Pasívne fajčenie: Pozri sa, čomu všetkému sme vystavené

Pasívne fajčenie: Pozri sa, čomu všetkému sme vystavené

Pasívne fajčenie netreba zrejme nikomu predstavovať, keďže vystavení sú mu viac či menej všetci nefajčiari, deti, žiaľ, nevynímajúc. O následkoch pasívneho fajčenia sa už popísalo veľa, no zároveň aj veľa mýtov. Nás však zaujímalo, aká je skutočná pravda. Sekundárne fajčenie je totiž problém, ktorý v žiadnom prípade netreba podceňovať.

Pasívny fajčiar netrpí o nič menej, ako ten aktívny – akurát nedobrovoľne

Bolo by skutočne naivné myslieť si, že ak nefajčíte, hrozba cigaretového dymu sa vás nijako netýka. A hoci zákony sú už dnes pomerne priaznivo nastavené, pokiaľ ide o ochranu nefajčiarov, ešte stále je množstvo miest, kde sa cigaretovému dymu jednoducho nevyhnete. Veď už len prechod popri zafajčenom priestore dokáže narobiť veľa škody.

Najhoršie sú na tom tí, ktorí žijú v jednej domácnosti s človekom, holdujúcim tabaku. Vystavenie tabakovému dymu sa dá z istého pohľadu dokonca považovať za väčšiu hrozbu, ako samotné fajčenie. Ako je to možné?

Pozri aj: Len nefajčiť nestačí: Povieme ti, čo posilňuje pľúca!

fajčenie na pracovisku

Zdroj: Shutterstock®

Zatiaľ, čo aktívny fajčiar vdychuje tabak cez filter, pasívny fajčiar vdychuje vedľajší dym bez filtra. Pričom netreba pripomínať, koľko karcinogénov sa v tabakovom dyme nachádza. Vedeli ste napríklad, že ak sa tridsať minút nachádzate v zafajčenom prostredí, vaše cievy sa dostávajú na rovnaký level ako u aktívneho fajčiara? Z krátkodobého hľadiska je to len dočasný problém, ale ak ste takémuto prostrediu vystavené dlhodobo, chtiac-nechtiac sa dostávate na úroveň aktívneho fajčiara.

Nehovoriac o tom, že sa touto cestou pomaly, ale isto, stávate náchylnejšími na ochorenie srdca, obličiek, tráviaceho traktu, otravu organizmu či dokonca cievnu mozgovú príhodu, nádory nosných dutín, rakovinu pľúc alebo močového mechúra. Áno, naozaj stále hovoríme o reálnom ohrození pasívnych fajčiarov.

život s fajčiarom

Zdroj: Shutterstock®

Najohrozenejšie sú deti

Ak takéto toxické látky vdychujete denne ako pasívny fajčiar, výrazne sa vám oslabuje imunita. Predovšetkým deti fajčiarov bývajú veľmi často postihnuté ochoreniami (aj tými chronickými) dýchacích ciest, zápalmi stredného ucha, ako aj astmou. Je nepopierateľné, že fajčenie poškodzuje zdravie a skracuje život, avšak aký má reálny dopad na ľudí, ktorí nefajčia a napriek tomu sú z času na čas nútení vdychovať dym z cigariet? Sú ohrození rovnako ako aktívni fajčiari? Smutným faktom je, že zatiaľ, čo aktívny fajčiar sa pre tento spôsob života rozhodol slobodne, tí, ktorí s ním žijú alebo pracujú, si rozhodne sami nezvolili cestu pasívneho vdychovania škodlivín.

Neprehliadni: Ako na snehobiele záclony? Takto budú aj tie zažltnuté ako nové

vdychovanie cigaretového dymu

Zdroj: Shutterstock®

Najviac ohrozené sú predovšetkým deti a tehotné ženy. Keď už sme pri tehotenstve, najviac krutou realitou je vplyv budúcej matky-fajčiarky na vývoj plodu. V tejto súvislosti následne často dochádza k nízkej pôrodnej hmotnosti či, v najhoršom, náhlej smrti dojčiat. Ale späť k pasívnemu fajčeniu. Hoci si to nie každý uvedomuje a správne vyhodnocuje, pasívne fajčenie strpčuje život naozaj výrazne. Spôsobuje tak bolesti hlavy, kašeľ a štípanie očí, ako aj prieduškové ťažkosti. Lenže to je väčšinou len začiatok... V skratke, pasívne a nepriame fajčenie škodí. A nie málo.

cigaretový dym v byte

Zdroj: Shutterstock®

Vlasy, pokožka, oblečenie, nábytok – všetko je napáchnuté

Neuspokojte sa s tým, že váš partner nefajčí priamo v byte alebo že kolegyňa si chodí zapáliť na balkón. Hoci nám je úplne jasné, že na tento zlozvyk vašich blízkych, kolegov či kamarátov máte len minimálny dosah (pokiaľ s ním nechcú skoncovať sami, vy s nimi nepohnete), mali by ste vedieť, že nebezpečné splodiny sa týmto ľuďom ukladajú aj vo vlasoch, na oblečení alebo na pokožke. Pasívnym fajčiarom sa stávate vtedy, keď ste cigaretovému dymu vystavené približne päťnásť minút denne.

Zaujme ťa tiež: Fajčením k strate zubov - dôvod?

prečo prestať fajčiť

Zdroj: Shutterstock®

Pozor – ak ste pasívnou fajčiarkou, riziko potratu je u vás o alarmujúcich 50 % vyššie, než u ostatných! No ďalšie porovnanie znie takisto hrozivo. Pasívny fajčiar je až o neuveriteľných 30 % náchylnejší na vznik vyššie spomenutých ochorení či vážnych chorôb, než človek, ktorý prichádza s cigaretovým dymom do styku len veľmi sporadicky, prípadne vôbec. Ale čo si budeme klamať, takých šťastlivcov bude na svete zrejme veľmi málo.

A hoci pasívne fajčenie je téma, z ktorej sa mimoriadne ťažko robia akékoľvek závery či poskytujú návody, ako sa mu vyhnúť, jedno predsa len môžeme. Môžeme vysloviť aspoň nádej, že egoizmus a bezohľadnosť sa bude z ľudí postupne vytrácať a že čím ďalej, tým viac súčasných fajčiarov sa bude postupne obracať chrbtom k všetkému škodlivému a tvárou k tomu, čo robí náš život zdravším, čistejším a krajším.

- Anketa

AKO ČASTO STE V KONTAKTE S CIGARETOVÝM DYMOM?

Odpovedalo 27 ľudí  

Často, sama / sám totiž fajčím
7%
Nefajčím, ale v našom byte / dome alebo v práci sa fajčí
26%
Občas, hoci nežijem ani nepracujem s fajčiarmi
22%
Cielene sa vyhýbam cigaretovému dymu
44%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marta Bujdošová 29.05.18 13:04

MB
karma
98.00

Man vytaca, ked sa fajciari postavia ku vchodom obchodov, institucii, restauracii a fajcia a kazdy okolo nich musi prejst a vdychovat to. Alebo na letnych terach ....

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní