Klasická domáca čalamáda zo zeleniny – lepší recept na ňu nenájdeš!

Klasická domáca čalamáda zo zeleniny – lepší recept na ňu nenájdeš!

Zaváranie, nakladanie zeleniny, príprava lekvárov i kompótov má na Slovensku veľmi dlhú tradíciu, ktorá v určitej miere pretrváva dodnes. I dnešné neraz zaneprázdnené gazdinky si nájdu čas čo-to zavariť. Zaváranie pritom predstavuje jeden zo spôsobov tepelnej konzervácie potravín. V minulosti si touto metódou mohli ľudia hlavne uchovávať úrodu zo záhrady, a teda rôzne druhy zeleniny a ovocia, aj na zimu.

Hoci dnes máme aj počas zimy v obchodoch dostatočnú ponuku ovocia a zeleniny, zaváranie stále nevymrelo a asi tak skoro k tomu ani nedôjde. Veď kto by odolal najchutnejším domácim nakladaným uhorkám? Iní si zase s radosťou pochutnajú na zaváraných cibuľkách, cvikle alebo aj karfiole. Zabudnúť nemožno na lahodné zavárané broskyne, slivky, hrušky či čerešne. Rôzne typy zeleninových aj ovocných zaváranín sú najmä skvelou prílohou k mnohým pokrmom.

Čo taká klasická čalamáda z kapusty, mrkvy, uhorky a ďalšej zeleniny? Tá je predsa skvelá k rizotu, granatierskemu pochodu, pečenému mäsu a hoci aj k pečeným hurkám. Ak aj vy obľubujete poctivú domácu čalamádu v sladkokyslom náleve, pripraviť si ju tohto roku môžete i podľa receptu, ktorý nájdete nižšie. Verte, že z komory zmizne skôr než prejde zima!

Skús aj: Kvasená zelenina je chutná a pomôže i zdraviu. Ako ju pripraviť doma?

čalamáda z kapusty

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 hlávka bielej kapusty
  • 3 cibule 
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 4 mrkvy
  • 2 uhorky
  • 1 – 2 feferóny (voliteľné)
  • 1 Deko (koreniaci prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny)
  • 1,75 l vody
  • 0,5 l octu
  • 120 g kryštálového cukru

Postup prípravy:

  • Na začiatku si všetku zeleninu očistíme a nakrájame podľa preferencií. Kapustu je ideálne nastrúhať, papriky môžeme nasekať na tenké rezance a cibuľu na tenšie mesiačiky, mrkvu môžeme nahrubo nastrúhať alebo aj nakrájať na kolieska, rovnako uhorku nakrájame na kolieska (alebo nastrúhame). Podľa chuti tiež nadrobno nasekáme feferóny. 
  • Všetku zeleninu zmiešame v dostatočne veľkej nádobe a necháme postáť. 
  • Deko uvaríme podľa návodu na obale. Spravidla na jeden balíček pripadá 0,5 l octu, 1,75 l vody a 120 g cukru. Zmiešame, privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Necháme trochu ochladnúť.
  • Pripravenou zmesou zeleniny plníme čisté zaváraninové poháre, obsah pohárov následne zalejeme nálevom.
  • Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 80 °C. Poháre necháme prikryté v teple pomaly vychladnúť a na druhý deň ich môžeme uskladniť v špajze či komore, kde si počkajú na degustáciu. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 22.10.21 11:14

KK
karma
111.00

klasická čalamáda je najlepšia

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 25.10.21 08:08

karma
107.00

Súhlasíme! :) :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.10.21 18:28

MM
karma
100.00

mňam

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 23.10.21 12:43

ZS
karma
100.00

Ja dávam všetko od oka.

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 25.10.21 08:07

karma
107.00

Áno, takto to dozaista robia všetky skúsené gazdinky :) Začiatočníčky a tie menej skúsené však určite ocenia i presnejší postup prípravy :)

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 25.10.21 11:00

karma
100.00

Vyhrala som hrniec na picles, budem si robiť v nom.kvasene šaláty. Výborný článok, dakujem

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 06.11.21 18:49

karma
106.00

Klasická dobrá čalamáda.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní