Papriková pomazánka na domáci spôsob: Priprav si ju do zásoby aj ty!

Papriková pomazánka na domáci spôsob: Priprav si ju do zásoby aj ty!

Koľko paprík ste už pozbierali z vašej úžitkovej záhrady v tomto roku? Len také množstvo, ktoré dokážete ihneď skonzumovať alebo jej máte nadbytok, preto ju rozdávate všetkým susedám? Ak už neviete čo s ňou, tak máme pre vás recept, ktorý stojí za vyskúšanie – papriková pomazánka.

Síce si ju môžete kúpiť v obchode hotovú a máte to bez roboty, no domáca je predsa len domáca a najlepšia. Máte istotu, že sa v nej nebudú nachádzať žiadne pridané É-čka, umelé farbivá či zbytočné konzervanty. Tak si ju poďme spolu pripraviť.

Na paprikovú pomazánku si pripravte:

  • približne 20 väčších červených paprík
  • približne 10 zelených alebo žltých paprík
  • 15 ks cibule
  • 5 feferónok (množstvo upravte podľa seba)
  • 200 ml octu
  • 200 ml oleja
  • 500 ml paradajkového pyré
  • 1 lyžicu soli
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 lyžičku čierneho mletého korenia

Najskôr si umyjeme papriky a zbavíme sa jadierok z ich vnútra. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Podľa chuti si umyjeme a nakrájame aj feferónky – ak nemáte radi štipľavé pomazánky, pridajte menšie množstvo feferónok. Naopak, ak vám štipľavé pokrmy nerobia problém, pridajte ich viac.

Všetky ingrediencie pomelieme (ideálne v mlynčeku na mäso) a preložíme do hrnca. Pridáme soľ, cukor, olej, ocot a napokon aj paradajkové pyré. Túto zmes privedieme do varu a necháme za stáleho miešania prebublávať. Na záver môžete pomazánku ešte rozmixovať ponorným mixérom, no nie je to nutné.

Hotovú pomazánku prelejeme do pripravených sklenených fliaš a uzavrieme viečkom. Paprikovú pomazánku sterilizujeme v hrnci približne 15 až 20 minút a následne necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení pomazánku skladujeme v chladničke.

A ako takúto pomazánku využiť? Pokojne ju pridajte do guacamole alebo inej salsy, nestratí sa na domácej pizzi, lahodná je aj v guľáši či inom pokrme s mäsom, no nebojte sa ju natrieť aj na chlieb či jednohubky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ivana Šurániová 23.08.22 13:10

karma
100.00

robievam

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 23.08.22 19:17

IM
karma
100.00

Niečo podobné robievala mama, len tato je asi pikantnejšia

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 24.08.22 13:53

SH
karma
123.00

super receptík, domáce je domáce, to je fakt...

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 31.10.22 19:31

AV
karma
100.00

Tento rok som aj ja robila paprikovú pomazánku.Recept podobný receptu uvedenému v článku, no ocot som nedávala. Pomazanka je perfektná. Celá rodina je veľmi rada. Najviac ju používame na hrianky a na chlieb so salámou.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní