Na grilovaní, ako koniec koncov na každej príprave jedla, je najotravnejšie čistenie riadu a náradia a v tom nám dáte isto za pravdu. Aby ste si však grilovanie užili naozaj naplno, bez rozmýšľania nad prácnym a zdĺhavým čistením grilu, ktoré vás čaká, ponúkame vám osvedčené triky, ako najlepšie vyčistiť gril - ľahko, jednoducho a rýchlo. Tak čo, vyskúšate?
Zásada číslo 1: Čistenie grilu zbytočne neodkladajte!
Ako ste si už zrejme samy overili, gril je potrebné vyčistiť ihneď po jeho použití. A hoci s bruchom, plným grilovaných dobrôt, vás to najviac ťahá na ležadlo s drinkom v ruke a nie k čisteniu pripečeného grilu, odteraz to pôjde ľahšie a rýchlejšie. Zrejme nemusíme pripomínať, akú pohromu dokáže spôsobiť „zostatkový“ tuk na rošte – je to totiž ideálna voda na karcinogénny mlyn. A to, samozrejme, nikto z nás nechce.
Začnite teda mriežkou. Použite drôtenú kefku (príliš nedrhnite!) a dôkladne vyčistite obe strany mriežky.
Pozri aj: Grilovacie triky: Vďaka týmto v lete nepriberieš ani kilo!
Zásada číslo 2: Používajte špeciálny čistiaci prostriedok!
Ďalším krokom je nanesenie špeciálneho čistiaceho prostriedku, ktorý necháte pôsobiť približne desať minút. Malo by ísť o šetrný prostriedok, ktorý vám grilovací rošt nezničí svojimi agresívnymi zložkami. Na rad prichádza mokrá hubka a teplá voda, ktorou rošt dočistíte. Vyutierajte dosucha. Zbavte sa aj popola, ktorý najskôr necháte vychladnúť a následne vyhoďte.
Handričkou a teplou vodou vytrite aj tú časť grilu, kde sa nachádzal popol. Ako vidíte, čistenie grilu nie je žiadna veda, ak si osvojíte ten správny postup, nebudete čakať na poslednú chvíľu a dopomôžete si kvalitným čistiacim prostriedkom, teda nie tým univerzálnym. Tak. A teraz si pokojne zložte rukavice, chyťte do ruky zaslúžený drink a užívajte naplno grilovaciu pohodu! :-)
Bude ťa zaujímať
Na záver ešte niekoľko dobrých rád ohľadom čistoty grilu:
- Ak pred samotným grilovaním potriete mriežku jedlým olejom, nebudú sa na nej toľko usádzať nechcené zvyšky a tuk.
- Nečistite gril nožom alebo špachtľou, zbytočne si ho zničíte. Namiesto toho si zaobstarajte kvalitný čistiaci prostriedok, ktorý rozpustí mastnotu, zvyšky jedla a pripečený tuk, čo vám umožní už použiť len jemnú hubku a vodu. Avšak pozor! Ak hovoríme o hubke, tak o molitanovej časti špongie, nie o drsnom spodku, ktorý takisto dokáže gril nepekne poškriabať.
Vyskúšaj: Recept na sušené paradajky v náleve: Na nerozoznanie od drahých z obchodu!
- Pokiaľ nemáte možnosť vyčistiť gril ihneď po jeho použití, zabaľte ho aspoň do mokrého papiera. To však neznamená, že ho v takomto stave môžete ponechať do ďalšej sezóny. :-)
- Používajte alobal alebo špeciálne grilovacie misky či taniere a ušetríte si tak prácu so zdĺhavým čistením grilu! No dobre, aspoň čiastočne. Grilovacie taniere sú, narozdiel od misiek, jednorazové, nepoužívajte ich preto opakovane.
- Saponát, ktorým čistíte gril, by nemal obsahovať citrusové prísady – tie sa totiž vôbec, ale vôbec nekamarátia s kovovými časťami.
Zaujme ťa: Cesnakový zápach: 8 zaručených tipov, vďaka ktorým ho odstrániš!