Recept na Slivkový točený koláč

Recept na Slivkový točený koláč
  • 28.09.2016
  • Jarkapecie .sk

Mak a slivky sú skvelou kombináciou a prísadou do koláčov. Myslím, že je to kombinácia, ktorá chutí naozaj každému. Na prípravu koláča som tentokrát použila špaldovú múku, domáci mak a samozrejme aj domáce slivky.

Koláč je z kysnutého cesta, ale jeho príprava je tak jednoduchá, že sa netreba obávať, pretože všetko spracujete v jednej miske. Odporúčam si dopredu pripraviť plnku, aby vychladla a aj slivky si nakrájajte. Tak poďme pripravovať, aby ste mali aj vy doma tú krásnu vôňu tohto chutného koláča.

Odporúčame tiež: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami

Recept na Slivkový točený koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na plnku si pripravte:

  • 120 g mletého maku
  • 80 ml horúceho mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu (alebo brandy)
  • 2 polievkové lyžice domáceho slivkového lekváru


Do horúceho mlieka nasypte mletý mak a cukor, dobre premiešajte, pridajte lekvár a rum - zmes nechajte vychladiť. Pripravte si slivky, mandle (resp. podľa chuti nasekané orechy).

Odporúčame tiež: Recept na Hruškový koláč od babičky

Recept na Slivkový točený koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto potrebujete:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia (alebo 20g čerstvého)
  • 50 g trstinového cukru
  • 150 ml teplého mlieka
  • 100 g roztopeného  masla (nie horúce)
  • 1 celé vajce + 1 žĺtok


Do misy preosejte múku, pridajte soľ, trstinový cukor, sušené droždie a všetko dobre premiešajte. Pridajte vo vlažnom mlieku rozšľahané vajce a žĺtok a roztopené vychladené maslo. Spracujte cesto varechou a potom ho rukou trochu vypracujte, zakryte misu a nechajte 1 hodinu kysnúť.

Po vykysnutí rozvaľkajte cesto na pracovnej doske na obdĺžnik 30 x 40 cm a rozdeľte ho pozdĺžne na tri pásy. Na každý pás naneste makovú plnku a jednotlivé pásy stočte, aby vám plnka ostala v strede rolky. Okrúhlu formu vymastíte maslom a stočte do nej pripravené makové rolky do tvaru špirály. Medzi rolkami nechajte priestor, do ktorého dajte husto vedľa seba pripravené slivky (podľa obrázku). Posypte mandľami alebo orechmi (len slivky). Pečte v rúre na 170°C približne 50-60 minút. Pred ukončením pečenia natrite cesto maslom.
 

Odporúčame tiež: Ovocný sen s jogurtovým krémom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Iveta Moravčíková 28.09.16 20:21

IM
karma
100.00

slivky mame a zasa nový recept dakujem

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.09.16 19:19

SK
karma
114.00

vyzerá chutne

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 02.10.16 07:39

MR
karma
109.00

podobný robievam ale z kyslej smotany, slivkové koláče máme radi

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 13:11

MZ
karma
-1.00

Mňam :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:34

JS
karma
-1.00

toto by som si dal

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:34

JS
karma
-1.00

Skvele vyzerá a chutí

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:35

JS
karma
-1.00

Obľubujeme

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní