Kto by ich nemal rád? Toto sú recepty na halušky 5x inak!

Kto by ich nemal rád? Toto sú recepty na halušky 5x inak!

Nie sú extrémne zdravé, diétne ani ľahké, navyše, keď to s nimi preženieme, vedia nám celkom potrápiť trávenie. Ale nech by sme akokoľvek chceli nájsť ďalšie negatívum halušiek, nepodarilo by sa nám to. Sú jednoducho výborné, tradičné a predovšetkým naše. A čo by sme to boli za gazdinky, keby sme si ich v priebehu času aj trošku nepozmenili? Preto vám dnes prinášame skvelé recepty na halušky až v piatich rôznych obmenách. Dobrú chuť!

Halušky z celozrnnej múky

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 1 vajce, ½ ČL soli

Všetky prísady zmiešajte dokopy a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho postáť približne tridsať minút. Pomocou sita pustite do vriacej osolenej vody halušky. Ak nemáte sito, malou lyžičkou vykrajujte z cesta malé kúsky a hádžte ich do vody. Nechajte ich krátko povariť a odstavte.

Halušky následne preceďte a schlaďte studenou vodou. Napokon ich zmiešajte s tým, čo máte najradšej – bryndzou, taveným syrom, strúhaným tvrdým syrom, hubami, smotanou alebo kapustou. TIP: Vodu z halušiek nemusíte vylievať, naopak, vynikajúco vám poslúži na prípravu polievky či rôznych pokrmov.

Zaujme ťa: Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!

recept na halušky inak

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s jablkami

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 jablká, 1 vajce, 1 ČL medu, ½ ČL soli

Halušky si pripravte podľa rovnakého návodu ako v prvom recepte (pozrite vyššie). Jablká aj so šupkou si nahrubo nastrúhajte, krátko poduste na masle, pridajte med a soľ a zmiešajte s uvarenými haluškami. Nezľaknite sa netradičného spojenia, v skutočnosti bude výsledok mimoriadne chutný a lahodný.

celozrnné halušky

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s bylinkami

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 4 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), 2 PL masla, 1 vajce, ½ ČL soli, bylinkovú soľ

Halušky si pripravte podľa návodu v úplne prvom recepte. Následne ich zmiešajte s maslom, pridajte podľa chuti bylinkovú soľ a všetky bylinky. Dobre premiešajte. Čím viac byliniek použijete, tým rozmanitejšie chute vám vzniknú, takže sa rozhodne neobmedzujte.

Halušky so syrom

Budete potrebovať (4 porcie): 230 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g vody, 50 g masla, 4 PL postrúhaného tvrdého syra, 1 vajce, ½ ČL soli, pažítku

Halušky si opäť pripravte podľa základného receptu hneď na začiatku článku. Pri cedení halušiek si však odložte trochu vody, v ktorej sa varili. K haluškám primiešajte maslo a syr a podľa potreby aj vodu z halušiek tak, aby vám vznikla skôr krémovitá a kašovitá zmes.

Bude sa ti páčiť: Čo dnes upiecť? Určite vyskúšaj sladké recepty z kysnutého cesta!

netradičné halušky

Zdroj: Shutterstock®

Halušky s pórom

Budete potrebovať (4 porcie): 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 ml vody, 70 g nakrájaného póru, 3 PL posekanej petržlenovej vňate, 3 PL oleja, 2 PL čerstvých bylín (napríklad bazalka, petržlenová vňať, ligurček, pažítka, estragón, atď.), bylinkovú soľ

Z múky, vody, oleja a soli si vypracujte hladké cesto a nechajte ho odležať zhruba tridsať minút. Do slanej vriacej vody vhadzujte cez sito alebo lyžičkou malé halušky, chvíľu povarte, odstavte a sceďte. Môžete ich ochladiť studenou vodou. Posekaný pór si opražte na panvici s trochou oleja, po chvíli pridajte trošku vody a krátko poduste. Tesne pred koncom pridajte petržlenovú vňať a všetky čerstvé byliny. Zmes dobre premiešajte s haluškami a podľa potreby dochuťte bylinkovou soľou.

- Anketa

AKÉ HALUŠKY VARÍTE NAJČASTEJŠIE?

Odpovedalo 453 ľudí  

S bryndzou
72%
S kapustou
18%
So syrom
5%
Najradšej experimentujem
3%
Vôbec žiadne
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Lucia Šeptáková 11.11.18 06:38

karma
107.00

Tak s jablkami by ma nenapadli robiť,aj s bylinkami môžu byť mňam.

  • 1
Odpovedať

Zdenko Vicen 11.11.18 10:04

ZV
karma
-1.00

Sorry, ale Slovenské halušky sa robia zo zemiakov a múky. Bez vajec. Toto sú recepty na nejaké nočky alebo rakúske spätzle.

  • 6
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.11.18 11:32

DB
karma
117.00

halušky robím zo zemiakov a múky, bez vajíčka a najradšej s kyslou kapustou a veľa slaninky...

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 11.11.18 13:26

MC
karma
109.00

Bryndzové mám najradšej.

  • 4
Odpovedať

Mária Maxianová 11.11.18 17:09

MM
karma
100.00

u nás vyhrávajú halušky s kapustou

  • 1
Odpovedať

Adriena Krzeminská 11.11.18 17:57

karma
103.00

Skúšala som už halušky so syrom a boli výborné.

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 21.12.18 07:20

AB
karma
76.00

milujem klasiku - halušky s bryndzou

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 20.02.19 10:10

AH
karma
-1.00

S bylinkami a pórom určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 20.01.20 08:01

AS
karma
108.00

ja mám najradšej s bielym Cottage syrom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní