RECEPT: Pšenovo-jablkový nákyp, ktorý nemá konkurenciu

RECEPT: Pšenovo-jablkový nákyp, ktorý nemá konkurenciu

Kedysi ho naši predkovia jedli úplne bežne a dnes si opäť k nemu budujeme cestu a spoznávame jeho chuť. Ide o obilninu, ktorá je dobre stráviteľná, má zaujímavú chuť, dokáže zasýtiť, je výživná a dokonca je vhodná aj pre celiatikov. Pšeno sa svojou nutričnou hodnotou dokonca vyrovná aj ovseným vločkám a rovnako platí, že je nenáročné na prípravu. Pšeno má vysoký obsah železa a kremíka, no tiež obsahuje minerály a vitamíny prospešné pre náš organizmus.

Pšeno predstavuje lúpané proso, ktoré sa k nám dostáva z východnej Ázie. Svojimi obsiahnutými zložkami pomáha pri boji s rôznymi chorobami. Pšeno pomáha zlepšovať trávenie, znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, pomáha bojovať proti únave, chráni srdce a pod. Objavte aj vy chuť tejto obilniny a spravte si spoločne s portálom cvicte.sk, chutný a rýchly obed, ktorý bude chutiť aj deťom.

Odporúčame: RECEPT: Falošné halušky na zdravší spôsob, ale rovnako skvelé!

pšenový nákyp s jablkami

Zdroj: cvicte.sk

Na nákyp budete potrebovať:

  • 230 g pšena
  • 800 ml mandľového mlieka
  • 35 g sušených hrozienok
  • 3 lyžice brezového cukru
  • 500 g jabĺk
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 90 g nasekaných orechov

Pšeno dôkladne premyjeme vodou a dáme do hrnca. Zalejeme mandľovým mliekom a dáme variť na mierny oheň. Pšeno varíme približne 20 minút. Kým sa nám bude variť pšeno, tak si polovicu jabĺk nastrúhame na veľkom strúhadle a druhú polovicu nakrájame na kocky. Takto pripravené jablka dáme do panvice, pridáme škoricu a varíme do mäkka. Podľa potreby pridáme cukor.

Do vychladnutého pšena pridáme cukor a premyté hrozienka. Formu na nákyp natrieme maslom a vysypeme špaldovou krupicou. Na dno formy dáme pšeno, naň jablká a na záver posypeme nasekanými orechmi. Nákyp pečieme približne 20 minút na 180 °C.

Výživové hodnoty (1 porcia): 437 kcal, 15 g tuku, 9 g bielkovín, 70 g sacharidov, GL priemer 9

Viac chutných a hlavne zdravých receptov nájdete v kuchárke – NABITÁ KUCHÁRKA. Teraz navyše s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!

- Pšenovo-jablkový nákyp
1 z 3
RECEPT: Pšenovo-jablkový nákyp, ktorý nemá konkurenciu - KAMzaKRASOU.sk
RECEPT: Pšenovo-jablkový nákyp, ktorý nemá konkurenciu - KAMzaKRASOU.sk
RECEPT: Pšenovo-jablkový nákyp, ktorý nemá konkurenciu - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: cvicte.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Reibergerová 14.04.20 16:39

MR
karma
104.00

vyskúšam, už na pohľad vyzerá " prudko jedlý " :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní