoreniť priamo v pôde alebo aj vode. Sansevieria zvyčajne so zakoreňovaním nemáva problém. Dokonca ani s pravidelným presádzaním rastliny si nemusíte robiť starosti.

Svokrine jazyky zvyčajne presádzame až vtedy, keď už v kvetináči nemajú dostatok miesta. Pri starších rastlinách je to pokojne raz za niekoľko rokov. Vhodné sú pre ne najmä ťažšie širšie nádoby a nie veľmi hlboké. Ani samotné rastliny nikdy nesadíme hlboko. Pôda by mala byť dobre priepustná, pokojne môže ísť o substrát pre sukulenty a kaktusy. Vhodné je vytvoriť na spodku kvetináča drenážnu vrstvu z keramzitu či kamienkov pre odtok prebytočnej vody.

Odporúčame: Ako udržať kvety vo váze dlhšie čerstvé? Poznáme skvelý trik!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Konečná 30.07.20 09:12

KK
karma
105.00

svokrin jazyk som nikdy nemala, ale musím to napraviť

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 30.07.20 09:50

MR
karma
104.00

priznám sa, že tento kvet mi bol akosi vždy proti srsti :-).... možno pre ten názov

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 30.07.20 09:51

MS
karma
118.00

Je to rastlina môjhodetsrva. Naozaj veľmi nenáročná.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 30.07.20 12:24

karma
108.00

Retro rastlinka,ja ju veľmi nemusím...

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 30.07.20 12:47

VK
karma
105.00

túto mala babka v každej izbe :-) a teraz sa táto kvetinka znovu objavuje aj v moderných interiéroch čo je super lebo je úplne nenáročna na starostlivosť

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.07.20 17:43

MM
karma
100.00

pretože rada polievam, musím byť pri svokrinom jazyku opatrná

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 31.07.20 00:05

ĽŠ
karma
100.00

Nenáročná rastlinka, ktorá nechýba ani v našej domácnosti.

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 03.08.20 19:50

MP
karma
111.00

Myslím, že názov rastlinky je ozaj výstižný. Netreba sa oň veľa starať ako o ten svokrin skutočný jazyk, lebo život to v mnohých prípadoch dokazuje. Hovorí sa ale, že výnimka potvrdzuje pravidlo a to potvrdzujem aj ja. Nemám doma svokrin jazyk ale úplne celú svokru a niekedy sa mi zdá, že ona ani jazyk nemá. Niekedy nepočuť od nej ani slovo a preto ani ja nemám jediné slovíčko proti.

  • 1
Odpovedať

Michaela Ulehlová 10.08.20 19:24

MU
karma
-1.00

Potvrdzujem, nenáročná to rastlina. Ja som dostala jednu od babky a už má piaty nový výhonok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní