Poruchy štítnej žľazy: Poznáš týchto 8 najčastejších prejavov?

Poruchy štítnej žľazy: Poznáš týchto 8 najčastejších prejavov?

I tak malý orgán, akým je štítna žľaza, dokáže narobiť veľké problémy. Stačí, ak nefunguje presne tak ako má a na našom tele sa to prejaví najrozličnejšími spôsobmi. Neliečenie týchto problémov môže viesť ku vzniku ďalších chorôb. Poruchy štítnej žľazy sú rôzne, no najčastejšie môžeme medzi ne zaradiť hypertyreózu či hypotyreózu. 

O tom, aké ochorenia stoja za poruchou štítnej žľazy a ako sa prejavujú sa dozviete v nasledujúcom článku. Môže narušená funkcia štítnej žľazy spôsobiť napríklad vypadávanie vlasov, zvýšenie hmotnosti, lámanie nechtov či poruchy menštruačného cyklu? Zistite viac!

Zvýšená funkcia štítnej žľazy vs. znížená funkcia štítnej žľazy

Štítna žľaza je veľkou žľazou s vnútorným vylučovaním, ktorá je umiestnená v krku človeka. Aké sú hormóny štítnej žľazy? Produkuje hormóny tyroxín a trijódtyronín, ktoré regulujú prácu metabolizmu a vplývajú na rast a aktivitu ďalších systémov v tele. Štítna žľaza taktiež produkuje kalcitonín kontrolujúci hladinu vápnika v krvi. Poruchy tohto orgánu bývajú rôzne. 

Môže ísť o narušenie funkcie, tvaru či štruktúry. Rovnako môže dôjsť k stavu, kedy je činnosť žľazy zvýšená alebo znížená. Práve hypertyreóza a hypotyreóza sú najčastejšími poruchami spomínaného orgánu s vnútorným vylučovaním. Hypertyreóza je zvýšená činnosť štítnej žľazy. Je to stav, pri ktorom je výdaj hormónov vyšší, ako je potrebné.

Hypotyreóza je presným opakom tohto stavu. Ide o ochorenie, pri ktorom žľaza neprodukuje dostatok hormónov. Na kondíciu štítnej žľazy negatívne vplýva fajčenie, stres, nedostatok jódu, vírusové a bakteriálne infekcie i niektoré lieky so špecifickým zložením.

Odporúčame: Klasický štýl a mestská ľahkosť: Trendy na jesennú sezónu

pocity únavy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa môžu najčastejšie poruchy štítnej žľazy prejavovať?

1. Únava

Aj keď je pri hypertyreóze hormónov veľa a pri hypotyreóze málo, obe ochorenia majú niektoré prejavy podobné. Ak sa človek prebúdza s pocitom únavy, môže to naznačovať zníženú činnosť štítnej žľazy.

Hypofunkčná žľaza totiž znižuje výkonnosť organizmu, čo môže spôsobovať neustálu ospalosť i počas dňa. Rovnako je pre tento stav charakteristické veľmi ťažké prebúdzanie. Únavou sa však môže prejavovať i spomínaná hypertyreóza. Kvôli nadbytku hormónov je totiž spánok nedostatočný.

2. Zmeny hmotnosti

Ďalším príznakom narušenej funkcie žľazy s vnútorným vylučovaním je prudká zmena hmotnosti. Tento orgán má totiž na starosti metabolizmus, preto pri jeho poškodení môže dochádzať k výkyvom na váhe.

V prípade, že ste zaregistrovali náhly nárast vašej hmotnosti, pričom sa váš kalorický príjem nezvýšil, je vhodné prekonzultovať s lekárom i túto možnosť. Dôvodom na ostražitosť je aj bezdôvodný náhly pokles váhy.

Odporúčame: Niečo pre milovníčky kvietkov – žena vytvára jedinečné 3D obrazy s kvetmi, ktoré si zamiluješ

zvýšená chuť do jedla

Zdroj: Shutterstock®

3. Zvýšená chuť do jedla

Pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy môže dochádzať u postihnutého k zvýšenému apetítu. Hyperaktívna žľaza však zabezpečí, že i prebytočné kalórie budú využité. To znamená, že prejedanie sa vôbec nemusí viesť k nárastu hmotnosti. Naopak, stáva sa, že pacient i napriek vyššej konzumácii jedla stráca na váhe. Dokonca sa môže stať, že porucha štítnej žľazy ovplyvní zmysel pre vôňu i chuť.

4. Problémy s hrdlom

Veľmi častým príznakom poruchy štítnej žľazy je i nepríjemný pocit v krku spojený s bolesťou. V tomto mieste je totiž samotný orgán umiestnený. Pri nesprávnej funkcii štítnej žľazy môže dochádzať k jej opuchu. Ten začne vyvíjať tlak na okolité tkanivo, čo ľahko spôsobí bolesť.

Rovnako sa u postihnutej osoby môže objaviť problém s prehĺtaním. Pri spozorovaní hrče v prednej časti krku a spomínaných ťažkostiach je vhodné navštíviť lekára.

Pozri aj: Ako sa vyhnúť depresii? Poradíme vám 3 tipy na pohodovú jeseň

črevné problémy

Zdroj: Shutterstock®

5. Črevné ťažkosti

Aj rozličné črevné problémy môžu naznačovať, že vaša štítna žľaza nepracuje správne. Pre hypotyreózu je typická dlhodobá zápcha. Naopak, ak štítna žľaza produkuje nadbytok hormónov, veľmi často sa objavuje hnačka, resp. častejšia stolica.

6. Emocionálne problémy

Nedostatky vo funkcii štítnej žľazy sa môžu prejavovať nielen fyzicky, ale aj psychicky. Ľudia, ktorých trápi nesprávne fungujúci orgán v krku môžu zažívať emocionálne výkyvy. Typickým príznakom sú pocity depresie a smútku pri hypotyreóze. Hyperfunkčná štítna žľaza zase môže vyvolávať úzkosť. Samozrejme, emočné problémy nie sú vždy len príznakom poruchy činnosti štítnej žľazy.

Pozri aj: Hríbová sezóna je v plnom prúde! Poradíme vám, ako správne hľadať

suchá pokožka

Zdroj: Shutterstock®

7. Zmena kvality pokožky i vlasov

Poruchy štítnej žľazy sa môžu odzrkadliť aj na vašich vlasoch či pokožke. Práve vlasy sú na hormonálne zmeny veľmi citlivé. Pri dysfunkčnej štítnej žľaze v niektorých prípadoch dochádza k zvýšenému vypadávaniu vlasov.

Rovnako sa vlasy stávajú krehkejšími a rastú pomalšie. Čo sa týka pokožky, tá je vplyvom nesprávnej funkcie štítnej žľazy suchšia a citlivejšia, no naopak sa môže objaviť aj vlhká pokožka. Prejavom ochorenia však býva i pomalý rast nechtov.

8. Poruchy menštruačného cyklu

U žien idú veľmi často poruchy funkcie štítnej žľazy ruka v ruke s poruchou menštruačného cyklu. Ak je hladina hormónov štítnej žľazy nevyrovnaná, môže to mať značný dopad na pravidelnosť cyklu aj priebeh. Pri hypotyreóze sa môže objaviť nepravidelná menštruácia a dlhá a veľmi silná menštruácia. Taktiež môžu byť intenzívnejšie menštruačné kŕče. U mnohých žien sa objavujú problémy s ovuláciou.

Taktiež pri hypertyreóze bývajú bežné nepravidelnosti v menštruačnom cykle, čo následne môže spôsobiť aj problém s otehotnením. Neraz sú problémom skoré ovulácie. Menštruácia býva obvykle len málo intenzívna a krátko trvajúca. Neraz sa objavuje aj problém s libidom. 

Aktualizované na 06. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Krátka 27.10.17 08:06

SK
karma
114.00

zaujímavý článok

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 27.10.17 08:54

SK
karma
86.00

prave sa na taketo vysetrenie aj chystam.... zbadala som na sebe ze niektore zo spominanych priznakov mam... len si neviem najst lekara... uz skoro ziadny neprijima nove pacientky... dost rozsirene ochorenie hlavne tu na juhu Slovenska

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 27.10.17 12:24

MM
karma
100.00

už 40 rokov som endokrinologickou pacientkou a tiež mám dve operácie za sebou

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.10.17 12:59

karma
107.00

Tiež mám príznaky.

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 27.10.17 16:14

MD
karma
132.00

Máme to v rodine, vlani som ochorela aj ja, striedali sa u mňa viaceré nepríjemné symptómy a kým sa prišlo na to, že to robí štítna žľaza, dosť som sa vytrápila...ale ako počúvam, teraz je toho všade plno, starší ľudia sú presvedčení, že to spravil Černobyľ..

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 27.10.17 19:04

KK
karma
109.00

chvalabohu nemám takéto problémy a nemáme to ani v rodine

  • 1
Odpovedať

Peter Maňák 28.10.17 21:40

PM
karma
107.00

Bohužiaľ, máme so štítnou v rodine problémy, poznáme príznaky veľmi dobre.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 30.10.17 17:14

AK
karma
100.00

chvalabohu takéto problémy ma obchádzajú

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 30.10.17 21:51

MP
karma
111.00

Pri súčasnom spôsobe života snáď nenájdeme človeka, na ktorého by sa niektoré z opisovaných prejavov nehodil. Myslím si, že by sme sa nemali až tak veľmi sledovať, lebo si choroby privoláme neustálym myslením na správnu funkciu svojho tela, z čoho sa stresujeme a stres je spúšťačom väčšiny vážnych chorôb. Všetkého veľa škodí, aj opatrnosti.

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 03.11.17 21:52

karma
110.00

Dobrý deň, máte úplnú pravdu. Je dôležité byť informovaný, no je potrebné telo udržovať v pokoji a vyhýbať sa zbytočnému stresu. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní