Plesová sezóna na Slovensku: Už po 19. raz ju otvoril Ples v opere

Plesová sezóna na Slovensku: Už po 19. raz ju otvoril Ples v opere

Priestory historickej budovy Slovenského národného divadla opäť patrili dobročinnému Plesu v opere, ktorý aj tento rok oficiálne otvoril plesovú sezónu na Slovensku. Už druhý ročník bola jeho hlavným poslaním podpora inkluzívneho vzdelávania zdravotne znevýhodnených detí. Finančný výťažok od hostí poputuje na rozšírenie programu Škola inkluzionistov na ďalšie školy v rámci Slovenska. Hostí celým večerom sprevádzala známa herečka Lucia Hurajová. Motívom tohto ročníka bola rapsódia šťastia a v tomto duchu sa niesol aj celý slávnostný program, v rámci ktorého vystúpili aj slávni slovenskí, českí, ale aj zahraniční umelci.

Dobročinný Ples v opere si za uplynulé roky získal postavenie jedného z najväčších charitatívnych podujatí na Slovensku. Jeho dobročinné poslanie sa už niekoľko rokov darí napĺňať vďaka štedrým príspevkom tristo párov hostí. Už po 19. krát ich aj tento ročník privítal hostiteľ Plesu v opere, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Orange Slovensko, Pavol Lančarič: „Som úprimne šťastný, že sa nám za posledný rok podarilo spoločne s partnerskými organizáciami Koalíciou pre deti Slovensko a Nadáciou pre deti Slovenska zrealizovať projekty, ktoré významnou mierou prispievajú k zlepšeniu podmienok vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením. Práve vďaka pomoci významných hostí môžeme v tomto úsilí pokračovať a umožniť týmto deťom začleniť sa do bežného vyučovacieho procesu so svojimi zdravými rovesníkmi.“

Odporúčame: Otváranie Plesu v opere gongom: Vieš, kto mal tú česť ples otvárať?

Terézia Drdulová

Zdroj: Shutterstock®

Na gong udrela významná osobnosť slovenskej filantropie

Hlboký zmysel dobročinného podujatia podporuje aj špeciálna pedagogička a zakladateľka občianskeho združenia Slovenská spoločnosť pre spina bifida a/alebo hydrocefalus Terézia Drdulová, ktorá dennodenne pomáha množstvu detí a ich rodinám prekonávať prekážky vyplývajúce z ich zdravotného znevýhodnenia. Práve ona sa počas 19. ročníka Plesu v opere ujala symbolického úderu na gong. „Pre mňa to bola obrovská pocta a pocit nemalej zodpovednosti. Vnímam záväzok voči tým, s ktorými som doteraz trávila veľkú časť môjho života,“ vyjadrila svoje pocity inšpiratívna žena, ktorá je sama mamou syna Dominika s ťažkým ochorením. Jej predchodkyňou bola slovenská paraolympijská reprezentantka a trojnásobná zlatá olympijská víťazka v streľbe Veronika Vadovičová, ktorej sa inklúzia na školách tiež úzko týkala.

Lucia Hurajová, Lancaric Pavol s manželkou

Zdroj: Shutterstock®

Večer v duchu rapsódie šťastia

Úlohy moderátorky tohto ročníka sa zhostila sympatická herečka Lucia Hurajová, ktorá dlhé roky patrí medzi podporovateľov dobročinného zámeru Plesu v opere. Prítomných hostí očarila nádhernými jemnými šatami od módneho návrhára Marcela Holubca, ktorý sa pri tvorbe róby inšpiroval tohtoročnou témou plesu. „Vždy je pre mňa dôležitá samotná dáma, ktorá bude nositeľkou mojich šiat. Prispôsobujem sa jej, tomu, v čom sa cíti dobre, aká farba jej svedčí. Keďže témou 19. ročníka bola rapsódia šťastia, tak som si to spojil, že keď som šťastný, tak lietam v oblakoch. Šaty preto evokovali ružový obláčik, boli jemné a nežné,“ prezradil slovenský dizajnér.

Neprehliadni: Moderátorky Plesu v opere: Toto sú moderátorky za posledných 18 rokov

úvodný ceremoniál

Zdroj: Shutterstock®

Veľkolepý úvodný ceremoniál bez hudobných nástrojov

Veľkým emotívnym zážitkom je pre prítomných hostí každý rok bohatý sprievodný program, ktorý  opäť priniesol impozantné hudobné vystúpenia. V téme 19. ročníka dobročinného Plesu v opere sa niesol aj úvodný ceremoniál doplnený o prvky ako step či body drumming v podaní zoskupenia Project Wings pod vedením britskej steperky Carli Jefferson, ktorá sa tancu venuje už 36 rokov. V úvode večera pritom v sále nezaznel žiadny hudobný nástroj a všetky zvuky, ktoré mohli hostia počuť, vznikali len vďaka talentovanému beatboxerovi, skladateľovi a spevákovi En.Dru, speváčke zo skupiny Fragile Svetlane Rymarenko či hudobníkom Ondrějovi Rumlovi, Jaroslavovi Dolníkovi a Davidovi Uličníkovi.

Počas prvého valčíkového kola zneli árie sopranistky Evy Hornyákovej a operného speváka Miroslava Dvorského. Neskôr prišli hostí zabaviť aj známy český interpret Ondřej Gregor Brzobohatý, speváčka Marta Jandová či slovenská skupina Vidiek, ktorá si zaspievala spolu s Katarínou Knechtovou a Emmou Drobnou.

Dobrú náladu a energiu priniesla na parket slovenská funky skupina Funkiez, ktorá svoj tanečný repertoár predstavila spolu so zahraničnými hosťami Ola Egbowonom a Big Johnom. Počas večera zazneli aj vystúpenia známych kapiel The Backwards a Queenmania.

„Tohtoročný Ples v opere s podtitulom rapsódie šťastia divákom priniesol pocity radosti. Rada som do divadla vniesla kúsok obyčajného šťastia, ktoré nám často prinášajú tie najobyčajnejšie momenty,“ povedala česká režisérka Jana Burkiewicz. Organizátori sa aj tento rok držali tradícií, a preto do programu zaradili aj výnimočné vystúpenie ľudovej hudby Lúčnice či Bigbandu Gustava Broma.

otvárací valčík

Zdroj: Shutterstock®

Dobročinnosť je opäť hlavným poslaním podujatia

Už desiaty rok má Ples v opere prívlastok dobročinný. Okrem vysokého kultúrneho zážitku a spoločenskej elegancie je preto spájaný s charitatívnym zámerom.

„Tak ako každý raz, aj tento ročník som sa na toto podujatie veľmi tešila, no napokon som sa ho nemohla zúčastniť. Veľmi ma však teší, že Ples v opere si každý rok všíma osudy ľudí v našom okolí a pomáha pri charitatívnych projektoch. Je to vzácna cnosť a ja som si aj tento rok želala, aby potreba dobročinnosti oslovila všetkých hostí, ktorí venovali svoje prostriedky a čas na pomoc druhým,“ povedala legendárna herečka Emília Vášáryová.

Bude sa ti páčiť: Ples v opere a inkluzívne vzdelávanie: Čo majú spoločné?

Marta Jandová o Ondřej Brzobohatý

Zdroj: Shutterstock®

Podpora vzdelávania zdravotne znevýhodnených detí

Dobročinný Ples v opere pomáha už niekoľko rokov a prispieva tak k pozitívnym zmenám v spoločnosti. Tento ročník je už po druhýkrát zameraný na podporu inkluzívneho vzdelávania zdravotne znevýhodnených detí. „Je to nádherné, keď sa pomáha akýmkoľvek spôsobom a akýmkoľvek ľuďom, ktorí finančnú pomoc potrebujú, či už je to sociálna inklúzia, detská onkológia alebo akákoľvek inštitúcia, ktorá je závislá od pomoci štedrých ľudí,“ hovorí známy slovenský herec Matej Landl, ktorý sa v priestoroch historickej budovy Slovenského národného divadla zabával po prvýkrát.

Uplynulý ročník Plesu v opere v spoločnosti priniesol významný posun v podpore inkluzívneho vzdelávania a v spolupráci s organizáciami Nadácia pre deti Slovenska a Koalícia pre deti Slovensko sa začali diať prvé zmeny. „Do pilotného programu Škola inkluzionistov, ktorý vznikol vďaka štedrosti hostí 18. ročníka dobročinného Plesu v opere, sa prihlásilo 77 škôl, čo znamená, že už teraz mnohé slovenské školy potrebujú pomoc so začleňovaním zdravotne znevýhodňovaných detí do bežného vyučovania a ich prijatím v kolektíve,“ dodáva Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 15.01.19 19:49

MM
karma
100.00

bola to krásna a veľkolepá akcia tak, ako každý rok, ale tie hodnotenia "módnej polície" a rôzne ankety sú už prehnané

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní