Piješ kupované ovocné šťavy? Povieme ti, prečo džúsy nie sú zdravé

Piješ kupované ovocné šťavy? Povieme ti, prečo džúsy nie sú zdravé

Viesť zdravý životný štýl je momentálne veľmi moderné. Kupovanie zdravších potravín sa stalo akýmsi fenoménom a ľudia za ne neváhajú minúť niekoľkonásobne viac peňazí. Niekedy si však pod nálepkami eko, bio a raw zabúdame všímať skutočný obsah balenia, ktoré kupujeme a výnimkou nie sú ani populárne ovocné šťavy. Zistite, prečo džúsy nie sú zdravé!

Nič nie je na 100 %

Na úvod je potrebné povedať, že nie je džús ako džús. Doma odšťavený pomaranč, grep či citrón nikdy nenájdete v plastovom obale či v kartóne v obchode, a to ani v prípade, že je na balení uvedené, že ide o 100-percentnú šťavu. Na sto percent totiž nie je nič a aj výrobcovia tých najkvalitnejších džúsov do nich pridávajú množstvo cukru a iných povzbudzovačov chute, ktorá sa v procese výroby často stráca. Dávajte si preto pozor, čo kupujete a o obsah obalu sa zaujímajte už v potravinách študovaním nutričných hodnôt.

Pozri aj: Je skutočne ryžový sirup zdravšou náhradou cukru? Zisti pravdu!

je džús zdravý alebo nie

Zdroj: Shutterstock®

Cukor – kameň úrazu

Kameňom úrazu je zväčša pri kupovaných džúsoch zabijak menom cukor. Ak vedieme zdravší životný štýl, alebo sa o to aspoň snažíme, rafinovaný cukor sa primárne z jedálnička snažíme odstrániť. Smutné však je, že výnimkou nie je ani to, že medzi sladkou colou a kupovaným džúsom nie je až taký veľký rozdiel. Dokonca sa v niektorých prípadoch stáva, že kupovaný džús je kalorickejší ako presladený a zafarbený bublinkový nápoj. Ľahko sa tak môže stať, že to, čo považujete za diétne a neškodné, vám pridá na váhe nežiaduce kilá.

Obsah cukru v 0,3 l džúsu

  • Ananásový džús – 42 g
  • Pomarančový džús – 26 g
  • Jablkový džús – 30 g
  • Mrkvový džús – 22 g
  • Grepový džús – 28 g
  • Mandarínkový džús – 36 g
  • Multivitamínový džús – 40 g
  • Jahodový džús – 38 g
  • Džús s príchuťou mango – 28 g
  • Brusnicový džús – 20 g

Obsah cukru v jednotlivých druhoch džúsov sa môže líšiť v závislosti od značky. Uvedené hodnoty sú približné!

krabicové džúsy

Zdroj: Shutterstock®

Žiadne živiny nečakajte

Zatiaľ čo skutočné ovocie obsahuje okrem vitamínov aj iné dôležité živiny, napríklad veľmi dôležitú vlákninu, v kupovanom džúse ju nehľadajte, pretože v drvivej väčšine prípadov bude vaše pátranie neúspešné. Len si spomeňte na to, aký pocit plného žalúdka máte po zjedení grapefruitu. Máte ten istý pocit aj po vypití litra džúsu? Nemáte.

Podľa odborníkov na stravovanie si nadmernou konzumáciou kupovaných džúsov môžete privodiť vážne poruchy metabolizmu ústiace až k nebezpečnej a životu ohrozujúcej obezite. Výživoví poradcovia preto kupované džúsy neodporúčajú, ba dokonca by ste sa mali vyhýbať aj nadmernému odšťavovaniu ovocia u vás doma. Prijímať by ste mali viac celého ovocia aj s ostatnými živinami, ktorého zjete podstatne menej v pôvodnom stave ako v tom tekutom.

Inšpiruj sa: Spoznaj senzačné benefity galgánu: Brat zázvoru, no ešte lepší!

Naposledy aktualizovaný článok: 1.2.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 20.01.19 08:21

ĽŠ
karma
100.00

Nadmerné odšťavovanie ovocia tiež naozaj nie je prospešné, uprednostňujeme čerstvé celé ovocie.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 20.01.19 10:47

PV
karma
113.00

Niekedy som kupovala "100% džúsy" .. !!! Ale vôbec nie sú stopercentné .. Raz som vyhrala džúsy Limeňita, a to bol neskutočný rozdiel .. Ich džúsy sú fantastické .Ale samozrejme , ovocie je lepšie ..

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 20.01.19 20:34

karma
109.00

Kedysi som kupovala džús,ktorý vyhral v dTeste ako najlepší.Potom sme si kúpili odšťavovač a odšťavujem si jablká,alebo mrkvu,alebo rôzne zmesi ovocia,alebo zeleniny.Ked sa mi zdá džús sladký,zriedim si ho vodou.Určite neodšťavujem každý deň,na to niekedy nieje čas,ale ovocie a zeleninu jem denne.

  • 0
Odpovedať

Stella Brezinová 07.02.19 09:28

SB
karma
-1.00

Súhlasím s týmto článkom, mám to odskúšané.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní