Registrácia Prihlásenie

Recept: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy

  • 16.07.2017
  • Jarkapecie.sk

Tento obrátený ovocný koláč zaujme preto, lebo je bez lepku a mlieka a hlavnou surovinou okrem ovocia je kokosová múka a tapioka.

Tapioka je škrob vyrobený z koreňa manioku  a pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, ale už sa pestuje v mnohých krajinách. Je to škrob bez príchute, je to čistý sacharid a má svoju kalorickú hodnotu (100 g je asi 320 kcal). Neobsahuje žiadne bielkoviny a ani tuk. Má silnú želírovaciu (gelovaciu) schopnosť, a preto sa používa pri zahusťovaní sladkých a aj slaných pokrmov. Jej výhodou je použitie pri bezlepkovom varení a pečení, nakoľko je to prirodzene bezlepková surovina.

Odporúčame tiež: Recept: Višňovo - mandľové tartaletky bez lepku

Marhuľovo-višňový obrátený koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať (forma v priemere 24-26 cm)

  • asi 6 marhúľ
  • hrsť odkôstkovaných višní (čerešní)
  • 1 polievkovú lyžicu kokosového tuku
  • 1 polievkovú lyžicu medu
  • 2 polievkové lyžice tapiokovej múky


Kokosový tuk, med a tapiokovú múku zmiešajte na kašičku. Dno formy na pečenie (len dno) vyložte papierom na pečenie a boky potrite kokosovým tukom. Použite formu, ktorá sa neotvára, aby prípadná tekutina pri pečení nevytekala. Na papier rozotrite pripravenú kašu. Očistite ovocie, marhule rozkrojte na polovice a reznou plochou na pripravený základ. Voľné miesto medzi marhuľami vyplňte višňami.

Odporúčame tiežRecept: Višne pod limetkovo-snehovou perinou

Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktozy

Zdroj: Shutterstock®

Príprava cesta:

  • 4 vajcia
  • 3 polievkové lyžice kokosového tuku
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • mandľová príchuť (alebo citrónová kôra)
  • 6 polievkových lyžíc kokosovej múky (nie strúhaného kokosu)
  • 6 polievkových lyžíc tapiokovej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 1/4 čajovej lyžičky soli


Zmiešajte suché suroviny a vmiešajte do nich tekutú zmes. Pripravené cesto vylejte na ovocie, zarovnajte a pečte pri 170° C asi 25 – 30 minút. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť. Potom koláč opatrne vyklopte z formy tak, že navrch priložíte rovný podnos a pomaly ho preklopíte. Koláč nechajte celkom vychladiť.

Odporúčame tiež: Recept: Čerešňové crumble


Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Lucia Valková 16.07.17 05:54

LV
karma
113.00

Vyzerá skvele,tapiokovú múku nepoužívam,ale určite sa dá nahradiť.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Úradníková 16.07.17 12:37

karma
73.00

dakujem za recept,vzskusam :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 16.07.17 14:43

SK
karma
85.00

mnam urobili ste si riadne chutky.... podobny receptik mam doma... rozdiel je len v pouziti specialnych a zdravych muk

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 17.07.17 08:13

MF
karma
106.00

marhuľové a celkovo ovocné koláčiky sú v lete najlepšie...

  • 0
Odpovedať

monika potheova 17.07.17 15:38

MP
karma
-1.00

super recept

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tanečný víkend s Mirkou Kosorínovou na Donovaloch: Nechaj sa zviesť!
Voľný čas

Tanečný víkend s Mirkou Kosorínovou na Donovaloch: Nechaj sa zviesť!

  • 69
  • 2
  • 27.08.2019
Naša generácia žije v dobe zvanej „wellness revolúcia“. Aká to vlastne je?
Zdravie

Naša generácia žije v dobe zvanej „wellness revolúcia“. Aká to vlastne je?

  • 53
  • 1
  • 12.06.2019
Vieš, kde sa v lete okúpať so psom? Na týchto miestach to je dovolené
Voľný čas

Vieš, kde sa v lete okúpať so psom? Na týchto miestach to je dovolené

  • 37
  • 3
  • 08.06.2019
TOPlist