Psychopati v zamestnaní: Toto je 7 povolaní, v ktorých je ich najviac

Psychopati v zamestnaní: Toto je 7 povolaní, v ktorých je ich najviac

Predstava, že psychopatmi sú len násilníci a vrahovia, pričom väčšina z nich sedí vo väzení, je celkom mylná. Množstvo psychopatov je práve naopak mimoriadne spoločensky i kariérne úspešných, vedia sa efektívne etablovať, no a možno len pár ľudí z ich blízkeho okruhu vie o ich skutočnej a pravej podstate.

V článku o tom, ako odhaliť manipulátora, sme už načrtli jednu zo zásadných vlastností, ktorými psychopati disponujú. Manipulujú druhými aj preto, aby sa ľahko dostali k svojim cieľom, napríklad aj k práci (najlepšie takej, v ktorej môžu mať moc) alebo už k povýšeniu v konkrétnej práci.

Psychopati zaiste patria medzi toxických ľudí a niekedy sa je im vyhnúť pomerne ťažké. Dnes si zodpovieme otázku, v ktorých zamestnaniach je výskyt psychopatov častejší. 

Neprehliadni: Horoskop 2020: Ktoré mesiace budú najlepšie pre kariéru a financie?

kariéra psychopatov

Zdroj: Shutterstock®

Závratná kariéra psychopatov

Na prvý a často aj na druhý či x-tý pohľad môžu byť psychopati naozaj ťažko odhaliteľní. Dokonca s tým majú niekedy problém aj personalisti či neskúsenejší psychológovia. Psychopati dokážu svojím správaním pomýliť aj ich, nakoľko sú veľmi flexibilní a vedia na seba „vziať podobu baránka“ na dlhý čas. 

Dokonca môžeme povedať, že vďaka súčasnej situácii, práci z domu a mnohokrát aj vďaka online pohovorom je pomerne ťažké odhaliť psychopatov. Dokážu si jednoducho okamžite nasadiť masku, ktorá je pre nich v danom momente najvýhodnejšia a hrajú s ňou naozaj uveriteľné divadlo.

Najmä v spoločnosti a práci úspešní psychopati sú majstrami v pretvarovaní sa. Psychopat teda dokáže byť šarmantný, zábavný, charizmatický, vie dobre predstierať záujem o iných a v neposlednom rade môže byť aj naozaj úspešným v práci, ktorú vykonáva.

A prečo môže byť kariéra psychopatov závratná a napredovať raketovým tempom? Dalo by sa povedať, že im praje i súčasná doba, keď sa práve najmä od riadiacich pracovníkov vyžaduje taký psychologický profil, ktorým disponujú práve oni. 

Sú mimoriadne cieľavedomí, sebavedomí, neboja sa riskovať, konajú rýchlo, nemajú trému (ani súcit)... K tomu možno dodať, že do kariet im nahráva aj schopnosť, že vedia presne, čo chcú druhí ľudia počuť a rovnako vedia prirodzene a pohotovo reagovať.

Poďte teda nazrieť do galérie nižšie. Nájdete v nej 7 pracovných pozícií, v rámci ktorých je výskyt psychopatov zvýšený. Pozor však, neznamená to, že sa v týchto zamestnaniach uplatňujú len ľudia s poruchou osobnosti, to rozhodne nie. Ako aj pri iných témach, ani tu nemožno všetkých hádzať do jedného vreca. Veď napokon ako sa hovorí – výnimka potvrdzuje pravidlo!

- Galéria
1 z 7

Generálny riaditeľ a vrcholový manažér

Vysoká koncentrácia moci a peňazí, aj to sú dôvody, prečo to na vysokých manažérskych pozíciách psychopatmi priam prekypuje. Odborníci z oblasti psychológie ich nazývajú aj korporátnymi psychopatmi. Táto oblasť je ako šitá na presadenie sa ich povahových rysov, vďaka ktorým sa dostávajú na výslnie, ale zároveň so sebou dokážu sťahovať dole a potápať celé firmy. Podľa psychologickej štúdie sa na tých najvyšších manažérskych pozíciách v rámci korporácií vyskytuje až trojnásobne viac psychopatov ako v bežnej populácii.

 

Zdroj: Shutterstock®

Aktualizovaný článok: 5.2.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 25.05.20 22:37

karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní