Poznáš zázračné účinky skorocelu? Prečo ho mať stále po ruke?

Poznáš zázračné účinky skorocelu? Prečo ho mať stále po ruke?

Skorocel je považovaný za liečivú bylinu, ktorá rastie takmer kdekoľvek. Avšak len málokto pozná jeho skutočné a hlavne pôsobivé účinky, dokonca ho v mnohých kútoch sveta považujú za burinu, a to aj napriek tomu, že je to jedna z najlepších liečivých bylín na svete. Dokonca domorodí Američania skorocel používali na zmiernenie horúčky, odbúravanie toxínov po bodnutí alebo uhryznutí (napríklad hadom) či dokonca sa používal na hojenie rán. Hovorí vám to niečo? Aj vaši starí rodičia, rodičia alebo dokonca ja vy ste používali obklady zo skorocelových lístkov pri porezaní sa?

Alebo ste aj vy doposiaľ považovali skorocel len za „burinu“, ktorá poškodzuje vašu krásnu záhradu? Tak v tom prípade by ste mali vedieť, že skorocel je plný živín – obsahuje beta-karotén, vápnik, vitamíny C a K, kyselinu oleanolovú, sorbitol, tanín a ďalšie zložky.

Beta-karotén podporuje zrak a pomáha bojovať proti rakovine, vápnik vytvára silné kosti a je nevyhnutný pre nervový systém, vitamín C podporuje imunitný systém, vitamín K je zase potrebný pre zdravie krvných ciev. Skorocel je skutočne liečivou bylinou, ktorú by sme nemali zatracovať a v prírode prehliadať.

Pozri aj: Overené triky na zvládanie stresu a napätia počas jesenných dní

skorocel a rezná rana

Zdroj: Shutterstock®

Účinky skorocelu overené vedou

„Jedna baba povedala ...“ pri skorocely to určite neplatí. Samotný skorocel je v hľadáčiku vedcov už dlhé roky a jeho účinky sú potvrdené mnohými štúdiami a modernou vedou.

Nemecká komisia regulujúca byliny a ich lekárske použitie schválila vnútorné používanie skorocelu na zmiernenie kašľa a podráždenie sliznice, ktoré je spojené s infekciami horných dýchacích ciest. Výskumom bolo preukázané, že priaznivé vlastnosti tejto byliny pomáhajú znížiť podráždenie pľúcnych tkanív, ktoré spôsobuje nepohodlie a dráždivý kašeľ.

Účinky skorocelu na kašeľ boli tiež preukázané klinickými štúdiami, ktoré potvrdili, že je účinný pri chronickej bronchitíde, zmieňuje podráždenie a vytvára upokojujúci film na sliznici. Táto vlastnosť skorocelu pomáha efektívne uľaviť od kašľu spôsobeného chrípkou či prechladnutím.

V Taiwane, kde sa bylinky využívajú v ľudovom liečiteľstve už dlhé roky, bolo výskumom preukázané, že skorocelový čaj je vhodný na liečbu močových a tráviacich ťažkostí, ale aj respiračných ochorení. Tiež potvrdili jeho imunostimulačné účinky.

Skorocelové sirupy

Zdroj: Shutterstock®

Skorocel ako liek na všetko?

Zaujali vás výskumy a hlavne účinky skorocelu rovnako, ako aj nás? Tak v tom prípade by ste sa mali poobzerať po skorocely a mali by ste ho mať stále po ruke, ako aj iné liečivé bylinky. Ak ste sa práve zamysleli a začali v pamäti hľadať miesta, kde by ste si ho mohli nazbierať, tak vás trošku sklameme. Skorocel totižto rastie od mája do konca septembra, preto ho aktuálne nájdete len v špecializovaných obchodoch v sušenej forme. Poprípade, nájdete ho aj v lekárni v tekutej forme, ktorá vám pomôže pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Ak vás skolila chrípka alebo prechladnutie sprevádzané dráždivým a neustupujúcim kašľom, tak vyskúšajte Mucoplant sirup proti kašľu so skorocelom a medom. Pre sladký a ničím nerušený spánok a hlavne nie dráždivým kašľom, vyskúšajte Mucoplant skorocelový roztok – Na dobrú noc, ktorý zabezpečí priechodnosť vašich dýchacích ciest a pre podporu imunitného systému vyskúšajte Mucoplant skorocelový roztok s echinaceou a vitamínom C.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní