Recept: Domáci chlebík s medvedím cesnakom a bylinkovým maslom

Recept: Domáci chlebík s medvedím cesnakom  a bylinkovým maslom
  • 18.03.2017
  • Medové Motúzy.sk

    • Zdieľaj:
  • 35
  • 2

Medvedí cesnak je gurmánska špecialita a domáca lekárnička v jednom.

Pripravte si z neho spolu s nami vynikajúci domáci chlieb! Práve pikantný medvedí cesnak mu dodá neodolateľnú chuť! A ak ste si z lesa doniesli tejto zelenej dobroty navyše, pripravte si z nej aj bylinkové maslo. Vynikajúci tip na horúce hrianky!

Na prípravu chlebíka s medvedím cesnakom potrebujete:

  • 250 g špaldovej celozrnnej múky
  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 350 ml vlažného kozieho mlieka
  • 1 lyžicu cukru
  • 175 ml olivového oleja
  • 1 lyžicu soli
  • 3 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku

Odporúčame prečítať: Vajcia Benedikt s opekanou slaninou

Domáci chlebík s medvedím cesnakom  a bylinkovým maslom

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy

Obe múky preosejeme do misky, uprostred urobíme jamku. Je dôležité, aby sa múka prevzdušnila, chlebík bude vláčnejší. Droždie rozdrobíme do 100 ml mlieka s cukrom a vylejeme do jamky v múke. Zakryjeme čistou utierkou a položíme na teplé miesto, necháme 1/2 hodiny kysnúť. Zvyšné mlieko zmiešame so soľou, 2 lyžice oleja, zmes vylejeme k múke s vykysnutým  kváskom a vypracujeme hladké cesto. Umyté lístky medvedieho cesnaku nasekáme nadrobno a zmiešame so zvyšným olejom. Formu na srnčí chrbát vystelieme papierom na pečenie.

Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, ešte ho premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Potrieme ju olejom zmiešaným s cesnakom, stočíme ako roládu a potom nakrájame asi na 2 cm plátky. Poukladáme do formy každý plátok, presne ako pečené buchty. Potrieme olejom s medvedím cesnakom a necháme ešte asi pol hodinu vykysnúť. Pečieme asi 50 minút dozlatista v rúre predhriatej na 180 °C. Po dopečení vyklopíme a podávame ešte mierne teplý, napríklad s bylinkovým maslom.

Odporúčame prečítať: Domáci škvarkový závin s brusnicami

Domáci chlebík s medvedím cesnakom  a bylinkovým maslom

Zdroj: Shutterstock®

 Na prípravu bylinkového masla potrebujete:

  • 250 g masla
  • 1 hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku
  • 1 lyžičku nerafinovanej morskej soli

Zmäknuté maslo dôkladne rozmiešame s najemno nakrájaným medvedím cesnakom a soľou. Vytvoríme valček a zabalíme do potravinovej fólie. Dáme do chladničky na dve hodinky stuhnúť. Podávame na čerstvé pečivo alebo na pečené mäsko.
 

Recepty pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková

Viac mojich preceptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 35
  • 2
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Pavlína Vaksmundská 19.03.17 10:41

PV
karma
116.00

Paráda.. Nie je nad vôňu čerstvého chlebíka..A ešte k tomu takého zdravého..!! Až tu cítim tú úžasnú aromu a tá chrumkavosť - mňaaaaam..

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 20.03.17 19:55

MS
karma
73.00

môže byť vynikajúci a keďže sa zajtra chystám nazbierať si medvedí cesnak rada cez víkend chlebík vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bolestivý zápal v intímnych partiách: Toto sú príznaky bartolinitídy!
Pre ženy

Bolestivý zápal v intímnych partiách: Toto sú príznaky bartolinitídy!

  • 116
  • 1
  • 21.01.2021
Nutnosť či vymoženosť? Zisti, či je potrebné prať nové oblečenie!
Domácnosť

Nutnosť či vymoženosť? Zisti, či je potrebné prať nové oblečenie!

  • 132
  • 5
  • 08.02.2021
Valentínsky darček na poslednú chvíľu: Vyrob ho jednoducho sama!
Voľný čas

Valentínsky darček na poslednú chvíľu: Vyrob ho jednoducho sama!

  • 38
  • 9
  • 13.02.2021
TOPlist