TOP recept z väčších nakladačiek – skús zavárané rusle z uhoriek

TOP recept z väčších nakladačiek – skús zavárané rusle z uhoriek

Aj vy máte v špajze vždy zásobu klasických zaváraných uhoriek? Zavárané uhorky patria k najtypickejším zaváraninám, ktoré sa v našich končinách pripravovali už odpradávna. Samozrejme, zabúdať nemôžeme ani na zavárané cibuľky, baranie rohy, cviklu, čalamádu či rôzne kompóty a džemy. To všetko a mnoho ďalšieho si z úrody pripravovali naši predkovia a uchovávali na zimné obdobie. 

Áno, dnes je už možnosť zohnať všemožné zaváraniny v obchode a nemusíme pri ich príprave stráviť hodiny v kuchyni. Avšak, isto budú mnohí súhlasiť, že domáce je skrátka domáce. Vráťme sa ale späť k nakladaným, resp. zaváraným uhorkám. Obľubujete ich? V tom prípade tu máme pre vás dnes skvelý tip.

Narástli vám uhorky nakladačky do väčších rozmerov a neviete, čo s nimi? Prerastené nakladačky sa obvykle už nehodia na zaváranie. Možno z nich pripraviť napríklad kvasené uhorky (kvašáky) alebo aj zavárané ruslíky, resp. rusle. Už ste o nich počuli alebo ich skúsili?

Ide o uhorky zavarené nevšedným spôsobom, pričom na prípravu ruslíkov sú skvelé práve stredne veľké uhorky, ktoré sa na klasické zaváranie už nie sú ideálne. Ako pripraviť ruslíky z uhoriek? Nie je to nič náročné. Ak máte v záhrade prerastené uhorky, prípadne ste ich dostali od známych alebo našli za dobrý peniaz na trhu, pripravte si z nich chutné ruslíky podľa tohto receptu. 

Suroviny na zavárané rusle:

  • 4 – 6 kg väčších uhoriek na nakladanie (pokojne do 20 cm veľké)
  • 8 až 10 väčších cibúľ
  • cca 2 l vody
  • 250 g cukru
  • 400 až 500 ml octu
  • 1 nakladač deko (koreniaci prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny)
rusle

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Ako pripraviť zavárané rusle?

Umyté a úplne ošúpané uhorky pozdĺžne prekrojíme a následne malou lyžičkou vyberieme stred, teda jadierka (podobne ako pri čistení tekvice). Takto si pripravíme všetky uhorky. Následne uhorky nakrájame na tenšie slížiky, resp. pásiky. Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovicu a rovnako nakrájame na pásiky. 

príprava ruslí

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Uhorky a cibuľu zmiešame a trošku nasolíme. Rukami dobre premiešame a necháme odpočívať, aby nám zelenina zmäkla. Medzitým si pripravíme nálev z vody, nakladača, cukru a octu. Zmes privedieme k varu a povaríme asi 3 až 5 minút. Zmes zmäknutých uhoriek a cibule naložíme do čistých zaváraninových pohárov (7 dl). 

Pozri aj: Zavárané paradajky s nálevom i bez, s bazalkou, cesnakom i cibuľou

veľké uhorky nakladačky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Pripraveným nálevom zalejeme uhorky a poháre dobre uzavrieme. Potom musíme ešte sterilizovať. Pripravíme si pekáč s vodou, do ktorého s odstupmi poukladáme poháre. Takto dáme do rozohriatej rúry na 80 °C a sterilizujeme asi 15 minút. Môžete sterilizovať aj iným spôsobom, ako obvykle zavárate (napr. v hrnci) 

Po sterilizácii hotové zavárané ruslíky z uhoriek necháme vychladnúť v rúre alebo zabalené v deke hore dnom. Po vychladnutí môžeme odložiť do komory alebo špajze. Odstáte rusle si vychutnajte počas zimy, hodia sa podobne ako zavárané uhorky napríklad k zapekaným zemiakom, zeleninovému rizotu, pečenému mäsu alebo soté, pečeným hurkám a podobne.

zavárané ruslíky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

TIP: Zavárané rusle skvelo chutia aj v pikantnejšej verzii. Ak máte radi štipľavú chuť, neváhajte na dno pohárov pridať aj pár plátkov feferónok. A ak vám chutí napríklad zaváraná mrkva, tak na dno pohára pridajte pár tenších plátkov väčšej mrkvy. Podľa chuti tiež môžete pridať kôpor. 

Dobrú chuť!

ruslíky z uhoriek

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

- Anketa

POZNÁTE ZAVÁRANÉ RUSLE Z UHORIEK?

Odpovedalo 15 ľudí  

Áno poznám a aj ich pripravujem.
7%
Párkrát som ich jedol/jedla.
13%
Poznám, ale nikdy som to neskúšal/a.
7%
Nie, počujem o tom prvýkrát.
73%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Dominika Molnárová 10.09.23 20:40

DM
karma
-1.00

Najchutnejšie!

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.09.23 07:38

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, vďaka za tip!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní