Recept: Šťavnaté talianske hubové rizoto

Šťavnaté talianske hubové rizoto

Dlho som si myslela, že pripraviť výborné talianske rizoto je veda. Na vlastnej koži som sa ale presvedčila, že je to celkom jednoduché.

 

Ale len vtedy, keď si zoženiete čerstvé dubáky, taliansku ryžu Arborio a pri varení sa od svojho rizotového hrnca ani nehnete smiley.

 

Príprava: 35 minút

 

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 500 g čerstvých lesných húb
  • 1 kg ryže typu Arborio
  • 200 g šalotky
  • 40 g cesnaku
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 6 dl zeleninového vývaru
  • 5 dl bieleho vína
  • 5 g soli
  • 1 g mletého bieleho korenia
  • 250g masla
  • 100 g nastrúhaného parmezánu

 

Odporúčame: Recept: Poctivá dubáková krémová polievka

Postup:

Huby očistíme a nakrájame nahrubo. Šalotku nakrájame nadrobno a spolu s jednou vetvičkou čerstvého tymiánu speníme na 2 PL olivovom oleji. Keď bude šalotka orestovaná vyberieme tymián a pridáme ryžu, trochu orestujeme. Potom prilejeme biele víno, miešame, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme len toľko vývaru, aby tekutina len mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a biele korenie. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro začnú dochádzať tekutiny, preto sa počas varenia musí dolievať vývarom. A počas varenia kontrolujeme, či je ryža al dente, teda polotvrdá, podobne, ako keď varíme pravé talianske cestoviny. Kým čakáme, nakrájané huby orestujeme na 2 PL olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a vetvičku čerstvého tymiánu, ktorý huby krásne prevonia, potom ho z hrnca vyberieme. Medzitým ryžu miešame a prilievame vývar, až kým nemá rizoto tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ešte asi päť minút pod pokrievkou dôjsť. Potom skontrolujeme konzistenciu. Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridám e ešte trochu vývaru, parmezán, maslo, odstavíme a môžeme podávať.

 

Moje tipy: Na prípravu talianskeho rizota potrebujeme stredomorskú ryžu typu Arborio, ktorá obsahuje omnoho väčšie množstvo škrobu ako klasická ryža. Používame len cibuľu šalotku, pretože príjemne zosladne a zmäkne, v rizote chutí veľmi lahodne.

 

Príprava receptu, text, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Recept: Chutný teplý cestovinový šalát za 20 minút!
Vegetariáni pozor! Naše vianočné menu vám zachutí
Overené domáce recepty na salsu a guacamole
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Recept na zdravý domáci coleslaw: Príloha, ktorá ťa dostane
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Už žiadna rozvarená kaša: Nauč sa, ako servírovať zemiaky originálne!
Vegetariáni pozor! Naše vianočné menu vám zachutí
Krásna Slovenka očarila Austrálčanov kuchárskym umením
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
Pravé americké palacinky: Raňajky, za ktoré vás bude partner milovať
Pravé americké palacinky: Raňajky, za ktoré vás bude partner milovať
Ako urobiť dokonalé stratené vajce? Trik, ako ho nikdy nepokazíš!
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Zdravé palacinky z 3 ingrediencií: Iné už pripravovať nebudeš!
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Skvelá studená ovsená kaša: Priprav si ju ešte večer!
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Krásna Slovenka očarila Austrálčanov kuchárskym umením
Overené domáce recepty na salsu a guacamole
Recept na zdravý domáci coleslaw: Príloha, ktorá ťa dostane
Už žiadna rozvarená kaša: Nauč sa, ako servírovať zemiaky originálne!
Jednoducho, rýchlo a chutne: 5 fantastických dresingov na šaláty
 

4 komentáre

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



01.08.17 10:08 | Mária Chromíková | karma: 97
Rada by som som ho ochutnala.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


01.08.17 11:52 | Soňa Kelemenová | karma: 92
ja by som si ho už aj teraz dala....

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.08.17 20:36 | Milka Damašková | karma: 85
Huby mám veľmi rada, ale v rizote som ich ešte nemala :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


24.08.17 10:19 | Mária Frnová | karma: 79
rizoto patrí k mojim najobľúbenejším jedlám, obzvlášť s hubami, parmezánom a rukolou...mňam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

23.01.2018 KRÁSA
Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Červená repa, alebo ľudovo, cvikla, nás pomyselne prenáša do čias detstva, kedy nás možno svojou sýtou červenou farbou desila na tanieroch, napríklad v školských jedálňach...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s