Zaváranie, nakladanie zeleniny, príprava lekvárov i kompótov má na Slovensku veľmi dlhú tradíciu, ktorá v určitej miere pretrváva dodnes. I dnešné neraz zaneprázdnené gazdinky si nájdu čas čo-to zavariť. Zaváranie pritom predstavuje jeden zo spôsobov tepelnej konzervácie potravín. V minulosti si touto metódou mohli ľudia hlavne uchovávať úrodu zo záhrady, a teda rôzne druhy zeleniny a ovocia, aj na zimu.
Hoci dnes máme aj počas zimy v obchodoch dostatočnú ponuku ovocia a zeleniny, zaváranie stále nevymrelo a asi tak skoro k tomu ani nedôjde. Veď kto by odolal najchutnejším domácim nakladaným uhorkám? Iní si zase s radosťou pochutnajú na zaváraných cibuľkách, cvikle alebo aj karfiole. Zabudnúť nemožno na lahodné zavárané broskyne, slivky, hrušky či čerešne. Rôzne typy zeleninových aj ovocných zaváranín sú najmä skvelou prílohou k mnohým pokrmom.
Čo taká klasická čalamáda z kapusty, mrkvy, uhorky a ďalšej zeleniny? Tá je predsa skvelá k rizotu, granatierskemu pochodu, pečenému mäsu a hoci aj k pečeným hurkám. Ak aj vy obľubujete poctivú domácu čalamádu v sladkokyslom náleve, pripraviť si ju tohto roku môžete i podľa receptu, ktorý nájdete nižšie. Verte, že z komory zmizne skôr než prejde zima!
Skús aj: Kvasená zelenina je chutná a pomôže i zdraviu. Ako ju pripraviť doma?
Budeme potrebovať:
- 1 hlávka bielej kapusty
- 3 cibule
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 4 mrkvy
- 2 uhorky
- 1 – 2 feferóny (voliteľné)
- 1 Deko (koreniaci prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny)
- 1,75 l vody
- 0,5 l octu
- 120 g kryštálového cukru
Postup prípravy:
- Na začiatku si všetku zeleninu očistíme a nakrájame podľa preferencií. Kapustu je ideálne nastrúhať, papriky môžeme nasekať na tenké rezance a cibuľu na tenšie mesiačiky, mrkvu môžeme nahrubo nastrúhať alebo aj nakrájať na kolieska, rovnako uhorku nakrájame na kolieska (alebo nastrúhame). Podľa chuti tiež nadrobno nasekáme feferóny.
- Všetku zeleninu zmiešame v dostatočne veľkej nádobe a necháme postáť.
- Deko uvaríme podľa návodu na obale. Spravidla na jeden balíček pripadá 0,5 l octu, 1,75 l vody a 120 g cukru. Zmiešame, privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Necháme trochu ochladnúť.
- Pripravenou zmesou zeleniny plníme čisté zaváraninové poháre, obsah pohárov následne zalejeme nálevom.
- Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 80 °C. Poháre necháme prikryté v teple pomaly vychladnúť a na druhý deň ich môžeme uskladniť v špajze či komore, kde si počkajú na degustáciu. Dobrú chuť!