Poznáš shimeji huby? Objav ich účinky a priprav si z nich niečo lahodné

Poznáš shimeji huby? Objav ich účinky a priprav si z nich niečo lahodné

Dnes tu máme niečo pre milovníkov húb. Aké druhy húb máte najradšej vy? Sú to najmä tie bežné tunajšie druhy, ako šampiňóny (pečiarky), dubáky, kuriatka, bedle či masliaky? Alebo si s obľubou pochutnáte aj na exotickejších druhoch?

K najznámejším druhom húb z ďalekého juhovýchodu Ázie patrí rozhodne hliva ustricová, ktorá je ale rozšírená hojne aj u nás. Je skvelá do polievok a rôznych iných pokrmov, tiež sa pre svoje účinky využíva ako doplnok stravy. 

K hubám pôvodom z Ázie, ktoré sú podobne zdraviu prospešné ako spomínaná hliva, patria napríklad aj shiitake, ktoré sa u nás dajú dostať v sušenom stave a niekedy dokonca aj čerstvom. Na veľkej popularite v poslednej dobe získavajú v našich končinách aj huby enoki. A poznáte napríklad shimeji? Ak nie, dnes sa o nich dozviete viac a máme pre vás aj tipy na chutné recepty. 

Poznáte shimeji huby?

Názvom shimeji sú označovanie niektoré jedlé huby z rodu Hypsizygus. Ide hlavne o druh Hypsizygus tessellatus, prezývaný aj biele shimeji a druh Hypsizygus marmoreus, ktorý predstavuje hnedú verziu húb shimeji.

Tieto huby pochádzajú z východných častí Ázie, hojne rozšírené sú hlavne v Japonsku, kde patria k najobľúbenejším hubám v tunajšej kuchyni. Shimeji možno nájsť v prírode rásť najmä na spadnutých stromoch v blízkosti pláží. Pre účely potravinárskeho priemyslu sa pestujú umelo, napríklad na pilinách z tvrdého dreva.

Vzhľad shimeji sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu a odrody. Vo všeobecnosti sú typické dlhším užším telom a malými klobúčikmi, ktoré sú buď plochejšie, alebo viac vypuklé. Telo je obvykle biele alebo béžové, klobúčiky biele, krémové alebo v rôznych odtieňoch hnedej. Charakteristické sú aj svojou vláknitou štruktúrou a tým, že vyrastajú v trsoch.

Odporúčame: ​Tekvica, cuketa, patizón: Zberáte a skladujete ich správne?

Aké majú huby shimeji účinky?

Huby shimeji sa rozhodne oplatí z času na čas pridať do jedálnička. Sú v prvom rade zdrojom viacerých živín. Obsahujú bielkoviny, vlákninu, viaceré vitamíny skupiny B (napríklad riboflavín a kyselinu listovú) a tiež minerálne látky a stopové prvky, vrátane draslíka, železa, medi, fosforu a selénu.

Nájdeme v nich viacero látok s antioxidačným účinkom, vrátane flavonoidov. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením vplyvom voľných radikálov a oxidačného stresu, čím pomáhajú v prevencii mnohých civilizačných chorôb, vrátane rakoviny. 

Huby shimeji:

  • majú priaznivý vplyv na imunitný systém a obranyschopnosť,

  • podporujú dobré trávenie,
  • pôsobia protizápalovo,
  • priaznivo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi,
  • sú prospešné pre zdravie srdca a ciev (pozitívne vplývajú na cholesterol a krvný tlak).

Ako pripravovať a používať huby shimeji?

Huby shimeji sú určené k tepelnej úprave. V surovom stave sa skôr neodporúčajú, a to hlavne pre svoju horkejšiu chuť. Stačí im však aj krátka tepelná úprava, napríklad chvíľkové restovanie, dusenie či varenie alebo pečenie. Aj po úprave si zachovávajú tvar a konzistenciu. Majú delikátnu orieškovú chuť, jemnú textúru a typickú hubovú arómu. 

Shimeji sú veľmi obľúbené v japonskej aj čínskej kuchyni. Hojne sa vyžívajú v rôznych ázijských pokrmoch. Perfektne sa hodia hlavne do ázijských polievok a rezancov alebo smažených zeleninových a mäsových pokrmov pripravovaných vo woku (stir fry). 

Avšak, ázijské shimeji huby si nájdu uplatnenie aj v európskej kuchyni. Sú vhodné do jedál, do ktorých bežne pridávate huby, napríklad do hubového rizota. Taktiež sa hodia do omáčok k cestovinám alebo k mäsu, a to najmä do smotanových omáčok. Miesto si nájdu aj v našej klasickej praženici alebo omelete. 

Huby shimeji s tofu a jarnou cibuľkou

Ingrediencie:

  • 125 g húb shimeji

  • 250 g tofu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm koreňa zázvoru
  • 1 jarná cibuľka
  • 1/2 čili papričky
  • 1 PL svetlej sójovej omáčky
  • 2 PL ustricovej omáčky
  • 2 PL oleja
  • 2 ČL kukuričného škrobu
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Tofu si nakrájame na kocky veľké asi 2 cm a pridáme k nemu sójovú omáčku. Necháme marinovať pár minút. Zo shimeji odkrojíme spodnú tvrdšiu časť a rozdelíme ich na jednotlivé nožičky. Jarnú cibuľku nakrájame na krúžky, zázvor na plátky a cesnak nadrobno. Čili papričku nakrájame na maličké kúsky. 

V panvici si rozpálime olej a orestujeme na ňom tofu. Postačia asi tri minútky. Potom pridáme cesnak, zázvor a čili papričky. Restujeme asi 30 sekúnd a pridáme shimeji, ustricovú omáčku a osmažíme do zmäknutia (asi 3 minúty). Podľa potreby osolíme a pridáme aj korenie.

Nakoniec zalejeme troškou vody, v ktorej sme si rozmiešali škrob a pridáme jarnú cibuľku. Po zhustnutí omáčky odstavíme z ohňa a podávame s jazmínovou ryžou. 

Odporúčame: ​Vitamín A v ľudskom tele – koho ohrozuje nedostatok a ako škodí nadbytok?

Ázijské rezance z morčacím mäsom a hubami shimeji

Ingrediencie:

  • 1 červená cibuľa

  • 300 g čínskych rezancov
  • 1 ČL čili pasty
  • 300 g vareného morčacieho mäsa
  • 2 PL svetlej sójovej omáčky
  • 150 g húb shimeji
  • 1 menšia mrkva
  • kúsok póru
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • mletý zázvor

Postup: Rezance uvaríme podľa návodu na obale. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Mrkvu narežeme na tenké rezance, pór na tenké krúžky. Z húb odrežeme hrubý spodok a rozdelíme ich na jednotlivé kúsky. 

Na oleji si rozpálime olej a pridáme cibuľu. Po chvíli pridáme huby a na kúsky pokrájané uvarené morčacie mäso. Podlejeme malým množstvom vody, pridáme zeleninu a krátko podusíme. Pridáme čili pastu, mletý zázvor a sójovú omáčku. Osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme uvarené rezance a všetko premiešame a prehrejeme. Môžeme podávať. 

Polievka s pak choi a shimeji

Ingrediencie: 

  • 1 mrkva

  • 1 petržlen
  • 125 g húb shimeji
  • 1 pak choi kapusta
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 plátok zázvoru
  • 1 čili paprička
  • 1 l vývaru
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1/2 ČL miso pasty
  • 1 PL ryžového octu
  • 2 PL sezamového oleja
  • kus póru (zelená časť)

Postup: Mrkvu, petržlen aj jarnú cibuľku nakrájame na pásiky. Cesnak, zázvor aj čili papričky nasekáme nadrobno. Rozpálime si sezamový olej a spomenuté ingrediencie na ňom podusíme. Potom pridáme shimeji a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme a pridáme sójovú omáčku, miso pastu a ryžový ocot.

Na záver pokrájame kapustu pak choi na väčšie kusy, pridáme do polievky a rovnako pridáme aj nakrájaný pór. Podľa potreby dochutíme ešte octom a sójovou omáčkou. Odstavíme a môžeme podávať s čínskymi rezancami. 

Tagliatelle s hubami shimeji

Ingrediencie: 

  • 250 g cestovín tagliatelle

  • 100 g hnedých shimeji húb

  • 2 šalotky

  • 1 PL masla

  • 1-2 PL sezamovej pasty tahini

  • 1 PL sójovej omáčky

  • sušené čili

  • soľ a mleté čierne korenie

  • 2-3 naberačky vody z cestovín

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Na masle opražíme nakrájanú šalotku a pridáme huby. Pár minút opražíme a okoreníme. Potom pridáme čili a uvarené cestoviny. Premiešame a pridáme tahini pastu, sójovú omáčku a vodu z cestovín. Osolíme, prehrejeme a ihneď podávame. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 25.07.23 21:23

JK
karma
100.00

Mám rád huby a rád ich zberáme a súším no naše hríb, ,osikač ,kuriatka,bedle

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní