Registrácia Prihlásenie

Používaš v kuchyni ryžový olej aj ty? Pozri sa na jeho plusy a mínusy!


Zdravá strava plná dôležitých živín, vitamínov či minerálov je základom pre naše zdravie. Pozitívnou správou je, že v dnešnej dobe sa ľudia začínajú čoraz viac zaujímať o to, čo jedia. Veľmi častou témou, ktorou sa mnohí zaoberajú, je napríklad výber správneho oleja, jeho vplyv na organizmus či možnosti jeho využitia v studenej kuchyni, respektíve pri tepelnej úprave potravín. V mnohých domácnostiach sa udomácnil olivový olej, no rovnako obľúbeným je napríklad i ľanový olej. Dnes sa však olej vyrába z najrozličnejších surovín. Poznáte napríklad ryžový olej? Ak ste o ňom ešte nepočuli, v tom prípade neprehliadnite náš nasledujúci článok. Je tento olej vhodný alebo by sme mali dať od neho ruky preč?

Poznáte ryžový olej?

Ako už jeho názov napovedá, na výrobu ryžového oleja sa využíva ryža. Oryza sativa, čiže ryža siata, je jednoročná rastlina z čeľade lipnicovitých, ktorej domovinou sú tropické a subtropické oblasti juhovýchodnej Ázie. Zaujímavosťou je, že dnes je známych okolo 10 000 kultivarov ryže, ktorú radíme medzi najdôležitejšie a najvýznamnejšie obilniny sveta. Pri výrobe ryžového oleja sú potrebné konkrétne ryžové otruby, ktoré sa nachádzajú medzi ryžovou šupkou a jadrom. Tento rastlinný olej je charakteristický skôr neutrálnou a nevýraznou chuťou, no po zahriatí môže jemne voňať po ryži. Jeho farba je svetlo hnedá až zlatistá.

Pozri aj: Najlepšie náhrady masla pri varení a pečení: Poznáš tieto zdravé alternatívy?

účinky ryžového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú pre a proti?

Kvalitný olej z ryžových otrúb v sebe ukrýva množstvo telu prospešných látok. V prvom rade je bohatý na cenný vitamín E, ktorý radíme medzi antioxidanty. Základnou zložkou ryžového oleja sú, samozrejme, tuky. Je zdrojom mononenasýtených aj polynenasýtených mastných kyselín. Olej z ryžových otrúb je ľahko stráviteľný a môže prispieť k udržiavaniu správnej hladiny dobrého HDL cholesterolu a zníženu úrovne zlého LDL cholesterolu. Môže tak byť dobrým pomocníkom v boji proti zákerným srdcovo-cievnym ochoreniam. Charakteristickou a skutočne vítanou vlastnosťou tohto raslinného oleja je aj jeho vysoký dymový bod, čo značí jeho veľmi dobrú tepelnú stabilitu.

Ryžový olej sa začína prepaľovať a horieť zvyčajne až pri teplotách okolo 215 °C či dokonca 250 °C. A teraz sa môžeme pozrieť i na mínusy tohto oleja. Ryžovému oleju sa často vyčíta jeho nepriaznivý pomer medzi obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Mnohé zdroje uvádzajú rozličné pomery, v akých by sme tieto zdravé tuky mali konzumovať, no vo všeobecnosti môžeme povedať, že čím viac omega-6 prijímame, o to viac by sme mali dbať na dostatočný príjem omega-3 MK. Naša strava je však často veľmi bohatá práve na omega-6 mastné kyseliny, čo pre naše telo nie je ideálne. Tu nachádzame aj nevýhodu ryžového oleja, ktorý je značne bohatý na omega-6, pričom jeho obsah omega-3 je minimálny. Dôležité je teda dodať telu tieto mastné kyseliny z iných zdrojov, napríklad pomocou mastných rýb, orechov či ľanových semienok.

použitie ryžového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako ryžový olej používať?

Po ryžovom oleji sa môžete poobzerať na internete či v predajniach so zdravými potravinami, no nájdete ho aj v bežných supermarketoch. Vhodné je siahnuť hlavne po kvalitných panenských za studena lisovaných olejoch. Takýto olej z ryžových otrúb zoženiete už od 4 až 5 eur za 500 ml balenie. Jeho využitie je prakticky všestranné. Je vhodný do šalátov, dresingov a iných receptov studenej kuchyne. Rovnako je možné jeho použitie pri tepelnej úprave potravín, či už pri varení alebo pečení.

Kedže má vysoký dymový bod, je možné ho používať aj pri vysmážaní. Jeho výhodou je, že má neutrálnu chuť a tak neovplyvňuje chuť priravených pokrmov. Okrem uplatnenia v kuchyni si tento rastlinný olej, podobne ako mnohé dalšie, našiel miesto aj v oblasti kozmetiky. Ryžový olej totiž napomáha udržiavať pružnosť a pevnosť pokožky. Je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane veľmi citlivej či starnúcej. Navyše je hypoalergénny a neupcháva póry. Zábaly z ryžového oleja sú tiež určené na regeneráciu poškodených a tenkých vlasov.

Pozri aj: Chyby pri zbere byliniek a ich príprave: Dodrž 5 hlavných pravidiel


Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Alžbeta Stanková 05.08.19 12:28

AS
karma
115.00

prvýkrát čítam o tomto oleji. Môže byť zaujímavý, je aj zdravý. Najbližšie vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Najbohatší módni dizajnéri: Pozri sa, koľko im značky vynášajú!
Voľný čas

Najbohatší módni dizajnéri: Pozri sa, koľko im značky vynášajú!

  • 73
  • 7
  • 25.08.2019
DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!
Vyrob si sama

DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!

  • 84
  • 2
  • 03.07.2019
DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!
Vyrob si sama

DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!

  • 84
  • 2
  • 03.07.2019
TOPlist