Dnes máme doma nádhernú broskyňu, ktorá nás obdaruje každý rok voňavými a šťavnatými plodmi. V minulosti sme robili kompót, ale už ho nemá kto konzumovať, tak si radšej doprajeme denne čerstvé plody a z tých, ktoré už “otvorili” osy a včielky uvaríme chutný džem.
Pri varení džemu pridávame len minimum trstinového cukru, celú škoricu, struk vanilky a aj hviezdičku badiánu. Chutí aj s mandľami, či zázvorom. Ak máte veľkú úrodu, uvarte si broskyňové pyré a vaše raňajkové vločky, alebo lievance budú mať zase inú chuť.
Na pečenie sú vhodné tvrdšie broskyne a sú vhodné do rôznych tvarohových koláčov, kysnutých s rôznymi posýpkami, vhodné sú do ovocných plniek rolád, alebo do bublaniny, bábovky, alebo trených koláčov.
Tento recept je jednoduchý, z pôvodného som si upravila len cukor a vybrala som si špaldovú múku. Ak chcete mať koláč tenší, upečte si ho na plechu, alebo robte z 2/3 dávky.
Odporúčame prečítať: Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi
Budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- kôra z 1/2 bio citrónu
- 100 ml kvalitného neutrálneho oleja
- 230 g polohrubej špaldovej múky
- 1/2 čl kypriaceho prášku bez fosfátov
- 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
- broskyne (6-8 kusov, alebo veľká plechovka)
Odporúčame prečítať: Slaný koláč plný “tanečníc”
Príprava:
- V mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom do peny, pridajte olej, citrónovú kôru a vmiešajte múku spolu s kypriacim práškom. Dobre premiešajte a pridajte aj mlieko.
- Polovicu olúpaných broskýň nakrájajte na drobno a vmiešajte do cesta. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a naplňte ju cestom, povrch urovnajte. Druhú polovicu broskýň nakrájajte na hrubšie plátky a uložte ich na povrch cesta.
- Pečte pri teplote 180°C cca. 50 – 60 minút. Koláč krájajte po vychladnutí.
- Povrch koláču môžete natrieť s broskyňovým pyré. Pripravíte ho tak, že mäkké plody broskýň nakrájate na drobno, pridáte lyžicu trstinového cukru, trochu citrónovej šťavy a rozvaríte.
- Na záver rozmixujte ponorným mixérom.
Odporúčame tiež: Recept na Jahodový koláč s kokosovým pudingom