Záhradky sa nám pomaly začínajú plniť ovocím aj zeleninou, ktorú sme si počas zimy nemohli dopriať, preto by bolo dobré, aby sme tieto sezónne plody využili naplno. Aj z nich totiž získavame potrebné vitamíny a minerály.
Jednou z takýchto druhov zeleniny je aj cuketa. Lahodná a veľmi ľahká. Je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko.
My pre vás máme tri zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.
Odporúčame prečítať: Recept: Grilovaná špargľa obalená slaninkou
Cuketové lasagne
Budeme potrebovať:
- ½ kg mletého hovädzieho mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 menšiu cibuľu
- 1 PL olivového oleja
- soľ a korenie
- 1 balenie rajčinovej passaty
- pár lístkov bazalky
- 3 cukety
- 400g ricotty
- 450g strúhanej mozzarelly
- ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
- 1 väčšie vajíčko
Postup:
1. Mleté hovädzie mäso osolíme a trochu ho opečieme vo väčšej panvici. Keď zhnedne, dáme ho do sitka, aby odkvapkal prebytočný tuk. Panvicu vrátime na sporák a na oleji opečieme nasekanú cibuľu a cesnak. Po pár minútach k tomu pridáme aj odkvapkané mäso.
2. K mäsu pridáme rajčiny, bylinky a zmes osolíme i okoreníme. Dusíme 30 až 40 minút, vodu nedolievame, aby bola omáčka hustá a krémová. Kým sa mäso dusí, pokrájame cuketu na tenké plátky, ktoré osolíme a necháme odpočinúť. Potom odsajeme vodu papierovým obrúskom.
3. Plátky cukety krátko grilujeme na panvici alebo v rúre, mali by byť ľahko opečené. V miske medzitým zmiešame riccotu a parmezán, pridáme vajíčko a premiešame. Keď máme hotovú omáčku z rajčín, necháme ju trošku vychladnúť, pripravíme si ešte mozzarellu a môžeme začať vrstviť.
4. Na spodok zapekacej misy dáme rajčinovú omáčku, na ňu plátky cukety a navrch zmes syrov. Posypeme mozzarellou. Nasleduje ďalšia vrstva omáčky, potom cukety a opäť syrov. Pokračujeme, až kým neminieme všetky ingrediencie. Lasagne pečieme v rúre vyhriatej na 180° C v uzavretej zapekacej mise asi 45 minút. Potom misu odkryjeme a dopekáme ešte asi 15 minút.
Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky
Cuketa plnená mäsom
Budeme potrebovať:
- 1 cuketu
- 0,5 kg bravčového plecka
- soľ, korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- nastrúhaný eidam (45 %)
Postup:
1. Cuketu umyjeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Ak je mladá, nemusíme ju šúpať. Vnútro cukety vydlabeme a obe polovice dáme do hlbšieho vymasteného pekáča.
2. Pripravíme si mäsovú náplň. Môžeme použiť bravčové, ale aj hovädzie mäso, prípadne ich môžeme skombinovať. Mäso pomelieme, osolíme a okoreníme. Cesnak prelisujeme a pridáme k mäsu. Touto plnkou naplníme obe časti cukety.
3. Rúru vyhrejeme na 180 °C a cuketu pečieme asi 40 minút. Tesne pred dopečením postrúhame syr eidam, môžeme tiež použiť napríklad strúhanú mozzarelu, a posypeme už upečené mäso. Dopečieme ešte asi 5 minút, aby sa syr roztiekol. Podávame pokrájané na mesiačiky s varenými zemiakmi.
Odporúčame prečítať: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia
Zdravé cuketové hranolčeky
Budeme potrebovať:
- 4 mladé cukety
- ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
- ½ ČL oregana
- ½ ČL sušeného tymianu
- ½ ČL sušenej bazalky
- ½ ČL granulovaného cesnaku
- Soľ, korenie
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
1. V menšej miske zmiešame parmezán, všetky sušené bylinky, teda oregano, tymian a bazalku spolu s cesnakom a pridáme aj trochu soli a mletého korenia.
2. Cuketu pokrájame do tvaru hranolčekov, nemusíme ju šúpať, pokiaľ nemá príliš tvrdú šupku. Každý kúsok pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v parmezánovej zmesi.
3. Jednotlivé hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Ak máme aj funkciu gril, zapneme ju a hranolčeky grilujeme ešte asi 3 minúty, aby boli chrumkavé. Po upečení posypeme petržlenovou vňaťou a podáme s ľubovoľným dressingom.
Bude vás zaujímať: Viac už nesladím! Prečo a ako sa zbaviť závislosti od curku?