Aj vďaka počasiu, ktoré nie je skúpe na dážď, sú tieto dni ideálne na hubárčenie. Vytiahnete preto z komory svoje gumáky, či inú pevnú obuv, na hlavu nasaďte čiapku, alebo klobúk, do ruky vezmite prútený košík a hor sa do lesa. Pri hľadaní húb sa príjemne zrelaxujete, precvičíte svalstvo svojho tela aj okysličíte pľúca. na dôvažok si domov prinesiete chutné a zdravé suroviny, z ktorých budete mať radosť ešte aj v zime. Len ich spracovať. Ak patríte k tým typom hubárov, ktorí si z lesa prinesú len pár kúskov na čerstvú omáčku, či praženicu, skúste to tentokrát inak. Nazbierajte si húb plný košík a doma ich spracujte na viacero spôsobov.
Odporúčame prečítať: Cviky na sexi vypracované lýtka
VOĽNÉ SUŠENIE
Aká by bola vianočná kapustnica (alebo máčanka) bez sušených húb, všakže? Nič sa nevyrovná vlastnoručne nazbieraným hubám, a preto neľutujte po príchode domov z lesa trochu práce navyše. Isteže, huby je potrebné očistiť, nakrájať a na sušenie vhodne nachystať. Avšak za trochu námahy to stojí.
Očistené huby je dobré nakrájať na maximálne 5 mm plátky, tie umiestnite na niečo, kde budú môcť voľne dýchať. Ideálne je prestrieť si napríklad na sušiaku na bielizeň, či nejakých drevených trámoch gázu, alebo záclonovinu a plátky húb rozložiť vedľa seba tam. Keď sa inak nedá, huby môžete sušiť aj na novinovom papieri, avšak tu si dajte pozor na to, aby ste ich pravidelne otáčali, inak si privodíte pleseň.
Odporúčame prečítať: 8 zdravotných výhod bozkávania!
SUŠENIE V RÚRE
Huby môžete vysušiť aj v rúre. Vyhriata rúra celý proces urýchli, no nie je to také jednoduché ako si myslíte. Do rúry dajte na dosušenie len čiastočne vysušené huby (je to skvelým pomocníkom v prípade, že ste huby boli nútené sušiť na papieri a nie ste si nimi celkom isté). Rúra by mala byť vyhriata na 50°, pričom počas sušenia nechajte dvierka otvorené. Keď to so sušením v rúre preženiete, huby sa vám začnú drobiť, takže s rúrou naozaj opatrne.
Šikovným pomocníkom vie byť aj sušička ovocia, vhodná taktiež pre huby.
NAKLADANIE
Po všetkých kompótoch, uhorkách, džemoch, prišiel rad aj na nakladanie húb. Postup je podobný ako pri ovocí, či zelenine a vcelku jednoduchý. Najčastejšie sa huby zvyknú nakladať do octu či sladkokyslého nálevu. Predtým by ste ich mali povariť v osolenej vode a tak prepláchnuť. Následne huby môžete naplniť do pohárov, zaliať nálevom a sterilizovať.
Odporúčame prečítať: Najčastejšie problémy pri nosení kontaktných šošoviek
MRAZENIE
Huby si môžete uschovať aj v mraze. Narežte ich na menšie kúsky, ktoré povarte vo vriacej vode aspoň pár minút (ideálne 5 až 10). Počas varenia odoberajte penu. Potom huby sceďte a prepláchnite studenou vodou. Nechajte odkvapkať, uložte do vrecúšok a šup s nimi do mrazničky, kde vám budú kedykoľvek k dispozícii.
18 komentárov
Ján
01.01.2017 01:13pre fajnšmekrov
Ján
01.01.2017 01:13treba dávať pozor
Ján
01.01.2017 01:12sú aj nebezpečné
Mia Lock
21.12.2016 17:21U nás sa hlavne sušia, aj keď ja sa im vyhýbam :)
Adriána Jakubová
31.08.2016 09:28vždy sušíme na slniečku
Alena Ďurechová
30.08.2016 01:53Počas dovolenky na Liptove sme nemali v penzione kde usušiť. Mali sme však k dispozícii malú kuchynku s mrazničkou a varičom a dvoma hrncami. V deň odchodu som dala do mrazáku aj minitermotašku a 5 hodín vydržali v aute zmrazené. Takže pohodka :-D
Marie Gutmannová
22.08.2016 15:19u nás doma sušíme voľne, prípadne dosušíme v rúre, milujeme huby, ale aj turistiku s tým spojenú :) no vždy je tam opatrnosť, zbierame len to, čo poznáme
Lucia Kobíková
22.08.2016 14:06V hubách sa veľmi nevyznám :/
Marta Hollá,st
21.08.2016 17:02Mi huby veľmi radi zbierame aj konzumujeme. Najviac sa však tešíme z bedlí jedlí
Daniela Šurláková
21.08.2016 12:57Keďže je teraz hubárska sezóna mám dobrý recept s hubami,kto by chcel vyskúšať.Do pekáča dám na dno slaninku,na to poukladám zdravé hríby,prekrojené na polovice ochutím korením a zalejem smotanou,dám zapiecť asi tak 45 minút môže byť aj viac.Mňamka
Magdaléna Križanová
21.08.2016 11:27najlepšie sú aj tak čerstvé
Iveta Moravčíková
21.08.2016 09:23sušíme aj zavárame
Katarina Hovancova
20.08.2016 18:17najradšej mám aj tak čerstvé
Mária Chromíková
19.08.2016 21:32Huby suším len voľne na site.
Mária Maxianová
19.08.2016 19:46huby máme radi, síce nezbierame, spoliehame sa na prídel od sestry
Soňa Krátka
19.08.2016 19:30huby hlavne sušíme a mrazíme
Lucia Valková
19.08.2016 18:44Huby doma suším,varím,mrazím,ale nejem.Vadí mi na nich niečo.
Mária Slováková
19.08.2016 16:00Huby sú pre mňa veľká pochúťka.