Pobyt na čerstvom vzduchu ako liek: Akých problémov ťa zbaví?

Pobyt na čerstvom vzduchu ako liek: Akých problémov ťa zbaví?

Už odmalička nás rodičia vyháňali von. Na bicykle, na ihrisko alebo len tak, na záhradu k babke... Naši rodičia vedeli, čo robia. Pobyt na čerstvom vzduchu je totiž nesmierne dôležitý pre telo aj myseľ a pobytu vonku je, bohužiaľ, stále menej a menej.

V súčasnosti viac sedíme za televízormi a počítačmi, ako by sme mali stráviť radšej čas v parku či inou aktivitou pod holým nebom. Prečítajte si o tom, čo s nami pobyt na čerstvom vzduchu vlastne robí, prečo je taký dôležitý a prečo by ste ho za žiadnych okolností nemali vynechávať!

Pozri aj: Vieš, ako sa robí Buddha miska? Máme pre teba podrobný návod

čo s nami robí čerstvý vzduch

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré orgány benefitujú z čerstvého vzduchu?

Viete, prečo sa hovorí, že po jedle by ste mali ísť na prechádzku? Áno, aj pre pohyb, ale aj pre samotný vzduch, vďaka ktorému váš tráviaci systém pracuje efektívnejšie, vďaka väčšiemu prísunu kyslíka do tela. Preto je pobyt na čerstvom vzduchu dobrý aj na chudnutie.

Okrem tráviaceho systému zaberá čerstvý vzduch aj na krvný tlak a správnu činnosť srdca. V tomto prípade sa však zamerajme na slovíčko „čerstvý“. Pomôže vám totiž pobyt v horách, nie prechádzka medzi škodlivými výfukmi z áut. Podobne to funguje aj pri pľúcach. Tie čerstvý vzduch prečisťuje a vďaka nemu potom pľúca šľapú ako švajčiarske hodinky.

čerstvý vzduch pôsobí na alergie

Zdroj: Shutterstock®

Lepšia imunita aj viac energie

Z pobytu na čerstvom vzduchu benefituje aj váš, možno trocha haprujúci, imunitný systém. Potýkate sa s alergiami, trápia vás neustále choroby? Dostatok kyslíka v tele bojuje s najrôznejšími baktériami a mikroorganizmami a snaží sa ich vyhnať von.

Nezabúdajte ani na potrebu kyslíka, napríklad aj v prostredí práce. Ak nemáte dostatok kyslíka, vaše telo je unavené a chýba mu palivo. Akonáhle otvoríte v zadýchanej zasadačke okno, vojde do vášho tela nový, energický duch. Lepšie bude, samozrejme, fungovať aj mozog, pretože bez kyslíka určite v práci nepodáte dokonalé výkony.

čerstvý vzduch zdvíha serotonín

Zdroj: Shutterstock®

Znamená šťastie

Niekedy si hovoríme, že by sme potrebovali dávku šťastia alebo si ho prajeme navzájom, keď nás čaká životná skúška či zložitá situácia. Niekedy možno stačí vyjsť von... Hladina serotonínu, čo je hormón šťastia, úzko súvisí s hladinou kyslíka v krvi. Takže nabudúce, keď sa budete cítiť „pod psa“, čo sa nálady týka, vybehnite do lesa, na lúku alebo aspoň do parku.

- Anketa

STE DOSŤ ČASTO NA ČERSTVOM VZDUCHU?

Odpovedalo 43 ľudí  

Vždy, keď mám čas, som vonku!
58%
Striedavo oblačno, ako sa mi chce.
23%
Ani príliš nie, radšej sedím doma.
19%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Zdena Paňková 22.06.18 08:26

ZP
karma
100.00

Keď som prišla zo školy, hodila som tašku a utekala von. Dnes je iná doba, ale ja by som ani dnes nemenila. Turistika bol môj život, najskôr s rodičmi a potom s manželom a deťmi. Dodnes mám rada prechádzky a pobyt vonku. Tento pocit pokoja a šťastia sa nedá ničím nahradiť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní