Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom

Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom

    • Zdieľaj:
  • 5

Slané pečivo je lákavá pochúťka vhodná na posedenie s priateľmi na terase. Alebo len tak k zahryznutiu. Tieto olivovo špaldovo-pšeničné prútiky sú chutné a naozaj aj zasýtia. Ich príprava nie je veľmi zložitá. Cesto je podobné obyčajným rožkom, preto sú aj po upečení jemné ako rožky. Môžete použiť aj čierne olivy, keď ich máte radšej.

olivové tyčinky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na olivové prútiky budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 265 g vody
  • 1 PL bravčovej masti alebo masla
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • ½ čerstvého droždia (cca 20 g)

Na posypanie:

  • chia semená

Olivová zmes:

  • zelené olivy – podľa chuti
  • čerstvá alebo sušená bazalka
  • olivový olej
  • pažítka alebo jarná cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • semená - sezam, ľan, chia
  • soľ podľa chuti

Odporúčame: Čučoriedkový zákusok s krémom z Pribináčika a kyslej smotany

tyčinky z kysnutého cesta s olivami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Do vlažnej vody rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru. Necháme 15 minút odpočívať. Do väčšej misky vložíme naváženú múku, soľ, masť a vykysnutý kvások. Vymiesime cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misy a rúk. Ak by bolo cesto veľmi lepivé, pridáme trochu múky. Vymiesené cesto necháme kysnúť 30 minút pod vlhkou utierkou.

Do menšej misky si nakrájame zelené olivy, pažítku, bazalku, prelisujeme cesnak, soľ podľa chuti, trochu olivového oleja a semená sezamu, ľanu, chia. Zmes dobre premiešame.

Cesto rozvaľkáme a rovnomerne rozotrieme pripravenú zmes s olivami. Nakrájame na 5 – 6  cm pásiky, ktoré skrútime okolo vlastnej osi. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme chia semenami. Takto ich necháme finálne podkysnúť 40 minút. Prikryjeme ich fóliou, aby neobschli. Ak nechcete, aby sa prútiky dotýkali, rozložte ich na 2 plechy.

Rúru si zohrejeme na 250°C. Pečieme so zaparením. Do spodnej časti rúry vložíme starú ohňovzdornú nádobu, do ktorej vlejeme 2 dcl teplej vody. Takto nám vznikne para. Hneď zavrieme dvierka na rúre. Pečieme krátko 10 až 12 minút do mierneho zhnednutia. Tieto olivové prútiky sú jemné ako rožky. Necháme vychladnúť na mriežke.

- Galéria
1 z 18
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk
Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková


    • Zdieľaj:
  • 5
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 12.06.21 17:23

KK
karma
104.00

vyzerajú výborne, vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 12.06.21 19:11

DB
karma
104.00

Mňam, vyzerá to veľmi dobre, toto musím vyskúšať ....

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.06.21 06:33

ĽŠ
karma
100.00

Určite stoja za vyskúšanie.

  • 1
Odpovedať

Lucia Valková 13.06.21 10:32

LV
karma
108.00

Mám rada takéto mňamky,vyskúšame,nech je zmena.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 25.06.21 23:12

MR
karma
106.00

juj, takéto mňamky ja môžem, určite ich cez víkend upečiem

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Starbucks oslavuje 50 rokov jedinečnou kávou ANNIVERSARY BLEND
Voľný čas

Starbucks oslavuje 50 rokov jedinečnou kávou ANNIVERSARY BLEND

  • 2
  • 01.04.2021
Ako na párovanie piva s jedlom? Spoznaj tie správne kombinácie!
Domácnosť

Ako na párovanie piva s jedlom? Spoznaj tie správne kombinácie!

  • 2
  • 26.04.2021
Anglická záhrada aj u nás doma?! Čo by v nej nemalo chýbať?
Inšpirácie

Anglická záhrada aj u nás doma?! Čo by v nej nemalo chýbať?

  • 1
  • 14.05.2021
TOPlist