Vegetariánske chilli con carne – výživný a chutný obed aj bez mäsa

Vegetariánske chilli con carne – výživný a chutný obed aj bez mäsa

Poznáte chilli con carne? V preklade názov tohto celosvetovo známeho pokrmu znamená doslova čili s mäsom. Tento oficiálny pokrm amerického Texasu, za domovinu ktorého je považovaný sever Mexika a juh Texasu, predstavuje pikantný dusený pokrm z mäsa. Ako názov napovedá, chýbať v ňom nesmie čili a rovnako mleté mäso.

V závislosti od oblasti sa pripravuje s použitím rôznych ďalších surovín, vrátane paradajok, fazule, kukurice, papriky a podobne. Chilli con carne je veľmi výživný a chutný pokrm. No čo tak skúsiť pripraviť pikantné chilli bez mäsa? Hoci ide o pokrm, ktorého základ vlastne tvorí mäso, existujú aj rôzne vegetariánske alebo vegánske verzie, ktoré sú často nazývané chilli sin carne, teda v preklade chilli bez mäsa.

Ak vás láka pálivá chuť chilli, no chcete odľahčenejšiu verziu, skúste nasledujúci recept na vegetariánske chilli con carne. Vďaka poriadnej dávke fazúľ je toto jedlo plné rastlinných bielkovín a predstavuje veľmi výdatný obed, ktorý vás zasýti na dlhú dobu. Pripravte si slávne chilli con carne v zdravej a ľahkej verzii aj vy!

Suroviny na chilli sin carne:

  • 400 g  konzerva červenej fazule
  • 400 g  konzerva strakatej alebo čiernej fazule
  • 1/2 plechovky sterilizovanej kukurice
  • 1  cibuľa
  • 1 až 2 čili papričky
  • 2  strúčiky cesnaku
  • 1  veľká červená paprika
  • 1  mrkva
  • 4 dl  pasírovaných paradajok
  • 2  čerstvé paradajky
  • 2 až 2,5 dl vývaru (alebo vody)
  • 1 dl  suchého červeného vína
  • 20 g  kvalitnej horkej čokolády
  • 2 PL  olivového oleja
  • 1 ČL  rímskej rasce
  • 1 ČL  sušeného oregana
  • 1/2 ČL  mletého sušeného chilli
  • 1/2 ČL  mletej sladkej papriky
  • soľ

Neváhaj vyskúšať aj iné špeciality cudzích kuchýň:

Balkánska kuchyňa – ako pripraviť čevapčiči, burek a ďalšie balkánske špeciality?

 

Vegetariánska verzia chilli con carne – postup prípravy:

  1. Cibuľku a cesnak si nakrájame nadrobno a následne opražíme na oleji, buď v hrnci, alebo hlbokej panvici.
  2. Potom začneme pridávať koreniny – rímsku rascu, oregano, mleté chilli, mletú sladkú papriku. Nakoniec pridáme nasekané čili papričky, množstvo závisí od toho, ako pikantný pokrm chcete pripraviť.
  3. Zakrátko pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a červenú papriku. Osolíme a restujeme, kým mrkva trošku nezmäkne.
  4. Potom pridáme aj pokrájané paradajky zbavené šupiek a pasírované paradajky.
  5. Rovnako pridáme scedené a pod tečúcou vodou prepláchnuté sterilizované fazule a kukuricu (tú netreba premývať).
  6. Prilejeme ešte vývar, dobre premiešame a pod pokrievkou na strednom ohni dusíme asi 30 minút.
  7. Na záver pridáme víno a rozdrvenú čokoládu.
  8. Necháme prevrieť, podľa potreby ešte dosolíme. Ak sa nám zdá, že je chilli con carne, resp. chilli sin carne veľmi husté, môžeme ešte pridať vodu alebo vývar.
  9. Po prevretí môžeme odstaviť z ohňa a podávať, a to napríklad s ryžou alebo tortilla plackami či tortilla čipsami. Zvoliť ale môžete akúkoľvek prílohu, pokojne aj quinou, sladké zemiaky či kuskus, čo sú veľmi zdravé potraviny a zvýšia nutričnú hodnotu tohto jedla.
  10. Pred podávaním môžeme pokvapkať limetkou. Dobrú chuť!

TIPY na obmenu receptu na chilli sin carne

Toto zdravé chilli bez mäsa si môžete pripraviť aj s rôznymi obmenami. Ak máte radi veľmi štipľavé jedlá, poriadnu pálivosť zabezpečí napríklad aj chilli omáčka sriracha. Ak nechcete používať fazuľu z plechovky a máte dosť času na varenie suchých semien, tak rozhodne neváhajte, len si nezabudnite fazuľu namočiť deň vopred do vody.

V rámci bezmäsitej verzie chilli con carne môžete časť z množstva fazule vo vyššie spomenutom recepte nahradiť napríklad údeným tofu (stačí ho nahrubo nastrúhať alebo nadrobno nakrájať), možnosťou je tiež použitie veganského mletého mäsa.

Pokojne môžete pridať aj iné druhy zeleniny, napríklad tekvicu a rovnako sa dajú pripraviť odlišné verzie s použitím rôznych strukovín. Skúste napríklad časť fazule nahradiť cícerom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní