Pozor, vírusová faryngitída útočí: Zisti, ako ju odlíšiš od angíny!

Pozor, vírusová faryngitída útočí: Zisti, ako ju odlíšiš od angíny!
  • 20.09.2018
  • Simona Kostková

Spolu s daždivým počasím, studenými ránami a melancholickou náladou, nám príchod jesene prináša aj obdobie chrípok. Posledné roky sa nám často stáva, že symptómy, ktoré pociťujeme, nevieme ani poriadne zaradiť a preto nevieme, či sme len prechladnutí, máme chrípku alebo niečo vážnejšie. Za to môže zmutovanie vírusov a baktérií, ktoré stoja za týmito ochoreniami. A ich zvýšená odolnosť voči antibiotikám zas spôsobuje, že si ochorením prejdeme aj viackrát.

Momentálne patrí faryngitída k pomerne rozšíreným ochoreniam, i keď mnoho ľudí ani nevie, že ju má. Príznaky nemusia byť jednoznačné a my sa tak ráno zobudíme s vedomím, že to bude skôr angína, ako chrípka, keďže káva ide dolu krkom ťažšie, než po iné dni. Viete, ako odhaliť faryngitídu a o aký typ ochorenia vlastne ide? Čítajte ďalej a uľahčite si liečbu týmito tipmi!

Pozor na spôsob liečby!

Faryngitída alebo tiež zápal hltana postihuje v poslednej dobe pomerne veľa ľudí, no nie každý jej venuje pozornosť. Hlavne čo sa týka lekárov. Väčšinou ide o vírusové ochorenie, čo by nám malo hneď signalizovať, že antibiotiká nám nepomôžu. Prečo? Antibiotiká sú lieky, ktoré sú určené na liečbu bakteriálnych ochorení a ktoré dokážu účinne zabiť konkrétne baktérie, niekedy aj tie dobré. Naopak, infekcie, spôsobené vírusmi, sa zatiaľ nedajú liečiť, iba potlačiť tzv. antivirotikami. Tie sa však pri bežných ochoreniach nezvyknú podávať.

Je to teda ochorenie, ktoré rovnako ako chrípku, treba iba vyležať a vyliečiť pomocou prírodných preparátov, poprípade nejakých podporných z lekárne. Ale späť k hltanu. Je to lievikovitý orgán, za pomoci ktorého sa nám potrava dostáva z úst cez pažerák do žalúdka. Jeho sliznica je pomerne odolná, no napriek tomu si ju môžeme poškodiť fajčením, tvrdým alkoholom, korenistými jedlami alebo tiež príliš veľkými sústami a veľký vplyv má aj životné prostredie. To sú v podstate niektoré z možných príčin vzniku faryngitídy.

Zaujme ťa: Pasívne fajčenie: Pozri sa, čomu všetkému sme vystavené

streptokoková faryngitáda

Zdroj: Shutterstock®

Ako vzniká?

Hlavná príčina vzniku tohto ochorenia je obyčajný kvapôčkový prenos z chorého, ktorý je typický aj pre chrípku. A pokiaľ si radi pofajčíte alebo holdujete pálivému jedlu, tak je rozvoj ochorenia takmer stopercentný. Navyše si koledujete o vznik chronického ochorenia, keďže si sliznicu sami aktívne poškodzujete. Veľmi často sa tiež stáva, že po napadnutí tela vírusmi sa pridružia aj baktérie, ktoré by mal lekár ľahko odhaliť po vykonaní konkrétneho vyšetrenia pacienta.

Veľmi často sa zápal hltana vyskytuje práve na jeseň či zimu v kolektívoch, či už v škole alebo škôlke alebo na pracovisku. Prejavy môžu byť rôzne. Častá je bolesť hrdla, ktorá sa však môže rozšíriť aj do uší, sťažené prehĺtanie, nádcha alebo kašeľ, zvýšená teplota a celková únava. Našťastie, všetky príznaky sú oveľa miernejšie, než aké máme pri angíne a preto si nevyžadujú ani prísnu liečbu.

príčiny bolesti hrdla

Zdroj: Shutterstock®

Liečba faryngitídy

To najlepšie, čo môžete urobiť, je byť pár dní v pokoji, zbytočne sa nenamáhať a čo najviac oddychovať. Veľmi vhodné je kloktať si ústa soľou, pretože jedným z príznakov môžu byť drobné biele ložiská v hltane a soľ ich dokáže odstrániť, navyše dezinfikuje sliznicu. Okrem toho sa odporúča piť repíkový čaj, nefajčiť, nejesť stravu, ktorá by zbytočne dráždila krk a používať vhodný sprej do nosa, poprípade aj tabletky či sirup na kašeľ, ktorý sa môže postupne dostaviť. Zvoľte si teda radšej tekutú stravu, akou sú napríklad polievky, smoothie, rôzne kaše a pite veľa tekutín. Z liečiv sa odporúča JOX, ktorý je presne na toto ochorenie určený.

V prípade ak by ste sa nešetrili a nedoliečili, môže dôjsť ku vzniku chronickej faryngitídy. Na jej vzniku majú podiel všetky vyššie spomenuté neresti, ako je fajčenie alebo tvrdý alkohol. Dokonca môže ísť aj o problém s tráviacim systémom. Faryngitída totiž môže byť i prejavom gastroesofageálneho refluxu. Je to stav, kedy sa kyslý žalúdočný obsah dostáva zo žalúdka späť do pažeráka a hltana. Žalúdočné šťavy dráždia výstelku hltana a spôsobujú jej trvalé zmeny. Preto je vždy vhodné nechať sa vyšetriť lekárom, ktorý určí najlepší spôsob liečby a dokáže odhaliť aj možnú príčinu vzniku tohto ochorenia.

príznaky angíny

Zdroj: Shutterstock®

Lieky z prírody

  1. Jablčný ocot je jedným z najúčinnejších prírodných riešení pre zápal v hrdle. Pomáha v boji proti infekcii, vďaka silným antibakteriálnym vlastnostiam. Zmiešajte 2-3 lyžičky jablčného octu v šálke horúcej vody. Kloktajte ho niekoľkokrát denne po dobu niekoľkých dní, kým sa nebudete cítiť lepšie.

  2. Harmančekový čaj má dobré analgetické vlastnosti, ktoré môžu poskytnúť rýchlu úľavu pre bolesti v krku.

  3. Cesnak je vďaka svojim antibiotickým, antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam tiež populárny pre liečbu mnohých infekcií. Vitamín C a vitamín B6 tiež podporujú proces zotavenia. Pridajte jednu čajovú lyžičku nastrúhaného cesnaku a jednu štvrtinu čajovej lyžičky škorice do vriacej vody. Nechajte vodu chvíľu vrieť a potom ju sceďte. Pite 2-3 krát denne. Alebo si dajte klasiku - mastný chlieb s cesnakom.  

  4. Teplá slaná voda je najjednoduchší spôsob, ako sa vysporiadať s bolesťou, spôsobenou streptokokovou faryngitídou. Ako kloktadlo poskytuje upokojujúci účinok a pomôže zabiť baktérie, ktoré vedú k infekcii.

  5. Šalvia znižuje zápal a chráni mäkké tkanivá v hrdle. Urobte si šťavu z lístkov šalvie alebo jednoducho žuvajte listy pre úľavu od bolesti.

  6. Škorica obsahuje protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, vďaka ktorým poskytuje úľavu od mnohých infekcií. Urobte si preto čaj so škoricou a medom.

  7. Slnečnicový olej môže tiež liečiť bolesť, spôsobenú streptokokovou faryngitídou. Má vysoké hladiny vitamínu E a tiež funguje ako prirodzený zvlhčujúci prostriedok na zmiernenie symptómov. Dvakrát denne si pomaly nechajte stiecť v hrdle jednu lyžičku slnečnicového oleja, aby vám obalil celé vnútro hrdla.

Neprehliadni: Recept od čitateľky: Vyrob si zázračný šalviový sirup!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Maxianová 20.09.18 18:48

MM
karma
100.00

ja obyčajne kloktám, pijem šalviový, zrovna včera som na záhrade strihala šalviu, tiež škorica je mojou zbraňou, najbližšie skúsim jablčný ocot

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 21.09.18 11:02

karma
113.00

Naozaj nepríjemná choroba. Ja som ju dostala pár mesiacov po tom, čo som bola na výbere mandlí. Tým sme chceli dosiahnuť, aby sa mi neopakovali angíny. Žiaľ sa to prejavilo inak. A najhoršie čo človek môže urobiť počas faringitídy - piť teplý čaj (zo začiatku som nevedela, že mi to škodí viac ako prospieva, lebo som ani nevedela, čo mi je..) Takže odporúčam všetko vychladnuté. Šalviový čaj je topka :)

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 23.09.18 16:39

JD
karma
108.00

musim povedat, ze choroby ma celkom obchadzaju, ale ked uz som chora, tak poriadne a vacsinou je to prave spominana angina, kedy nemozem prehltnut nic. kloktadlo so solou poznam, avsak mne to nezabera. dufam, ze tato zima prebehne rychlo a bez chorobz, aj teraz je vonku iba 15°c a ja sa napchavam zmrzkou :)

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 02.10.18 15:46

karma
127.00

Takže sú najlepšie staré osvedčené metódy. Cesnak je môj obľúbený.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní