Pomoc pri problémoch s močovými cestami a tráviacim traktom: Poznáš tento prírodný liek?

Pomoc pri problémoch s močovými cestami a tráviacim traktom: Poznáš tento prírodný liek?

Pomoc pri problémoch s močovými cestami či rozličnými nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami môžeme nájsť i v prírode. Byliny ukrývajú obrovskú liečivú silu a niekedy sú nápomocné rovnako či dokonca viac ako tradičné metódy liečby. Dnes si predstavíme pomerne neznámu bylinku, respektíve poloker, ktorému sa ľudovo hovorí aj babí hnev. Táto rastlina je charakteristická svojimi krásnymi ružovkastými kvetmi, no zaujímavejší je jej koreň. V článku vám prezradíme, o akú bylinu ide a aké účinky sa skrývajú v jej koreni.

Poznáte ihlicu?

Ihlica tŕnitá je liečivá rastlina, respektíve poloker stredného vzrastu z čeľade bôbovité. Ide o prastarú bylinu, ktorá bola na liečebné účely využívaná údajne už v starom Grécku aj Ríme. Liečili ňou ľudí i zvieratá. Dnes je rozšírená naprieč Európou, Áziou aj Severnou Amerikou. Rastie prevažne na suchých lúkach aj svahoch, pri cestách aj na pasienkoch, a to často v súvislých porastoch ako obyčajná burina. Obľubuje slnečné stanovištia. Ihlica je charakteristická zdrevnateným koreňom, z ktorého vyrastajú husto olistené stonky, respektíve konáriky. Tie sú typicky pokryté dlhšími tŕňmi. Kvety sú ružovkasté a objavujú sa zvyčajne od júna do septembra. Plodom je struk. Na liečebné účely sa prevažne počas jari zberá koreň rastliny.

Pozri aj: Aká je najlepšia ochrana pred toxínmi a tráviacimi problémami? Jednoznačne táto bylinka!

účinky ihlice tŕnitej

Zdroj: Shutterstock®

Vplýva na trávenie aj vylučovanie!

Liečivá droga z ihlice tŕnitej obsahuje flavonoidy, triesloviny, silice, mnohé glykozidy aj vlákninu či minerálne látky. Táto bylinka sa vyznačuje najmä močopudnými, respektíve diuretickými účinkami, preto je veľmi nápomocná napríklad pri problémoch s močovým ústrojenstvom. Účinne prečisťuje a dezinfikuje močové cesty. Je skvelým podporným prostriedkom pri liečbe zápalov močových ciest či obličiek aj pri ťažkostiach s obličkovými kameňmi. Podporuje správnu funkciu močového mechúra a z tela odvádza nadmerne zadržiavanú vodu.

Okrem toho pozitívne vplýva na látkovú premenu, vylučovanie žlče aj hladinu krvného tlaku. Na ihlicu tŕnitú sa môžete spoľahnúť aj pri rozličných tráviacich ťažkostiach. Napomáha eliminovať bolesti brucha, plynatosť či nepravidelné vyprázdňovanie. Dokonca môže byť osožná pri liečbe zápalových ochorení tráviaceho traktu. Nakoniec môže predstavovať i pomoc pre pacientov s reumatickými ochoreniami.

použitie ihlice tŕnitej

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju používať?

Na prípravu ihlicového čaju budete potrebovať jednu čajovú lyžičku sušeného koreňa ihlice tŕnitej. Pokiaľ nemáte vlastné zásoby tejto liečivej drogy, môžete sa po nej poobzerať v lekárňach, na internete či v predajniach s bylinami, respektíve zdravými potravinami. Koreň nechajte lúhovať maximálne 15 minút a následne nápoj sceďte. Počas akútnych ťažkostí si môžete dopriať pokojne až tri šálky čaju z ihlice tŕnitej.

Vyskúšajte ho pri zápale močových ciest, tráviacich ťažkostiach, zadržiavaní vody v organizme či reumatických bolestiach kĺbov. Ihlica tŕnitá je však ako liečivá bylina určená priamo na boj proti zdravotným ťažkostiam. Predstavuje skvelú podpornú liečbu mnohých ochorení, no nie je vhodné používať ju ako prevenciu. Túto bylinu totiž nie je vhodné užívať dlhodobo alebo veľmi často a vo vysokých dávkach. Rovnako nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy.

Odporúčame: Čo znamenajú studené ruky a nohy? Nepodceňuj tieto príznaky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 24.05.19 05:33

ĽŠ
karma
100.00

Ešte som sa s touto bylinkou nestretla, zaujímavá!

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 24.05.19 08:33

MS
karma
118.00

Poučné a osožné, najmä teraz ked sa blíži sezona kúpania.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.05.19 08:49

JK
karma
100.00

Bylinky zberám na čaj no túto nepoznám

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 24.05.19 19:35

MM
karma
100.00

s týmto neduhom sa trápim skoro celý život, ihlicu som však ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.05.19 22:06

IM
karma
100.00

dakujem toto by som teraz potrebovala tuto bylinku

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 24.05.19 23:13

karma
109.00

Našťastie som problémy s močovými cestami a tráviacim traktom ešte nemala.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní