Poznáš rozdiel medzi džemom a lekvárom? Zorientuj sa v zaváraninách!

Poznáš rozdiel medzi džemom a lekvárom? Zorientuj sa v zaváraninách!

Pre skúsené gazdinky je odpoveď jednoduchá, ale nie každý v skutočnosti pozná rozdiel medzi džemom a lekvárom. Áno, džem je síce „to sladké, čo sa robí z najrôznejších druhov ovocia“ a lekvár je „to husté slivkové“, ale v čom sa vlastne odlišujú, pokiaľ ide o obsah a spôsob prípravy? A čo taká marmeláda? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné o džemoch a lekvároch! 

To, čo ich spája, dobre ovládame – obsahujú ovocie a sú sladké. Ale viete, čo ich od seba odlišuje?

Pozri aj: Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!

čo je džem a čo je lekvár

Zdroj: Shutterstock®

Džem

Pripravuje sa zvarením celého ovocia, v niektorých prípadoch rozpoleného. Ovocie v tomto prípade varíme spolu s cukrom. Ešte aj pred samotným varením sa ovocie vrství s cukrom, čím sa výrazne skráti čas následného varenia a zachová sa v ňom viac ovocia vkuse. Džem má skôr redšiu konzistenciu (nesmie byť hustý) a obsahuje aj kúsky ovocia, pričom podiel ovocia v džeme musí byť aspoň 35 %. Nemusí byť pritom vytvorený len z jedného druhu ovocia, ale pokojne aj z viacerých.

Po naplnení fľašiek uvareným džemom ho necháme prirodzene vychladnúť a až potom zatvoríme viečkom. Džem bežne používame na pečivo, na plnenie palaciniek alebo do jogurtov. Za zmienku stojí, že sa pripravuje už od 1. storočia, kedy prioritne slúžil na dodanie energie ťažko pracujúcim.

džem

Zdroj: Shutterstock®

Lekvár

Princípom prípravy lekváru je odparenie vody z lisovaného ovocia. Varí sa bez cukru do zhustnutia. To je hlavný dôvod, prečo je lekvár trvácnejší a „odolnejší“ - nepokazí sa tak rýchlo. Narozdiel od džemu a marmelády má lekvár hladkú konzistenciu, nie rôsolovitú. Lekvár najčastejšie využívame na zlepovanie zákuskov a koláčov. Môže sa skladovať aj v kovových či plastových nádobkách. Známy je zhruba od obdobia stredoveku. A nie, lekvár rozhodne nemusí byť len slivkový, hoci ten je objektívne najznámejší.

lekvár a marmeláda

Zdroj: Shutterstock®

Marmeláda

Je to akási rozmixovaná ovocná nátierka, ktorá, v porovnaní s džemom, neobsahuje kúsky ovocia. Jej základom je ovocný pretlak, respektíve dreň. Ideálna je na prípravu plnených jedál či múčnikov a jej benefitom je, že sa nerozteká.

Odporúčame pozrieť: Toto sú najčastejšie chyby pri pečení. Dopúšťaš sa niektorých aj ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 02.07.18 05:37

ĽŠ
karma
100.00

Nie každý v skutočnosti pozná rozdiel medzi džemom a lekvárom; dobrý článok!

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 18.01.19 17:13

JK
karma
100.00

Poznám zaváram robím džem aj lekvár už 33 rokov čo som vydatá vnúčatká aj deti milujú domáci

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní