Pečený karfiol so zelenou omáčkou z petržlenu a tahini – chuť ťa prekvapí a dostane!

Pečený karfiol so zelenou omáčkou z petržlenu a tahini – chuť ťa prekvapí a dostane!

Ako najčastejšie vo svojej kuchyni pripravujete karfiol? Asi najtypickejším receptom z karfiolu na Slovensku sú vysmážané ružičky karfiolu, obalené buď v cestíčku, alebo dobre známom trojobale. Obvykle sa takto pripravený karfiol podáva s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou. To je klasika, ktorej mnohí neodolajú a s radosťou si ju doprajú. 

Avšak, z karfiolu sa dá toho pripraviť omnoho viac. Neváhajte a skúste s touto zdravou nízko kalorickou zeleninou trošku viac experimentov. Pripraviť sa dá napríklad zapekaný karfiol, karfiolová polievka, karfiolové fašírky a mnoho iného. A verte, že rôzne pochúťky z karfiolu rozhodne stoja za vyskúšanie, len im treba dať šancu. 

A preto tu máme inšpiráciu na zaujímavý recept z karfiolu, ktorý sa oplatí vyskúšať. Už ste niekedy ochutnali pečený karfiol so zelenou omáčkou z petržlenu, koriandra a sezamovej pasty tahini?

Tento zdravý nízko kalorický pokrm (a mimochodom aj vegánsky) je skvelou voľbou na obed alebo večeru. Pokojne môžete takto pripravený karfiol konzumovať samostatne, alebo ho môžete podávať ako netradičnú prílohu. To je len už na vás, fantázii a chutiam sa medze nekladú. Čo poviete na takýto recept z karfiolu? Zaujal vás?

@fitgreenmind BEST CAULIFLOWER Veganuary Nr. 24 This recipe is inspired by @bakedbymelissa and it’s REALLY GOOD! RECIPE (3 servings, 35min prep time): -1 head cauliflower, cut in florets -1 Tbsp oil -salt and curry powder to taste Toss and spread on a baking tray. Bake at 200C/400F for 20-30mins. Sauce: -1/2 bunch parsley -1/2 bunch cilantro -2 cloves garlic -4 Tbsp tahini -4 Tbsp water -juice of 1/2 lemon -salt to taste Blend. Add to the roasted cauliflower, toss and enjoy! - BESTER BLUMENKOHL Veganuary Nr. 24 Dieses Rezept wurde von @bakedbymelissa inspiriert und ist WIRKLICH GUT! REZEPT (3 Portionen, 35 Minuten Zubereitungszeit): -1 Kopf Blumenkohl, in Röschen geschnitten -1 EL Öl -Salz und Currypulver nach Geschmack Mischen und auf einem Backblech verteilen. Bei 200 °C/400 °F 20–30 Minuten backen. Soße: -1/2 Bund Petersilie -1/2 Bund Koriander -2 Knoblauchzehen -4 EL Tahini -4 EL Wasser -Saft von 1/2 Zitrone -Salz nach Geschmack Mischung. Zum gerösteten Blumenkohl geben, vermengen und genießen! #easyveganmeals #easyveganrecipes #veganuary #veganfood #veganrecipes #quickdinner ♬ Originalton - Maya Leinenbach

Na zelený pečený karfiol budeme potrebovať:

  • 1 karfiol
  • 1 PL oleja
  • soľ
  • karí korenie
  • 1/2 zväzku petržlenovej vňate
  • 1/2 zväzku vňate koriandra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL tahini
  • 4 PL vody
  • šťava z 1/2 citróna
  • podľa chuti soľ

Postup: Ako prvé si karfiol rozdelíme na malé ružičky. Tie v miske pokvapkáme olejom, osolíme a pridáme na ochutenie aj karí korenie. Následne ich v rúre upečieme domäkka, a to pri teplote 200 °C asi 20 až 30 minút. Kým sa nám karfiol pečie v rúre, pripravíme si zelenú omáčku.

Do mixéra dáme petržlenovú aj koriandrovú vňať, cesnak, sezamovú pastu tahini, vodu, citrónovú šťavu. Poriadne rozmixujeme a podľa chuti pridáme soľ. Omáčku nalejeme na karfiol a dobre premiešame. Môžeme podávať. 

TIP: Pred podávaním môžete pokojne posypať nastrúhaným syrom (v prípade vegánskej verzie rastlinnou náhradou syra). 

Zdroj foto z úvodnej koláže: tiktok.com/@fitgreenmind


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní